Meghalt Dieter Moebius, a német eletronikus zene úttörője

2015.07.21. 14:35

Július 20-án reggel, 71 éves korában elhunyt Dieter Moebius, a német krautrock mozgalom meghatározó alakja. A hírt megerősítette két legközelebbi barátja és zenésztársa, Michael Rother és Hans-Joachim Roedelius is.

Moebius 1969-ben alapította a Kluster néven futó trióját, amelyben  Roedelius mellett a Tangerine Dreamből ismert Condrad Schnitzler játszott. A zenekar Schnitzler kiválásával változtatta meg nevét Clusterre, és ezt követően tizenöt lemezt jelentettek meg, többek között két lemezt Brian Enóval közösen, a Neu!-ból ismert Michael Rotherrel pedig Harmonia néven jelent meg több albumuk. 


A Cluster 1981-ben pihenőre ment és alig volt aktív. Ezalatt Moebius javarészt szólólemezeket jelentetett meg, illetve ad hoc duó formációkat hívott életre. A kilencvenes évek közepén összeállt a Cluster egy kis időre, amit egy újabb szünet követett, majd a kétezres évek végén újra aktívak voltak pár évig Roedelius-szal. 


Az utóbbi években Moebius a Guru Guru vezetőjeként ismert Mani Neumeier valamint Asmus Tietchens társaságában készített lemezeket.