Hobó elment egy haknihelyszínre, de fellépni már nem akart

2015.08.09. 09:57 Módosítva: 2015.08.09. 16:28

A milejszegiek szombaton estére Földes László Kossuth-díjas blues-énekest, a Hobo Blues Band alapítóját is meghívták a Zsuppán-kertbe, a költészet szalmabálából és sárból emelt, meghitt templomának felavatására. A művész úr meg is érkezett a hangmérnökével, szemrevételezte a helyszínnek szánt pajtagalériát, majd azonnal távozott - írja a Zalai Hírlap Online.

A szervező, aki maga tapasztotta össze a barátaival sárból és szalmából a költészet szentélyét, nem nagyon értette a dolgot. Igaz, azt elismerte, hogy máshogyan értelmezték a Hobóval megbeszélt fellépti díj összegét, mint a művész. Az avatóünnepséget végül Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színművész mentette meg azzal, hogy felolvasott néhány Ady- és Petri György-verset.

A Zaol.hu munkatársa szerette volna Hobót is megkérdezni a történtekről, de nem érte el telefonon. A művész a Facebook-oldalán viszont szombaton röviden így kommentálta a történteket:

A mai milejszegi, József Attila - Tudod, hogy nincs bocsánat est szervezés, és szerződés hiánya miatt elmarad.

FRISSÍTÉS!

Hobo vasárnap délután a Facebook oldalán a Zalai Hírlap munkatársának címzett nyílt levélben mondta el a saját verzióját a Milejszegen történtekről, ahol eredetileg a „Tudod, hogy nincs bocsánat” című József Attila estet adta volna elő. Ennyiért:

Az összes előadóestemnek ugyanannyi, 150 000 forint az ára. Az összeg magában foglalja a hangosítást, a világítást és a hangmérnök gázsiját is. Ehhez jön az utazás-szállítási költség és a 27% áfa. A Budapest – Piliscsaba – Milejszeg – Piliscsaba- Budapest távolság 610 km, ennek a költsége mikrobusz esetén – a berendezések nem férnek el egy személyautóban, 130ft/km, - azaz 79 300 forint.

A helyszínen azonban Hobo rádöbbent, hogy a szervező, Nagy András nem az irodalomprofesszor ismerőse, és át akarja verni:

Hihetetlen kínos percek után az úr kinyögte, hogy ő 70 000 forintot fizet, mert szerinte ebben állapodtunk

meg és azért nem küldött szerződést, vagy tájékoztatást, esetleg kérést az anyagi feltételeket illetően, mert eszébe sem jutott. Azt hitte, hogy nem kell.

A művész elmondta a szervezőnek, hogy ha előre tudja, szívesen játszik ingyen, ám a költségeket akkor is meg kell téríteni, hiszen a hangmérnökétől nem várhatja el, hogy ingyen dolgozzon, és a mikrobuszt is bérelnie kell.

A dolog kezdett nagyon feszültté válni és mivel megbizonyosodtam arról, hogy nem fog fizetni, sőt még neki áll feljebb, közöltem vele, hogy ilyen lelkiállapotban nem szívesen mondanám el a Kései siratót, vagy az Ódát, inkább kifizetek minden a saját zsebemből, elköszöntem és eljöttünk.