Egyéves lesz a Stenk, megünnepeljük

stenk cover.gif
2015.11.17. 14:38

Egy éve volt már, amikor kitaláltuk, hogy csinálunk az Indexben egy zeneblogot. A nevet abból a videosorozatból nyúltuk le, amiben érdekes, feltörekvő zenekarokat vagy éppen zenei jelenségeket mutattunk be, és örömmel használjuk azóta is. Egy évvel ezelőtt az év albumait összegyűjtő listával rúgtuk be az ajtót, és azóta is toljuk a Stenken a kontentot keményen. Az indulásunk pont december 4-én volt, és akkora szerencsénk van, hogy idén ez pont péntekre esik, úgyhogy ezen a napon el is megyünk a Beat on the Bratbe, hogy megünnepeljük a születésnapunkat. Elhívtuk néhány zenészbarátunkat is, akik fellépnek majd: 

  • Henri akusztik szett (a Fran Palermo énekesének szólóprojektje)
  • Zombie Girlfriend (aka Szabó Benedek másik zenekara)
  • Somersault Boy (Sallai Laci egyik zenekara)

Minden további infót a rendezvényről ezen a Facebook eventen, teszünk közzé, úgyhogy érdemes nyomni egy "Ott leszek" vagy egy "Érdekel" gombot, ha többet akar tudni.

De mi az a Stenk?

A népszótár definíciója szerint: Erőteljes, ihletett lendület zenélés – legtöbbször improvizáció – közben. például: 1. Az előadás rendben volt, de a legtöbb számból hiányzott a stenk. 2. A zongorista úgy stenkbe jött, hogy háromnegyed órát szólózott egyfolytában.

Az egy kerek év mindig jó alkalom arra, hogy számot vessünk magunkkal és a teljesítményünkkel is, úgyhogy gyorsan meg is néztem, hogy mik voltak a Stenk elmúlt egy évének legolvasottabb cikkei. 

Sajó Dávid júliusban ment le a vihar áztatta Sound fesztiválra, majd egy nagyszerű cikkben foglalta össze a tapasztalatait, amit eddig 352 ezren olvastak, és 23 ezren osztottak meg, úgyhogy a zeneblog történetének legolvasottabb cikke lett. 

Az Eurovízió is minden évben nagy kedvence az olvasóknak, hiába érezte úgy Csemer Bogi, hogy a magyar sajtó nem áll mellette, öten dolgoztunk azon, hogy az Eurovízió minden percét közvetítsük olvasóinkat, Sajó Dávid egyenesen a bécsi helyszínről kommentált. 

A fesztiválszezon egyébként is erős időszaka volt a Stenknek, de a legtöbb olvasót természetesen Robbie Williams budapesti koncertje, meg minden ezzel kapcsolatos dolog vonzott, szerencsére a koncertkritika volt a legolvasottabb. 

És persze, Robbie Williams is fontos szereplője volt az idei fesztiválszezonnak, de azért el kell ismerni, hogy a legnagyobb ismertségre ezen a nyáron Pumped Gabo tett szert

Sinéad O'Connor még tavasszal járt Budapesten, ahol előadta legnagyobb slágerét, a Nothing Compares To Yout, mégis a katasztrofális budapesti sajtóbeszélgetés és az itt megteremtett halfism vonult be a történelemkönyvekbe. 

Csináltunk sok-sok zenészinterjút az év során, ezek közül az olvasók azt szerették a legjobban, amikor Sixx és Ganxsta Zoli ültek egy asztalhoz a Kartell huszadik születésnapja alkalmából. 

És ugyan rengeteg fesztiválon jártunk a nyáron, de a legnagyobb sikert mégis azzal arattuk, amikor elmentünk egy olyan fesztiválra, amit a kapunyitás után rögtön be is zártak. 

Idén egyébként is nagyon pörögtek az elmaradt fesztiválok, a Kingdom of Hegyalja is hiába küldött nekünk szép, színes repiajándékot meg sört, a fesztivált idén sem tartották meg végül

A Stenken egy éve alatt rengeteg albumot, dalt, klipet premiereztettünk, és nem csoda, hogy ezek közül toronymagasan Belau - Island of Promise című klipje volt a legnépszerűbb az olvasók között, hiszen egy anyaszült meztelen lány sétál ki benne a Duna partjára. 

Zubreczki Dávid kollégánk akkora lelkesedéssel tolja a régi zenékről szóló sorozatát, hogy az olvasók sem tudták nem megszeretni. A Multcore legnépszerűbb posztja a világ legrégebbi daláról szóló volt

A második legnépszerűbb klippremier viszont nyilvánvalóan az év egyik legnagyobb könnyűzenei teljesítménye, az azóta 10 milliós megtekintésnél járó Bulibáró volt. A harmadik legnépszerűbb klippremier pedig a Klipszemle rendezői díját nyerű Summer Syndrome volt, az újonc Fazakas Fanni munkája. 

Szomorú apropóból kellett pályaképet írnunk az Eagles of Death Metalról, ugyanis az ő koncertjüket szakították félbe Párizsban a terroristák. 

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb zenei hírekről, kövesse a Stenket a Facebookon!

(Címlapkép és cover: szarvas / Index)