120 erkölcstelen dalt tiltottak be Kínában

2015.08.11. 16:27

A kínai kulturális minisztérium 120 olyan zeneszám eltávolítására szólította fel az ország weblapjait üzemeltetőket, melyek szerintük obszcén, erőszakos tartalmúak, és a közerkölcsöt sárba tiporják. Amennyiben a tiltást követően a feketelistás számokat továbbra is el lehet érni valamelyik weblapon, annak üzemeltetője súlyos büntetésre számíthat. A betiltott zeneszámok között van Csak Csun Juk tajvani énekes öt dala is, köztük az I love Taiwanese Girls, azaz Szeretem a tajvani csajokat című, amiben a Nem szeretem a kínai nőket, a tavjani csajokat szeretem sor szerepel, illetve a Fart (Fingás) című szerzemény, melyben a Van egy csomó ember a világon aki nem csinál semmit, csak fingik örökbecsű gondolatfoszlány hangzik el.

Egy másik kínai énekes a Shaking Your Head for Fun (Mókából rázom a fejem) című dallal járt rosszul, amiben a fejrázó pirula kitétel szerepel - ez a kínai szlengben az ecstasy nevű drogra utal. A tiltólistára egyébként sok népszerű kínai énekes és a karaoke-bárok kedvencei is felkerültek. A rendeletet bevezetését felemás reakciók fogadták, volt aki kifejezetten örült annak, hogy az obszcén tartalmakra lecsap a hatóság, mások sokkal elutasítóbbak voltak, a kínai Twitternek is nevezett Weibo nevű oldalon azt írták hogy "Kösz, kormány, hogy megmondjátok, mi a jó. Ezért nem fejlődik a kínai hip-hop-kultúra."

A zeneszámok tiltását egyébként megelőzte egy másik akció, amiben 38 japán mangát tiltottak be, mert a fiatalkorúak felelőtlen viselkedését, az erőszakot és a szexuális együttlétet hirdették, ami annyira középkorinak hangzik, hogy az valami hihetetlen.