Reszelő, őrült nő és a kenyai gettók

Ezeket az előadókat nem szabad kihagynia a budapesti Womexen

2015.10.20. 00:07
Bár már kifejezetten hűvösre fordult az idő, a november felé közeledve még mindig fesztiválozhatunk, 2015-ben ugyanis Magyarország rendezi meg a világ legnagyobb világzenei rendezvényét. A Womex azonban nemcsak zenei esemény, hanem vásár, konferencia és zenés dokumentumfilmek fesztiválja is egyben. A fellépők között találunk avantgárd konyha-folkot játszó lánytriót, afrofuturista kanadait, pszichedelikus punk-rocker énekesnőt és színpadra termett Benetton-reklámot is.

"Nagy dolog nekünk, budapestieknek, de nagy dolog a régiónak is, hogy idén nálunk tartják Womexet" – büszkélkedtek a szervezők nemrég, a World Music Expót ugyanis több mint húszéves története során első alkalommal rendezik meg kelet-, illetve közép-európai városban. De nagy dolog a Womex az államnak is, hiszen több mint egymillió eurót tettek bele a világzenei dzsemboriba.

Az előzetes számítások alapján a Womex ideje alatt napi több mint háromezer, nagyrészt külföldi látogató érkezik a fővárosba, akik az expó öt napja során – a taxi- és egyéb költségekkel együtt – mintegy 900 millió forintot fognak elkölteni Budapesten. "Házhoz jön a világ, és végre meg tudjuk mutatni magunkat" – mondta a szervezők nevében Weyer Balázs, aki korábban arról is beszélt, hogy szeretnék ha Budapest, a Womex révén, régiós központtá válhatna a világzenei iparban. A nagyszabású rendezvény apropóján összeszedtük a világzenei expó legizgalmasabb fellépőit.

Sarabi (Kenya)

A kenyai nyomornegyedekben hamar meg kell tanulni a túlélés szabályait, és ezt jól tudják a Sarabi tagjai is, akik a főváros, Nairobi gettóiban – többen ráadásul csonka családokban – nőttek fel. Jellegzetesen kelet-afrikai zenéjükkel a környezetüket érintő legsúlyosabb problémák ellen szeretnének felszólalni, frontemberüket pedig már többször is letartóztatták. Nemrég egy nigériai rendező, Taye Balogun dokumentumfilmet is készített róluk Music Is Our Weapon (A zene a fegyverünk) címmel. Aprócska érdekesség, hogy az Oroszlánkirályban Szimba anyját is Sarabinak hívják, akit Zordon az egyik jelenetben alaposan lepofoz.

Hol: Müpa, Womex sátor, "B" színpad; Mikor: csütörtök, 0:45

Alo Wala (Dánia / Norvégia / USA)

Olyan mint egy United Colors of Benetton reklám – írta a Vice az Alo Waláról, amiben egy pandzsábi gyökerekkel rendelkező, chicagói rapperlány közösködik egy dán/norvég producerduóval, akikkel a New York-i létről írnak számokat. A csapat középpontjában álló Shivani Ahlowalia Bissau-Guineában saját civilszervezetével és kiadójával segítette a helyi fiatalok önkifejezését és társadalmi boldogulását, ám mivel innen politikai okokból távoznia kellett, Koppenhágában megalapította az Alo Walát, akikkel az indiai zenét némi dancehallal és hip-hoppal megbolondítva tálalják.

Hol: Müpa, Womex sátor "A" színpad; Mikor: szombat, 0:00

Aziza Brahim (Nyugat-Szahara / Mali / Spanyolország)

A Womex egyik húzóneve, Aziza Brahim már koncertezett Magyarországon, ráadásul éppen tavaly, amikor a nagysikerű, Soutak című lemeze is megjelent. Az énekesnő egy algériai menekülttáborban született, ahová szülei a nyugat-afrikai harcok miatt kényszerültek, így egyáltalán nem véletlen, hogy dalainak visszatérő témája az emigráció és a sehová sem tartozás. Brahim Kubában is élt, majd az ezredforduló idején Spanyolországba költözött, ahol újabb hatások érték. "Zenéjében ibériai-mór, mali és kubai motívumok épülnek a sivatagi blues alapra" – írják a szervezők.

Hol: Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem; Mikor: csütörtök, 21:30

Dom Flemons (Amerikai Egyesült Államok)

Bár egy időben Green Dayt is hallgatott, az első meghatározó zenei élménye mégiscsak Bob Dylan volt az amerikai Dom Flemonsnak, aki bendzsón, gitáron, harmonikán, csontkanálon, kannán és nádsípon is játszik. Korábban egy Carolina Chocolate Drops nevű zenekarban is zenélt, akikkel Grammy-díjat is nyertek (a Genuine Negro Jig című albumukat a legjobb tradícionális folklemeznek választották), egy daluk, a Daughter's Lament pedig még Az éhezők viadalában is felcsendült. Flemons azonban kivált, és egyedül zenél tovább, tavaly például az év legjobb folkénekesének is megválasztották hazájában. "Ha területig nézzük zenéjével Arizonától Georgiáig, San Franciscótól és Nashville-ig utazhatunk" – fogalmazott nagyon találóan a Hangvető blog.

Hol: Bálna; Mikor: csütörtök, 14:15

Cheikh Lô (Szenegál)

Az idei Womex talán legfontosabb koncertjét Cheikh Lô adja majd az expó zárónapján, aki itt veheti át a fesztivál életműdíját, amelyet nemcsak dalaival, hanem a békét és a becsületes munkát hirdető emberi nagyságával, illetve az elesettek gyámolításával érdemelt ki. Bár Szenegálban született, zenéjét nemcsak hazája, hanem Nyugat-Afrika szinte teljes zenei hagyománya áthatja. Idei, Balbalou című albuma az egyik legjobban várt világzenei megjelenés volt az évben. "Ha a zene nem elég jó, az üzenetre sem fognak figyelni, ezért a zenének nagyon jónak kell lennie“ – vallja a mester.

Hol: Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem; Mikor: vasárnap, 20:00

Tritha Electric (India / Franciaország)

A Marie Claire 2012-ben India egyik legbefolyásosabb, legmeghatározóbb fiatal nőjévé választotta Tritha Sinhát, a zenekar énekesnőjét, aki Calcuttában nőtt fel, de élt például Delhiben is. Dalaiban a családon belüli erőszak, valamint a nők elnyomása és szexuális kizsákmányolása ellen lép fel, zenéjében pedig a a klasszikus indiai zene és a pszichedelikus punk-rock is megfér egymás mellett – bármit is jelentsen ez. Legutóbbi albumának címe (PaGli) egyébként őrült nőt jelent bengáli nyelven.

Hol: Müpa, Womex sátor, "B" színpad; Mikor: szombat, 23:15

Pierre Kwenders (Kongói Demokratikus Köztársaság / Kanada)

Fotó: Europress / Getty

Csak tavaly ősszel jelent meg bemutatkozóalbuma, a Le Dernier Empereur Bantou, idén máris Juno-díjra jelölték érte a harmincéves Pierre Kwenderst, akit olykor a modern Afrika szószólójaként is emlegetnek. Kongó fővárosában, Kinshasában született, majd tinédzserként Kanadába emigrált, ahol aztán a zenélés felé fordult. A Hangvető szerint "zenéje mai és afrikai ihletettségű: kongói soukous és rumba, dél-afrikai pop, hip-hop és R&B keveredik Papa Wemba, Sam Mangwana, Michael Jackson, Edith Piaf és Beyoncé hatásaival, amire Kwenders franciául, angolul, lingalául kikongó és csinoba nyelveken énekel". Ennél tömörebben már csak ő tudja megfogalmazni, amit csinál: egyszerűen csak afrofuturizmusnak nevezi,  azért pedig kifejezetten harap, ha a világzenének nevezik, amit alkot.

Hol: Müpa, Womex sátor "A" színpad; Mikor: csütörtök, 21:00

Sutari (Lengyelország)

Avantgárd konyha-folknak nevezi magát Basia Songin, Katarzyna Kapela és Zofia Barańska triója, a Sutari, ami a litván 'egyetérteni' szóból kapta a nevét. Zenéjükben a lengyel és a litván népzene találkozik, a dalaikat pedig szokatlanabbnál szokatlanabb eszközökkel adják elő, koncertjeiken így bármikor előkerülhet egy habverő, egy lavór vagy akár egy reszelő is. Tavalyi albumuk, a Wiano különös játékosságával az év egyik legjobb lemeze lett Lengyelországban.

Hol: Müpa, Club Duna színpad; Mikor: csütörtök, 0:00

Összeállításunk csupán rövidke ízelítő a Womex tényleg nagyon gazdag koncertkínálatából, a teljes programfüzetért kattintson a Hangvető oldalára. Magyarországot egyébként a Cimbalomduó, a Buda Folk Band és a Bazaar Kings képviseli majd az eseményen.