Ukrajnában még az autógumi is aranyból van

2015.11.01. 17:40

A hét lemeze cikksorozatunk mintájára mától minden héten igyekszünk összeszedni a legérdekesebb videóklipeket. Az első Videódiszkóban rögtön nagyon erős kisfilmekkel kezdünk, Grimes poppunkos vérengzésével, MØ posztszovjet Mad Maxével és Kendrick Lamar epikus vígjátékával. Rajtuk kívül lesz még szó Conner Youngblood, Joanna Newsom, Freddie Gibbs, a Jack Ü és Perfecto új klipjeiről is.

Grimes: Flesh without Blood/Life in the Vivid Dream

rendezte: Grimes

2012 óta várják rengeteg Grimes visszatérését, a kanadai énekesnő pedig egy saját rendezésű klippel (mi az, hogy saját rendezésű, ő írta, vágta, színezte és ártdirektorálta!) tért vissza, ami ugyan annyira nem meredek, mint ez a hirtelen jött poppunkos kattanás, de kétségtelenül hatásos. Például amikor Grimes egyszerűen hasba szúrja saját magát.

következő lemezmegjelenés: Art Angels (november 6.)

MØ: Kamikaze

rendezte: Truman & Cooper

Ha volt idén abszolút sláger, az minden bizonnyal MØ és Diplo közös száma, a Lean On. Ezen viszont már ideje túllépni és ez a mostani tökéletes pótlás, hiszen

  • ezt is Diplo írta
  • ebben is van közel-keleti motívum
  • MØ ebben is affektál
  • plusz megint van vicces táncikálás

Ráadásul sok szempontból sikerült lemásolni M.I.A. Bad Girls c. számához készült klipet, csak MØ Marokkó helyett Ukrajnában próbálta meg leforgatni nagyon #tumblrszláv stílusban. Még aranyozott gumiabroncs is van benne!

következő lemezmegjelenés: egyelőre még nincs dátum.

Kendrick Lamar: These Walls

rendezte: Colin Tilley

Mindig érdemes figyelni, amikor Kendrick Lamartól új videó jelenik meg, mert nem igazán szokott közepes kisfilmeket kiadni kezéből. Ez a mostani is egy nyolcperces zenés vígjáték, amiben Kendrick Lamart áttwerkeli a falon keresztül egy nő, majd táncpárbajt vív Terry Crews (Expendables, Newsroom, Arrested Development) színésszel. A tánc egyébként a Vine-on átsöprő Hit the Quan-videóból indult.

következő lemezmegjelenés: az idei How To Pimp A Butterfly kihagyhatatlan.

Joanna Newsom: Divers

rendezte: Paul Thomas Anderson

Mi történik akkor, ha a kortárs könnyűzene egyik kívülállóját összehozol egy kultfilmes kívülállóval? Ez a videó, amiben Paul Thomas Anderson (Vérző olaj, Magnólia, Boogie Nights) valamiféle mindenek felett álló lénynek ábrázolja a végig a kamerába éneklő Newsomot. Szépnek tényleg szép a kompozíció, de ez bőven elég lett volna másfél percben a hét helyett, ahogyan általában Anderson filmjeiben is. 

következő lemezmegjelenés: múlt héten jött ki a Divers c. nagylemeze.

Freddie Gibbs: Fuckin' Up The Count

rendezte: Jonah Schwartz

Gyakran mondják azt az indianai Freddie Gibbsre, hogy a tradicionális gengszterrap megmentője, aki már egy rég kihalni látszó műfajba volt képes visszahozni a hitelességet. Ez ebben a videóban is látszik, ami két droggal seftelő tinédzserről szól. Maga az ötlet nem egy nagy durranás mégis annyira autentikusnak hat, hogy a videó végén tényleg elhisszük, hogy Freddie Gibbs mindent tud erről a világról.

következő lemezmegjelenés: Shadow of a Doubt (november 20.)

Jack Ü: To Ü

rendezte: AG Rojas

Diplo és Skrillex közös projektje kb. olyan az elektronikus zenének, mint az amerikaiaknak a lekvár és a mogyoróvaj. Nem véletlenül annyira eszetlen népszerű bármi, amit csinálnak és hiába kissé unalmas a To Ü című szám, AG Rojas detroiti szociofilmje ezt el is feledteti velünk. A rendező szeptemberben ment el valódi párokat videózni a lassú lepusztulásnak indult amerikai városban és az a fura az egészben, hogy egyszerre bájos, miközben kicsit zavaróan voyeur.

következő lemezmegjelenés: most februárban jött ki a projekt bemutatkozása Skrillex and Diplo Present Jack Ü címmel.

Conner Youngblood: The Badlands

rendezte:  Johannes Greve Muskat

Kösd össze a gördeszkázást és a lenyűgöző amerikai tájat, meg is van a The Badlands videója. A lenyűgöző felvételek a dél-dakotai Badlands nemzeti parkban készültek és az énekes mellett feltűnik benne kutyája, Juneau, a legszebb német juhász, amit az utóbbi időben láttam.

következő lemezmegjelenés: október elején jött ki a The Generation of Lift c. EP-je.

Perfecto: Giorgio

rendezte: ???

A Perfecto három arc, Serengeti, DJ Rufall és a Comedy Central Workaholics c. sorozatából ismert Anders Holm közös projektje, amiről tényleg nem tudjuk eldönteni, hogy pontosan mit akar. Mintha a '80-as évek végi, '90-es évek eleji aerobictáncos house-t kombinálták volna a legrosszabb fehér rap sztereotípiával és némi amen breakkel. A klip is hasonlóan eklektikus, van benne némi bajuszos retró, rengeteg gagyi neon szín, a '90-es évek reklámjainak betűtípusai és régi videojátékok képei. Akit egyébként nagyon-nagyon érdekel, hogy mégis mi ez az egész, annak érdemes elolvasnia az Anders Holm által írt képregényt a karakterről.

következő lemezmegjelenés: nemrég jelent meg a formáció első EP-je You Can't Run From The Rhythm címmel.