Újabb fesztiválbukta: elmarad a Balatonpark

2015.07.31. 10:21

Egyhetesre tervezték, de meg sem tartják - ez röviden az idei nyár második nagyszabásúnak szánt, de a mai indulás előtt a földbe beleálló fesztiváljának története. A Kingdom of Hegyalja és a Pannónia Fesztivál után a Balatonparkból sem lesz semmi, pedig a legutóbbi sajtóközleményük szerint még minden rendben volt:

Július végétől négy héten át minden hétvégén a hazai zenei élet élvonalának egy-egy képviselője és színházi előadások szórakoztatják a közönséget a balatonfenyvesi Balatonparkban. A Balatonpark, azaz a helyreállított balatonfenyvesi sportstadion tavaly nyáron kezdte meg működését azzal a céllal, hogy a Dél-Balaton egyik kulturális centrumává váljon. A július 30-án kezdődő koncertsorozatot az Edda Művek nyitja, fellép majd Demjén Ferenc, a TNT, az Anna and the Barbies, a Supernem, Majka és Curtis, a Kelemen Kabátban, a Hooligans, az Unisex, Caramel, Zséda, a Karthago, a Takáts Tamás Blues Band, amely többek között itt ünnepli majd megalakulásának 25 éves évfordulóját.

Fotó: Balatonpark

Ezzel szemben ma a Facebookon a fesztivál vagy inkább rendezvénysorozat főszervezője, Barán Attila egy hosszú posztban tudatta a látogatókkal, hogy “egy személyben hozott felelős döntést”, aminek értelmében elmarad a Balatonpark. A főszerevező első számú okként a zenészek, a technikai és egyéb kiszolgáló személy biztonságát nevezte meg, amit

a 2015 évadunk helyszínén belüli ostoba, ijesztő és romboló szándékú - személyem ellen is irányuló - vállalhatatlan helyzetekbe belekényszerítő körülmények

miatt nem lát garantáltnak, de hogy ez pontosan mit takar, azt nem taglalta. Az érdeklődés, mint írja, meglehetősen nagy a fesztivál iránt, tehát nem a gyér látogatottság miatti félelem áll a háttérben, ráadásul a balatonfenyvesi önkormányzattal és az összes helyi hatósággal nagyon jó a kapcsolatuk.

A posztban Barán Attila mindenkinek megköszöni az eddigi munkát, és arra célozgat, hogy a nem megfelelő technikai háttér, illetve a több százmilliós eszközpark biztonsága nem volt garantálható. A fesztiválon fellépő Edda tegnap már bejelentette, hogy az időjárási körülmények miatt elmarad a koncertjük, így arra a következtetésre jutottunk, hogy a szervezők nyitott színpadban gondolkodtak, amin az esőzés miatt valóban nem nagyon lehet fesztiválozni, de igyekszünk Barán Attilát megkérdezni az okokról, és amint kapunk választ, frissítjük a cikket.

Az elővételben megváltott jegyeket visszaváltják.  

Sikerült elérnünk a fesztivál főszervezőjét, és kiderült, hogy azért nem lesz fesztivál idén, mert két dolog nem stimmelt: az áramellátás és az esőzések miatt fellazult talaj. A színhely ugyanis a Fenyvesi stadion, aminek gyepszőnyege annyira fellazult az esőzések miatt, hogy a munkagépek nem tudtak rámenni, mert elsüllyedtek volna - így a 280 négyzetméteres színpadot sem tudták felállítani.

A másik probléma, az áramellátás viszont már komplikáltabb kérdés, mert Barán Attila szerint ők a területet a Fenyves Termál Kft.-től bérlik, és a szerződés alapján a bérbeadónak a rendezvény megtartására alakalmas állapotban kellett volna átadnia azt. Ezze szemben az áramellátás olyannyira nem volt megoldva rendesen és a mi a fő, biztonságosan, hogy a villanyszerelőkkel és technikusokkal folytatott egyeztetés után a főszervező nem vállalta be a kockázatot, hogy a koncertek alatt valami baleset történjen.

Ez, mármint a problémás áramellátás tavaly is gondot okozott, de akkor át tudták hidalni egy nagyteljesítményű aggregátorral, ez idén valamiért nem volt járható út. Jogos a kérdés, hogy vajon ez miért a fesztivál nyitónapja előtt 24 órával jut csak eszébe a szervezőnek, erre Barán azt válaszolta, hogy a bérbeadó megígérte, hogy idén nem lesz probléma. Ami az egész ügyben a legabszurdabb, hogy ennek ellenére a főszervező jövőre sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a Balatonpark ugyanott, a Fenyves stadionban kerüljön megrendezésre, amit őszintán szólva ép ésszel fel nem foghatunk, különösen azután nem, hogy a beszélgetés alatt Barán többször utalt rá, hogy van a környéken más, hasonló adottságú terület is.  

A jegyeladással nem volt probléma, mondta, a fesztivál anyagi háttere pedig olyannyira rendezett volt hogy az elővételben eladott jegyek után befolyt "pár millióhoz" nem is kellett hozzányúlni, azt még ezen a héten visszautalják azoknak, akik elutalták az árukat.