Öt embert vittek el droggyanúval a Samsara fesztiválról

2015.07.03. 17:25 Módosítva: 2015.07.03. 19:48

Samsara néven hirdettek meg idén egy, az Ozora fesztivál szellemiségét csak részben továbbvivő, szigorúan drogmentes nemzetközi hippibulit a Siófokhoz tartozó Töreki közelében lévő magánerdőben július 2-5. között.

A szervezőtől azonban úgy tudjuk, a rendőrség már az első nap óta nagy erőkkel jelen van a helyszínen: helikopterek köröznek a fesztivál területe fölött, a drogkereső kutyás járőrök pedig napok óta minden buszt és autót megállítanak. 

Egyelőre annyit tudni, hogy az egyik buszból öt embert droggyanú miatt vizeletvizsgálatra és ujjlenyomatadásra köteleztek.

A főszervező, Czinkoczky Csaba szerint azonban ez az eset egyedi volt: a fesztiválra érkező harmincadik buszra tudtak csak lecsapni a rendőrök, akik már előre Ozora 2-nek kiáltották ki a Samsarát.

Ennyi rendőr ennyi ember között egy kürtőskalács fesztiválon is talált volna füves cigit. De az odatartó buszokat valamiért nem vadásszák le.

A szervező hangsúlyozta: saját biztonsági csapattal ellenőrzik, hogy a vendégek között ne legyen senkinél se drog, ne legyen sehol drogbazár és gyanús anyagok csere-beréje.

20150703 191226
Fotó: Olvasói Fotó

Épp ezért tartja károsnak és kontraproduktívnak a rendőrség ilyen komoly szintű fellépését.

Ezek után az ide érkező dán, svéd, vagy dél-amerikai jógik joggal érezhetik azt, hogy ez a fesztivál tényleg egy Ozora 2, hiszen kutyás rendőrök szállítanak ki mindenkit a járművekből. Vagyis előre adnak a fesztiválnak egy olyan címkét, ami ellen mi 10 hónapja küzdünk. 

A szervező szerint a rendőrség meglepően kitartó és következetes: három napja minden járművet átvizsgálnak, és a kisgyerekes családokat is van, hogy 45 percig várakoztatják étlen-szomjan a hőségben.

Az esetről a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot is megkérdeztük. Eszerint június 1. óta a rendőrség a Balaton térségében

megerősített létszámmal, kiegészítve a Készenléti Rendőrség helikoptereivel, kutyás, lovas szolgálatával biztosítja a közrendet és a közbiztonságot,

amelynek fenntartása érdekében

többek között közúti ellenőrzéseket végeznek.

A rendőrség valóban megerősítette: Törekinél július 3-án, 13 óra 45 perckor a rendőrök

egy autóval közlekedő, ötfős társasággal szemben intézkedtek, amelynek során a járműből kábítószergyanús anyag került elő. 

 

A helyszínen lévő kollégánk szerint az egyik buszon találtak valamit eldobva, és a busz összes utasát bevitték a rendőrségre vizeletvizsgálatra és kihallgatásra. Akinek pozitív lett a drogtesztje, bent maradt, és kábítószerbirtoklás miatt indult eljárás ellene. Akit elengedtek mert negatív volt, mostanában ér be a fesztiválra, pedig délben indult el oda.