150 ezer dollárért árverezik el a Beatles első lemezszerződését

2015.08.19. 17:41

Ritka Beatles-emléktárgyak cserélnek majd gazdát egy szeptemberi árverésen, amelyen többek közt a zenekar első lemezszerződése is gazdát cserél majd, írja a Time. Egy hatoldalas, német nyelvű dokumentumról van szó, amely az 1961-es My Bonnie című szám felvételéről szólt. A mindössze 80 dolláros szerződés várhatóan 150 ezer dollárért fog elkelni a Heritage Auctions szeptemberre meghirdetett, New York-i árverésén.

A szerződést egy német producer, Bert Kaempfert ajánlotta fel az akkor éppen hamburgi klubokban zenélő csapatnak, amelyben akkoriban még nem Ringo Starr, hanem Pete Best dobolt. A dal ugyan nem tarolt a slágerlistákon, a gombafejeknek mégis sikerült vele felkelteni későbbi, szintén legendás menedzserük, Brian Epstein figyelmét, aki 1961. november 9-én meg is nézte őket a liverpooli The Cavern Clubban, ahol egyébként olyan előadók is zenéltek, mint a Kinks, a Rolling Stones, a Who vagy épp Elton John.

A dokumentum egy öt éve elhunyt, Uwe Blaschke nevű grafikus (és persze Beatles-rajongó) gyűjteményébe tartozik, és érdekessége, hogy Lennonék nem Beatles név alatt szerepelnek rajta, hanem Beat Brothersként, ráadásul csupán egy Tommy Sheridan nevű fickó kísérőzenekaraként. (Sheridan egyébként két éve, egy szívműtét közben meghalt.) Lennon ekkor még csak 20, McCartney 19, Harrison pedig 18 éves volt.

Az aukciósház nevében egy Dean Harmeyer nevű munkatárs azt mondta, hogy minden bizonnyal ez a legjelentősebb Beatles-dokumentum, amely valaha árverésre került.

Az aukción mintegy 300 tételre lehet majd licitálni, például a Love Me Do egyik első példányára. Ha New York túl messze, de mégis Beatles-élményre vágyik, utazzon el Egerbe, ahol május közepén, Egri Road néven többezer tételes Beatles-múzeum nyílt. A megnyitón természetesen az Index is ott járt.