Tíz balatoni retródal, amit kötelező meghallgatni!

2015.07.19. 11:48 Módosítva: 2015.07.19. 12:08
A Kádár-korszakban a Táncdalfesztiválokon, de főleg a balatoni koktélhajókon és éttermekben sokszor lehetett Balaton témájú dalokat hallani a legnépszerűbb magyar előadóktól - ezekből szedtük most össze a tíz legemlékezetesebbet. Németh Lehel, Felföldi Anikó, Ambrus Kyri, Koós János, Kovács Kati, Bergendy, Apostol, Prognózis: bulizzon a magyar tenger partján a '60-as, a '70-es és a '80-as évek slágereire!

1. Németh Lehel-Felföldi Anikó: Nekem a Balaton a Riviéra

Nekem a Balaton a Riviéra

Nekem a Balaton a Riviéra,

Napozni ott szeretek a homokon,

Nekem csak jó estét a buona sera,

nem töröm más szavakon a kobakom.

Ez az egyik legismertebb balatoni témájú dal a '60-as évek elejéről. A duett két közkedvelt előadója viszont a lehető legtávolabb került egymástól 1965 után:

  • Németh Lehel 1957 és '65 között egyértelműen a Kádár-korszak legnépszerűbb táncdalénekese volt, mondhatni az első nyugati értelemben vett magyar popsztár. Ám pont a nyugatias, foxtrottimádó életvitele miatt került összetűzésbe a hatalommal a '60-as évek elején, és miután csempészéssel vádolták meg, otthagyta a táncdalénekesi pályát: először artistának állt, majd 1965-ben disszidált az országból. Csak a rendszerváltás után tért haza, de akkor már nem akarta meglovagolni a retróhullámot.
  • Felföldi Anikó karrierje ezzel szemben pont a '60-as években kezdett egyre meredekebben felfelé ívelni. Játszott a Nemzeti Színházban, a Vidám Színpadon, az Operettszínházban, valamint rengeteg filmben és tévésorozatban (Meztelen diplomata, Princ, a katona), '79-ben Jászai-díjat kapott, '84-ben Magyarország érdemes művésze lett.

2. Németh József: Balatoni Loreley

Balatoni Loreley (1965)

Vidámsága ellenére Németh József 1965-ös balatoni dala elég baljós és szomorú: Loreley ugyanis a német romantika idején született balaldákban egy rajnai szirén volt, Clemens Brentano romantikus költő az 1801-ben írt balladájában a helyi mondákban szereplő szirént, aki a szépségével és a csodálatos énekhangjával annyira elbűvölte a foylami hajósokat, hogy azok már nem is a menetirányra és a folyó áramaltaira figyelték, így kikenődtek a partmenti, meredek sziklafalon. Payer András és S. Nagy István slágerszövege is egy olyan balatoni szőkeségről szól, aki halálosan magába bolondítja a fárfiakat:

Gonosz vagy te énvelem, szőke tünemény!

Mégsem hagylak el, amerre jársz, követlek én!

Balatoni Loreley, Loreley!

Bár Németh József óriási népszerűségre tett szert az 1965-ös Kicsit szomorkás a hangulatom című slágerével, a beatzenekarok előretörésével akkorát zuhant a népszerűsége, hogy az NSZK-ba emigrált, és csak a rendszerváltás után költözött haza.

3. Horváth Vilmos: Balatoni nyár

Balatoni nyár (1968)

Horváth Vilmos tipikusan az az előadó volt a 60-as években, aki a klasszikus, zakóban és csokornyakkendőben előadott táncdal műfajt már túl merevnek érezte, a beatláz viszont sosem rántotta annyira magával úgy, ahogy mondjuk Szörényit és Bródyt. Így nem is tudott Táncdalfesztivált nyerni Koós János, Koncz Zuzsa és az Illés árnyékában. Legismertebb dala azonban mégis az 1968-as Táncdalfesztiválon elénekelt, kissé szomorkás beatsláger lett:

Balatoni nyár, elmúlt már,

Jaj, de rég volt, igaz se tán!

Horváth viszont nem akárkikkel lépett fel a tévés tehetségkutatón: az ekkor még folkbeatben utazó Hungária volt a zenekara. Fenyő Mikiék viszont 1968-ban még egyáltalán nem azok a képzeletbeli Chevrolettel csajozó jampik voltak, akiknek ismerjük őket, hiszen épp a Nem bújok én többé már a subába című népies dalukkal nyerték meg a Ki mit tud?-ot. 

4. Ambrus Kyri: Taka taka

Nyáron a Balaton idegen szótól oly hangos

A rádióbemondó-táncdaleékesnő Ambrus Kyrire ma azt mondhatnánk: ő volt a '60-as évek Szandija, az ország legelső tinédzser popsztárja. 1963-ban érettségizett a Hámán Kató Leánygimnáziumban, '65-től viszont már állandó vendége volt (Fenyvesi Gabival együtt) az állami televízió könnyűzenei tehetségkutatóinak, egészen az 1971-es Táncdalfesztiválig.

Nyáron a Balaton idegen szótól oly hangos,

hallod: Aufwiedersehn! Good evening! Bonjour! Adios!

Ambrus Kyri fentihez hasonló, többnyelvű, könnyed nyári slágereit a '70-es évekig nemcsak itthon, de a Szovjetunióban, az NDK-ban, Jugoszláviában és Csehszlovákiában is imádták. Utóbbi országban olyannyira, hogy Zora Kolínská később óriási karriert futott be a Taká soma című dalával, amit gyaníthatóan ő is Paco Paco 1972-es Taka taka című slágere alapján írt, akárcsak Ambrus.

5. Koós János: Tákátáká

Koós: Tákátáká

Rőzseláng szerelmek szövődnek,

pár hét és vége,

épp ezért túl nagyon ne vedd

a szíved igénybe!

A magyar tánczene királyának számító Koós többször is énekelte már mások dalait: Ambrus Kyri balatonos Taka takája mellett még a mémmé vált orosz Trololo Guy 1976-os slágerét is magyarította valamikor a '70-es években (bár a videoklipben látható, cirill betűs repülőtér alapján valószínűleg a szovjet kolléga áldásával tette mindezt). Koós egyébként a haknizós évtizedek során annyira megszerette a Balatont, hogy nyugdíjas éveire a magyar tengertől pár kilométernyikre, Fülén vett magának egy parasztházat.

6. Kovács Kati, Hofi Géza, Koós János: Nemcsak a Balaton van a világon

Kovács-Hofi-Koós: Nemcsak a Balaton

Szintén a '70-es évek szülötte volt az a Balaton-témájú, bár valójában viccesen Balaton-elles dalocska, amit Hofi Géza, Koós János és Kovács Kati állandó kísérőzenekarukkal, az Express együttessel vettek fel egy tévéműsor kedvéért.

Balatonhoz lementem,

de helyet sehol nem leltem,

mert tömeg várt!

Az Express egyébként a '60-as évektől kezdve a rendszer kegyeltjének számító, könnyed tánczenét játszó zenekarnak számított, nem csoda, hogy többször is díjat kaptak különféle zenei versenyeken, és a Táncdalfesztiválok nagyzenekarában is bérelt helyük volt.

7. Bergendy: Ha kiszárad a Balaton

Demjén Rózsi a Balatonban!!!

Itt szenved a strandon, a felnőttek hada,
sőt, minden általános- és középiskola.
Nappal együtt izzad, s együtt mulat éjszaka,
ez a nyár szava, ez a nyár szava.

- énekelte Demjén Ferenc 1975-ben, miközben félmeztelenül gitározott a Balatonban. A fura ruhákba öltöző Bergendy együttes ugyanis 1971 és 1976 között minden nyáron öt hetet játszott a Balatonon az 1000 férőhelyes Coctail komphajón. Ami egyes nosztalgikus visszaemlékezések szerint nemcsak a magyar beatrajongók, hanem az egész keleti blokk kedvencének számított ekkoriban, a Plattensee-nél újraegyesülő NDK és NSZK turistacsaládokról nem is beszélve.

8. Apostol: Nekem a tenger a Balaton

Nekem a tenger a Balaton

A Bergendy együtteshez hasonlóan az Apostol is a Balaton környékén haknizott jó pénzért a '70-es években. Az 1970-es megalakulásuk, és a salgótarjáni könnyűzenei fesztiválon aratott győzelmük után ugyanis csak az Országos Rendező Iroda ideiglenes működési engedélyével dalolhattak a balatonföldvári Balatongyöngye étteremben autóstoppról, gumimatracról és a hippik messzeségbe vágyódó, könnyed, bulizós életéről:

Nekem a tenger a Balaton,

A kerek égbolt a kalapom,

Megyek a hétvégi napokon,

Vonaton, minthogy az autóstoppot már unom.

9. Vörös István és a Prognózis: Megvár a Balaton

Vörös István és a Prognózis: Megvár a Balaton

A '70-es évektől aktív gitáros-énekes Vörös István 1981-ben alapította meg a Prognózis zenekart. Egy furcsa kitérő után (ez volt a Piknik Club) viszont már Vörös István és a Prognózis néven énekelte tovább a '90-es évektől a könnyed rocknótákat. Az ebből a korszakból származó Megvár a Balaton fergeteges humorral mutatta be, mekkora tortúra volt autóval elvergődni a rendszerváltás környékén a lengőtekés szakszervezeti üdülőkbe:

Kitört a pánik az M7-esen,

nyomják a dudát rendesen.

A mögöttünk jövő az öklét rázza,

biztos a legjobbakat kívánja.

Hé emberek, nyugalom!

Megvár minket a Balaton!

10. KFT: Balatoni nyár

Balatoni nyár - Részlet Geszti Péter Ász című 1989-es műsorából

Mi mással búcsúzhatnánk balatoni retróösszeállításunk végén, mint Bornai Tibor 1986-os, vicces-szomorkás nyárbúcsúztató dalával, ami pont úgy tobzódik az abszurd humorban, mint egy Laár András-szkeccsben (aki egyben a KFT énekes-gitárosa is). Bornai a zenei legendárium szerint részben valós, részben kitalált események hatására írta meg a dalszöveget, de nem szomorkodott sem a tihanyi révnél egy kék szemű lányra várva, sem Zamárdi-felsőn. A dal ihletője az a nő volt, akit 1980-ban vett feleségül, de senkit sem csábított el nős emberként, ez a rész állítása szerint csak a mókás nádas-házas kínrím kedvéért került a szövegbe: 

Senki sem láthatott minket, mert sűrű a nádas.

Szerelmes voltam és fájt volna

annak a lánynak az igazság.

Szemébe néztem és azt mondtam, nem vagyok házas.

A Balatoni nyár idővel ugyanolyan népszerű sláger lett, mint az Afrika, feldolgozta a Soho Party és egy seregnyi DJ is.

Önnek melyik balatoni retrósláger a kedvence?

A fenti zenei videók némelyike olyan ritka, hogy csak azt a verziót találtuk meg belőle, ami Papp Gábor Zsigmond Balaton retrójából kiollózva hódította meg a netet. A kultikus dokufilmről itt írtunk, a rendezővel pedig interjúztunk is tavaly.