Régen minden jobb volt, a videóklipek is. De melyik volt a legjobb?

2015.09.16. 10:09

Ki a jobb? Kiss Tibor hullaként, Koncz Gábor bokszolóként vagy Lukács László a shotgunnal? Hol jobb? Ufók között a Kálvin téren vagy a négyárbócos yachton az öböl kék vizén? Először lesz Klipszemle a Toldi moziban, úgyhogy a Stenk is megversenyezteti a legjobb videóklipeket, méghozzá a régieket, amik még 2010 előtt készültek. Döntsön és szavazzon, eredményhirdetés péntek este a Toldi moziban.

A szavazásnak vége

Mert még nem volt - ez a jelmondata az Első Magyar Klipszemlének, ami azon túl, hogy jól hangzik, még igaz is. Ugyanis ma egy videóklip legfejlebb annyi karriert tud befutni, hogy sokan megnézik a Youtube-on, és év végén felkerül a legjobbakat összefoglaló listára. Szakmai visszajelzés, kritika, díj - ilyenekre semmi esetre sem számíthat, bármennyi pénzt, energiát, kreativitást öltek bele ezekbe a sokszor kisfilmekkel felérő jelenetekbe. Az Első Magyar Klipszemle szervezőinek (Vida Vera, Miki357, Vermes Orsi, Csete Manek Gábor) ebből lett elegük, és mondták azt, hogy akkor most csinálnak egy versenyt, és tíz kategóriában levetítik és díjazzák a 2010 után készült legjobb magyar klipeket. Így is majdnem ezer klipet neveztek a versenyre, és végül 165 került be a legjobbak közé, ezeket fogják csütörtökön és pénteken vetíteni a Toldi moziban. 

De mi lesz a régi klipekkel? Ki fogja értékelni a 2010 előtt készült jobbnál jobb klipeket? Hát a kedves Index-olvasók! A Stenk szerkesztősége összeállított egy listát, amin a 2010 előtti, szerintünk legjobb videóklipek szerepelnek, az olvasónak pedig pontoznia kell őket 1 és 10 között. (1 a legrosszabb, 10 a legjobb klipnek jár.) A szavazást a Klipszemle alatt fogjuk lezárni, ott fog kiderülni, hogy az olvasók szavazatai alapján melyik lett a legjobb 2010 előtti videóklip. Nézze meg a jelölt klipeket és szavazzon!

UP: Nap

rendező: Bergendy Péter
operatőr: Pados Gyula
1999

A kilencvenes évek egyik legmeghatározóbb, tökéletesen filmszerű, UFÓ-támadásos klipjét az Állítsátok meg Terézanyut! és A vizsga rendezője, Bergendy Péter készítette. (Ő egyébként a reklámos összeállításunkban is elég jól szerepelt az Unicum reklámmal.) Az operatőr pedig az a Pados Gyula, aki a Kontrollt, a Sorstalanságot, az Elemi ösztön 2-t és most az Útvesztő 2-t fényképezte. A szereplők között feltűnik Antal Nimród filmrendező is, valamint Hujber Ferenc és Gallusz Nikolett is. 

6,03

Quimby: Hol volt, hol nem volt

rendező: Antal Nimród
operatőr: Pados Gyula
1997

A Quimby korai, nagyon-nagyon fura klipjeinek többségét a Kontroll rendezője, Antal Nimród készítette, a Titanic fesztiválon egy egész összeállítást készítettek a rendező különleges hangulatú videóklipjeiből. A Hol volt, hol nem volt ráadásul egy hullaházban játszódik, így még félelmetesebb az egész. Ahogyan Kiss Tibor énekes kinyitja a szemét a klip végén, attól sokáig rosszat álmodtam. 

6,35

Tankcsapda: Mennyország Tourist

rendező: Pólik József
operatőr: Tóth Máté
1999

Sokáig gondolkoztunk, hogy melyik Tankcsapda-klipet válasszuk, mert a Pólik-rendezések általában eléggé hasonlóak is, stílusban és kivitelezésben is, de végül az döntött a Mennyország Tourist mellett, hogy egyrészt vannak benne színészek, másrészt az, amikor Lukács László egy shotgunnal lövöldözni kezd a hentesnél, az egy olyan fordulat, amit még ennyi év távlatából is szívesen nézünk vissza. 

6,84

Belga: Szerelmes vagyok

rendező: Garas Dániel
operatőr: Garas Dániel
2005

A Szerelmes vagyok jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a szám tizedik születésnapjára a zenekar tizennégy nyelvre fordította le azt a szöveget, hogy Tebeléd, tebeléd, szerelmes vagyok én. És hogy egy ilyen számnak milyen klipje lehet? Pont olyan, amit Garas Dániel operatőr csinált hozzá, semmi kivetnivalót nem tudunk találni bele, pont olyan egyszerű és pont olyan nagyszerű, mint a dal maga. 

6,49

Yonderboi: Were You Thinking Of Me?

rendező: Yonderboi
operatőr: Szecsanov Martin
2005

A klip, aminek a vége után a néző meg akarja nézni a klipet még egyszer, hogy összerakja, mi az isten történt itt pontosan. Stílus, rendezés, kivitelezés csillagos ötös, ráadásul kurvajó a szám - jó, ennek nem kéne szempontnak lennie, de annak már igen, hogy ezért mind-mind ifj. Fogarasi László egyszemélyben volt a felelős. 

5,95

Superbutt: Pioneer

rendező: Szecsanov Martin
operatőr: Szecsanov Martin
2003

"A Pioneer videóklipje olyan sikeres lett, hogy Magyarországon bejutott a VIVA TV top 10-es listájába és Németországban a VIVA TV alternatív toplistájának 20-as mezőnyébe is." - olvasható a Wikipédián, és az biztos, hogy aki valaha a tévében látta ezt a klipet, az nem felejtette el Koncz Gábor bokszolását. 

6,09

Neo: Ranbo 13

rendező: Pál Balázs
2000

Kellemesen debil rajzfilm, az alapötlet pedig zseniális, nem volt még olyan, hogy elindítjuk a videót, és nem nézzük rögtön végig az egészet. És azóta azon gondolkodunk, hogy Tarzan liánja hova van kötve, amikor lendül a tenger felett? 

8,04

Warpigs: Monte Carlo

rendező: Nyitrai Márton
operatőr: Marosi Gábor
1999

"Július 14, este, pezsgő íze a számban" - a Monte Carlo kétségkívül a Warpigs legnagyobb durranása volt, amire a szuperhangulatos klip elég sokat ráemelt. Tele van hátborzongatóan feelgood pillanatokkal, Eszenyi Péter frontembernek pedig irgalmatlanul jól áll ez a showman szerep. Sokáig szerettük volna benyomni a legjobb tízbe az Antal Nimródos Szandált is, és a stílusan hasonló Sickratman Evvel dalbanját is, de kiütéssel győzött a Monte Carlo.

6,13

Dopeman: Lopni

rendező: Garas Dániel
operatőr: Garas Dániel
2002

Csak hogy trash kategóriában is legyen valami, és kiderüljön, hogy ezt a stílust is lehet nyomni úgy, hogy most 2015-ből visszanézve sincs benne semmi idejétmúlt vagy ciki. Nyilván az egész ízléstelen úgy ahogy van, dehát éppen ez volt a koncepció akkor is, és most is teljesen jól érteni a számot, a klipet, az üzenetet. 

4,14

The Kolin: Jimmy

rendező: Kostil Danila
operatőr: Garai Gábor
2008

2008-ban még a Cool Listára is fel lehetett kerülni azzal, hogy valakinek köze volt ehhez a kliphet, Vlagyiszlav bácsi hajtotta például az autópályát a kisautók alatt. A klipet egyébként valójában Kostil Danila rendezte, akinek csak 2009-re sikerült felkapaszkodnia a Cool Listára, 2010-ben pedig az öccs, Kostil Luka is megérkezett. De most a Jimmy Michel Gondry-hangulatú klipjéről van szó, aminek eleve az a refrénje, hogy Jimmy Jimmy Jaguár, Jimmy Jimmy oké főnök.

4,36

Akkezdet Phiai: Zenebuddhizmus

rendező: Lengyel Andor

operatőr: Szőke János

A Zenebuddhizmus klipje annyira régi, hogy már olyan, történelmi homályba vesző dolgokat kellett előásnunk az emlékezetünkből, mint a Red Bull és az MTV együttműködése a Made in Garage, aminek egyik első terméke volt az akkor már hosszú évek óta létező Saiid és Újonc Peti közreműködés, a Akkezdet Phiai első fekete-fehér klipje. 

4,89
A szavazást péntek este 6 órakor zárjuk, eredményhirdetés a Toldi moziban.