Meghalt Andy White, az ötödik Beatle

2015.11.12. 10:40

Meghalt Andy White skót származású stúdiózenész, akit az "ötödik Beatle-ként" is emlegetnek, mivel játszott az együttes egy korai lemezén. White 85 éves korában szívroham következtében halt meg hétfőn.

White-ot 1962 szeptemberében hívta fel az EMI lemezcég, hogy doboljon a Beatles Love Me Do kislemeze és annak B-oldalán szereplő P.S. I Love You felvételén. A liverpooli banda új dobosával, Ringo Starr-ral ugyanis nem volt elégedett a lemez producere, George Martin. White a felvételét 5 fontot kapott, és később sem kapott jogdíjakat. A felvétel később Ringo dobolásával is megjelent. White valószínűleg a Please Please Me lemezváltozatán is dobolt.

Ezek miatt a felvételek miatt emlegetik "ötödik Beatle-ként", éppúgy, mint például Pete Bestet vagy Stuart Sutcliffe-et.

White később dobolt Tom Jones, Marlene Dietrich, Burt Bacharach és Rod Stewart lemezein és koncertjein is. 2012-ben úgy nyilatkozott, hogy amikor a Beatles-hez hívták dobolni, érzete, hogy ez valami nagyon más dolog, de azt nem lehetett előre tudni, hogy ekkora durranás lesz.

 A Love Me Do korai felvételén tehát nem is Ringo Starr dobolt, hanem White, Starr a csörgődobon játszik. Például ebben itt:

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport