Rengeteget változtatok, beengedtétek a világot

sziget15 kasabian koncert mzs-9467
2015.08.15. 17:45
Lényegtelen szarokat posztolnak a Twitterre, mindenhova kitolják a fotóikat, és USB-ről játsszák a zenét, vagyis úgy tesznek, mintha játszanának - de hová tűntek a jó gitárbandák? Sergio Pizzornóval, azaz Serge-dzsel, a Kasabian gitáros-dalszerző-mindenesével pénteki fellépése előtt interjúztunk, és azt is megkérdeztük tőle, milyen Magyarországon, hogyan készül rá egy koncertre, na meg hogy ki nyeri az angol bajnokságot idén.

A koncertről itt írtunk hosszabban. 

A kedvenc csapatotok, a Leicester City rögtön a Premier League első fordulójában 4-2-re nyert, az edző szerint azért, mert lejátszotta a játékosaitoknak a Fire című számotokat, és az harcosokká változtatta őket.

Úgy bizony, elképesztő.

Nem bánod, hogy te végül nem a focikarriert választottad? (Sergio a Nottingham Forrest amatőr ifjúsági játékosa volt.)

Nem, az nagyon rég volt, valami tizenkét éves voltam. De ha tudok, el szoktam menni megnézni a Leicester City meccseit.

Ki nyeri idén a bajnokságot?

Nehéz megmondani, de a Manchester City és a Chelsea között fog eldőlni. Valamiért azt érzem, a City most újra nyerhet, erősnek tűnnek.

Írtál új dalokat a turné alatt? Tudsz valamit mondani a következő albumról?

Á, nem írtam a turné alatt dalokat, csak játszunk és élvezzük a koncerteket. Nincs még miről beszélni, tényleg nincs semmi.

Kábé egy éve arról beszéltél, a Kasabian az utolsó rock'n roll bandák egyike. Még mindig így gondolod?

Ez nem olyasmi, amire büszkék vagyunk. Ez inkább szomorú. Várjunk, hogy jöjjenek olyan srácok, akik mindent újra felforgatnak. Mit lehet tenni? Várjuk, hogy legyenek. Látok pár jó bandát, pár érdekes bandát, de még nem látom az új Marc Bolant (a T-Rex énekese), nem látom az új David Bowie-t, és alig várom, hogy feltűnjenek. 

Miért van ez? A politikai viszonyok, a gazdaság, esetleg az internet miatt? Mit gondolsz?

Nagyon más most, mint volt. Igen, talán az internet. Celebet tud csinálni bárkiből, és rákényszerít, hogy mindent baromi gyorsan csinálj. Ahelyett, hogy megtanulnál (dalokat) írni, játszani. Olyan, mintha benyomnád az előretekerés gombot és rögtön elérnél az egésznek végére. Pedig ehhez idő kell, dalt írni és aztán élőben előadni. És ez mind hiányzik, helyette interjúkat csinálsz magaddal és kitolod mindenhova a fotóidat, meg lényegtelen szarokat posztolsz Twitteren. Pedig kibaszottul meg kell tanulnod zenélni.

Szóval ez nem csak a jó bandák hiányáról szól.

Igen, valaminek lennie kell. Korábban folyamatosan dőlt a sok jó, remek gitárzene, ennek vége lett.

Korábban azt is mondtad, hogy a gitárzene borzasztóan le van maradva.

Kurvára hiányzik a szenvedély! Nem zeneileg van baj. Inkább az az elköteleződés, az az érzés hiányzik, hogy te tényleg akarod, hogy téged hallgassanak. Hogy úgy állj a színpadra és játssz, mintha ez lenne életed utolsó napja.

Ha ma kezdtétek volna a Kasabiant, nehezebb lett volna befutnotok?

Ki tudja? De azt hiszem, sokkal nehezebb, ezerszer nehezebb, mint amikor mi kezdtük. Az persze egyszerűbbé teszi, hogy (az internet miatt) könnyebben eljutsz a világ minden részére, de sokkal nagyobb a nyomás sajnos.

A már létező bandáknak, például nektek is nehezebb?

Igen, rengeteget változott az, ahogy az emberek elmennek koncerteket hallgatni,vagy  ahogy albumokat hallgatnak. Teljesen megváltozott, és a társadalmi oldaláról is. Ez egy másik hely már. Alkalmazkodnod kell, nem lehetsz egy dinoszaurusz, aki siratja a változást, túl kell tenned magad ezen és a legjobbat nyújtanod. Meg kell látnod benne a pozitívumot, és ki kell találnod, hogyan juthatsz el az emberekhez. De végső soron egy rohadt jó dal az egy rohadt jó dal, egy nagyszerű koncert az egy nagyszerű koncert marad, ez nem változik.

Tényleg, melyik dalaitok működnek a legjobban koncerten?

Ez a közönségtől is függ, de azt hiszem a Bumblebee az egyik, nagyon direkt, az arcodba kapod.

Vannak srácok, akik kibaszott pendrive-ot nyomnak a laptop USB-jébe, és kibaszottul úgy tesznek, mintha zenét játszanának. Közben mi meg kibaszottul leizzadunk, meghalunk, amikor végig játszunk egy koncertet! A Bumblebee-vel megmutatjuk a gyerekeknek, hogy sokkal több minden megy manapság (zeneileg), mint ezek a szarok. (A Kasabian után Avicii lépett fel a nagyszínpadon.)

Ha ilyen kemény, akkor hogy készülsz a bulira? Gyúrsz, rápihensz?

Semmit nem csinálok előtte. Mint az oroszlán, amikor elmegy prédára vadászni. Előtte egész nap lazul, másfél órában meg vadászik és eszik. Amikor eljön a pillanat és látja azt a kibaszott őzet futni, elkapja, megeszi és aztán visszamegy aludni. Én is nagyon hasonlóan tolom.

Szóval a koncertek után mész is aludni?

Igen, nagyjából.

Na ne. Semmi partizás?

Na jó, nem rögtön megyünk aludni. Bulizunk és zabálunk.

Maradtok még Magyarországon a buli után?

Már tegnap itt voltunk és mászkáltunk. Meglátjuk, mi lesz később, de biztos vagyok benne, lesz hová mennünk a koncert után.

Mit láttatok eddig?

Gyönyörű épületeket, de nem követtük a turistaútvonalakat, mert ott csak beragadsz az emberek mögé a tömegben, inkább csak lófráltunk. Egyszer forgattunk itt egy videót a Club Foothoz, és hát rengeteget változott az ország azóta.

Nagyon fontos változás, hogy engedték a világ többi részét ide bejönni, a nyugati világ teljesen bejött.  

A Kasabian mellett szólókarrierre gondoltál már?

Azt hiszem, megvan bennem a késztetés. Szeretnék csinálni egy kísérletező albumot, amivel nagyon távol mennék, és ez azt hiszem nem működne a srácokkal. Szóval úgy kísérletezni a zenével, ahogy én akarok. Ez megvan bennem, és egyszer ki szeretném próbálni.