Sickratmannel érkezik a Zenei Hálózatok folyóirat

2015.08.03. 14:09

Állami támogatások és hirdetések nélkül indult el Közép- és Kelet-Európa első popzenével foglalkozó tudományos folyóirata, a Zenei Hálózatok, ami nemcsak független, hanem ingyenes is. A folyóirat ötletgazdája, alapítója és főszerkesztője Krémer Tamás független kutató, szerkesztői pedig Barna Emília és Tófalvy Tamás, akik a Műegyetem Szociológia és Kommunikáció Tanszékének oktatói. Munkájukat önkéntesen, tehát teljesen ingyen végzik, magukról pedig azt írják:

A ZHF egy tudományos folyóirat, ami alkalmankénti portrék, esszék és interjúk mellett a populáris zenéről szóló eredeti tanulmányokat közöl. A tudományosságot ezeknél a munkáknál szigorúan vesszük: a tanulmányok nagy részét úgynevezett dupla vak lektorálási rendszerben szűrjük meg. A tudományosság mellett fontos számunkra a szabadság és a hozzáférhetőség is, ezért minden írás ingyenesen, online olvasható és letölthető.

Az első számban a Sickratmanként és a Korai Öröm tagjaként is ismert Paizs Miklósról szóló alkotói portrét lehet olvasni, ami három éven át készült, hét interjú és több mint ötórányi hangfelvétel anyagából állt össze.

Paizs ebben nyíltan beszél például a gyerekkorában átélt fenyítésekről, részletesen ismerteti a magyar underground általa bejárt szegmenseit, és – sok egyéb más mellett – mesél a zsinagógákban tapasztalt élményeiről is, noha nem született zsidónak.

A rabbi két gyereke ott futkározott, két kis hülye a zsinagógában, egyszer majdnem leépítették az oltárt, akkor kapott egy tockost az egyik, röhögött egy kicsit a rabbi, hát ilyenek a gyerekek, és ment tovább a műsor. Az volt a szertartás vége, hogy vonatoztak! Hatvanéves emberek, a zsinagógában. Utána evés és ivás – eleve, hogy ilyen ünnepe lehet egy népnek, hogy az a cél, hogy ne tudd a valamit a valamitől megkülönböztetni, hogy akkor teszed jól a dolgod aznap, ha ájultra iszod magad, vagy legalábbis hülyére!

– ilyeneket lehet olvasni a Zenei Hálózatok első számában.

A folytatásban a roma hip-hopról, a hardcore-ról és a psytrance-ről is olvashatunk majd.

A folyóiratot kiadó Zenei Hálózatok Egyesület egyébként az IASPM (International Association for the Study of Popular Music) globális szervezet magyar ernyőszervezete, és korábban már közösségként is működtek, tudományos előadásokat tartottak, blogot vezettek, sőt, remek tanulmánykötetet is adtak ki. A folyóiratba bárki írhat, végzettségre és tudományos fokozatra való tekintet nélkül várják a populáris zenével és kultúrával foglalkozó írásokat.