Félreértések miatt áll a bál az Ektomorf-turné körül

2015.11.06. 13:37

Az Ektomorf a magyar metálélet külföldön legismertebb portékája, a mezőkovácsházi groove metal vagy nu-metal zenekar 2003 óta dolgozik külföldön és került be olyan lemezcégekhez, mint a Nucleat Blast vagy az AFM, szóval ismertek és elismertek. Legújabb lemezüket, az Agressort szépen fogadta a kritika, a Holocaust című nóta videóklipjét 13 nap alatt 52 000-nél is többen látták, ami ebben a zenei stílusban, 2015-ben, egy magyar zenekartól igen szép teljesítmény. El is indulnak a lemezzel turnézni, de nem úgy, ahogy eredetileg tervezték.  

Az egész azzal indult, hogy az Ektomorf a One-Way Mirror és a Nightrage nevű zenekarok társaságában indult volna európai turnéra november 11-én, de két napja a Nightrage Facebook-oldalán megjelent egy poszt, amiben azt írja a zenekar, hogy nagyon sajnálják, de a tervekkel ellentétben nem tudnak részt venni a turnén, mert pár nappal korábban kaptak egy üzenetet az Ektomorftól, hogy ha nem fizetnek az előzenekari státuszért, akkor nem kérnek belőlük a turnén. A poszt megszövegzéséből az derül ki, hogy erről az eredeti szerződésben szó sem volt. A két előzenekar ezt az összeget pár nap alatt nem tudta előteremteni, így nem mennek az Ektomorffal megzúzni a kontinenst.

A Nightrage szerint ők mindent megpróbáltak, és alternatív megoldásokat is kerestek, de hiába, az Ektomorf hajthatatlan volt. A One-Way Mirror egy lépéssel tovább ment, az ő oldalukon az szerepel, hogy az Ektomorf énekese, Zotya telefonon és emailben is felvette velük a kapcsolatot, és kért pénzt azért, hogy a két zenekar felléphessen.

Mindezt 20 nappal a turné kezdete előtt, úgy, hogy a korábbi szerződésünk szerint mindhárom előadó főzenekarként szerepel, és ingyenes helye van a turnébuszban.

A poszt alatti kommentekben a One-Way Mirror képviselője azt állítja, hogy bizonyítéka is van a fentiekre, egészen pontosan a Zotyától kapott emailek.

Az Ektomorf a Facebook-oldalára csak annyit tett ki, hogy nem mennek bele a sárdobálásba, és elnézést kérnek a változásért, de két másik zenekar kíséri majd őket a turnén. Felvettük velük a kapcsolatot, és beszéltünk Farkas Zotyával, hogy tegye helyre nekünk ezt a kérdést, mert rém kínos ez az egész. Az derült ki, hogy tulajdonképpen amit a két zenekar a Facebookon közölt, az tulajdonképpen igaz, csak nem a teljes igazságot tartalmazza.

12196172 997344920318211 2922355462692563544 n

A turnét úgy szervezték le pár hónapja, hogy az Ektomorf mellé a booking agent, azaz koncertszervező cég két másik zenekart is berakott, akikről azt hallotta, hogy elég nagy nevek ahhoz, hogy a klubturnén behozzák az árukat, mert majd az egyes helyek magasabb gázsit fizetnek a buliért így, mintha az Ektomorf két ismeretlenebb zenekarral ment volna el turnéra. A francia One-Way Mirror Facebook-oldalát 15 347-en, a görög/svéd Nightrage-ét 30 000-en lájkolják egyébként (az Ektomorf hivatalos oldalán 12 876 rajongó szerepel). A magasabb gázsi az egyébként 33 000 euróba kerülő turnébusz kifizetéséhez kellett (ez most 10 352 516 forint, csak a rend kedvéért).

A két zenekarnak valóban azt az ajánlatot tette a koncertszervező, mondta Zotya, hogy nem kell fizetniük a buszért, sőt, a backline-ért sem, mert azt hitte, a lóvé a kluboktól bejön. Amikor azonban kiajánlották a turnét, kiderült, hogy a koncerthelyszínek nem lelkesednek az ajánlatért, és a két plusz zenekarért alig fizetnek valamit - az Ektomorf szerint a busz bérleti díjának negyede sem jött volna be az így kapott pénzből. "Ezt nem vállalhattuk fel, hiszen akkor bukjuk az egész turnét," - magyarázta Farkas, hozzátéve, hogy nem ez a fajta konstrukció a megszokott a zeneiparban külföldön (és itthon sem), hanem az ún. buy-on-deal, vagy pay-to-pay konstrukció, amikor is az előzenekarok fizetnek azért, hogy egy nagyobb zenekar előtt léphetnek fel egy nagy turnén, amin kényelmes buszban utaznak, és csak a legszükségesebb cuccot kell magukkal vinni. 

12195782 997627536956616 2211396353197696275 n

"Ez a norma, ez van otthon is, kérdezz meg bárkit " - magyarázta Farkas, de nem kell megkérdeznünk senkit, mert tudjuk, hogy így van. A kialakult helyzetben felvették a kapcsolatot a két zenekarral, és elmondták nekik, hogy miért nem tudják tartani magukat az eredeti megállapodáshoz, de sem a One-Way Mirror, sem a Nightrage nem akart fizetni, az eredeti megállapodásra hivatkozva. Azt kérdeztük, hogy ilyenkor miért nem a koncertszervezőt terheli a felelősség, amire nem kaptunk egyértelmű választ, Zotya szerint a cég igyekezett megoldani a helyzetet, de nem lehetett, a két vendégzenekar ragaszkodott az ingyenbulihoz.

"Ez azért elég fura, hiszen nem miattuk mennek be az emberek a turnén, legalábbis a klubok reakciójából ez derült ki. Nem a teljes összeget akartuk kifizettetni velük, az Ektomorf is beszállt volna a busz költségeibe, de így, ebben a helyzetben az, hogy mi fizessünk mindent, az nem volt kivitelezhető. Ha ezt tudjuk, akkor nem egy ekkora buszt bérlünk persze - pedig ez sem a csúcs, csak középkategória - akkor nem kell húsz ágy, két emelet, csak egy, és sokkal olcsóbban kijövünk."

A balhé vége az lett, hogy két másik zenekar szállt be a turnéra, kifizették, amit ki kell, és mindenki mehet zúzni boldogan.