Elveszettnek hitt klipet bányászott elő az Anima Sound System

2015.09.21. 10:08

Idén húszéves az Anima Sound System dub és népzene által inspirált Shalom című albuma, aminek apropóján a zenekar lemez-újra-bemutató koncertet tart az A38 Hajón, és egy ugyanennyi idős, rég elfeledettnek hitt klipet is bemutat nálunk, a Stenken.

A videó a Shalom első, Are You Ready című számához készült még 1995-ben, de csak néhány hete került elő egy szombathelyi városi tévé stúdiójából. A klip történetéről az Animát vezető Prieger Zsolt mesélt nekünk:

Korábban is csináltunk már klipjellegű dolgokat, illetve kisfilmeket Váradi Gáborral, Kovács Tiborral és Szöllősi Ivánnal együttműködve, akik szülővárosunk, Szombathely városi televíziójának munkatársai voltak. Az Are You Ready viszont már az első Anima-albumhoz készült, több helyszínen, Németh Gergő és édesapja, Tamás kertjében, meg a házuk mellett található templom udvarán, illetve a zsidó temetőben, ami közel volt a szüleim lakásához. Gyakran jártunk ott Fannival, amikor még kicsi volt. Itt is éppen a nyakamban látható, kb. 3-4 évesen.

Prieger Fannin kívül a klipben feltűnik még például Otmar Bogad is, aki az Anima Sound System első kongása volt, és Ausztriából költözött Szombathelyre, majd az együttes első külföldi fellépését is ő segítette. A bécsi Soundsfair fesztiválon rajtuk kívül pédául Goldie is játszott, aki az éppen aktuális bemutatkozó lemezét, a Timelesst mutatta be, ami épp idén szeptemberben lett szintén húszéves. Priegerék a fesztiválon Kruderékkel, Nightmares on Wax-szal és a Wall of Sound dj-kkel is találkoztak, amiről azt mesélte, emberi és zenei szempontból is nagy élmény volt. 

A klipforgatás végén elmentünk az akkor még eredeti nyomorúságában látható Kiskar utcai cigánysorra is, ahova sokat jártam egyébként is, mint tanár és újságíró is. Ott is zenélgettünk, meg énekelgettünk a helyi romákkal, és fel is vettük mindezt. Őket már régről ismertem , mert néhény tantárgyból korrepetáltam a kisgyerekeiket és mindig örömmel láttak. Bognár Szilvi talán éppen nem ért rá, amikor forgattunk, ahogy szerintem Rozmán Zoltán sem, aki az első lemez dobosa és fontos tagja volt az első Anima-éveknek. Érdekes, hogy a mai dobosunkat is Rozmán Zoltánnak hívják, és ő is Vas megyei

– sztorizott tovább Prieger, és azt is elmondta, hogy amikor előkerült a "meglehetősen naiv alkotás", így húsz év távlatából, a nosztalgiázás mellett, egyszerre sírtak és nevettek a saját bénaságukon.

A Shalom című lemez újrabemutató koncertje szeptember 25-én, pénteken lesz majd az A38 Hajón. A fellépés során szinte valamennyi meghatározó Anima-tag színpadra áll majd – többek közt Bognár Szilvi énekesnő is –, de a zenekar több meglepetést is tartogat az estére. Az előzenekar az urbánus zsidó zenét játszó Hagesher lesz.  • Hírek
  • Hírek