Kosármezes gorilla rabolta el a pomponlányt

videodiszko
2015.11.28. 16:29

Ezen a hétvégén is összeszedtük a hét legjobb klipjeit: M.I.A. menekültekből épített piramist, Somló Tamás és Kovács Kati nagyot dilizett a Vasas székházban, a Travis énekese pedig rejtélyes körülmények között tűnt el, de aztán megkerült – igaz, ramaty állapotban. Ezen kívül sok delfin és lángoló virágok a Videódiszkóban, valamint azt is elmondjuk, mit jelent a NoLo kifejezés.

M.I.A.: Borders

rendezte: M.I.A.

Múlt héten rukkolt elő erősen politikai töltetű új dalával a kulturális sokszínűségéről híres M.I.A., a számhoz pedig most hasonlóan erős videóklip is készült, amiben a klipet is rendező énekesnő a menekültkérdést dolgozza fel. Például óriási migránspiramis épül benne, menekültekkel megrakott hajón utazik, de még a dubaji Emirates légitársaságot is kifigurázza benne. A dal egyébként M.I.A. következő, Matahdatah című albumán szerepel majd.

Travis: Everything At Once

rendezte: Fran Healy

Jövőre ígért új lemezéből adott ízelítőt a skót Travis zenekar, a számhoz készült klipet pedig maga a frontember, Fran Healy rendezte. A videóban az énekes nélkül maradt csapat egy tévéshow-ban vendégeskedik, ahol a tagok összetörve, kisírt szemmel mesélnek arról, hogyan vesztették el egy kalandparkban a csapat arcát, aki aztán meglepetésként begurul a stúdióba. A műsorvezetőt a Good Bye Lenin! főszereplője, a Becstelen brigantykban is feltűnő Daniel Brühl alakítja.

Grace Mitchell: NoLo

rendezte: Tabitha Denholm

Az internetes szlengben a NoLo a "No Love" kifejezésre utal, vagyis arra az állapotra, amikor az ember nem csupán szingli, de egyáltalán nem is akar szerelembe esni. Erről a szakítás utáni életérzésről írt dalt a még mindig csupán 18 éves Grace Mitchell, aki fiatal kora ellenére máris Lorde és Taylor Swift kiadójánál, a Republicnál kötött ki. Persze egyáltalán nem véletlenül: "Ha kedveled a fülledt szomorúságot, jó helyen jársz" – írta róla szeptemberben a Guardian legjobb új előadókat felsorakoztató rovata. A számhoz készült klip is tökéletesen illeszkedik a NoLo-fílinghez, nagyon röviden: helyes lányok bolondoznak benne a szabad ég alatt.

Rustie: First Mythz

rendezte: Daniel Swan

"Az EVENIFUDONTBELIEVE több szinten is meglepetés, ráadásul elég pozitív meglepetés" – írtuk nemrég Rustie novemberben megjelent albumáról a Hét lemezében. Mivel a korong második száma, a trance-es First Mythz mindenféle delfinhangokat is tartalmazott, ezért viszonylag egyértelmű volt, hogy a hozzá készült videóban különböző delfines képkockák és egyéb vízi életképek követik majd egymást. "So Tumblr 2010, de amúgy király" – üzengettük egymásnak a munkahelyi társalgóban is.

Blahalouisiana: Máshol várnak

rendezte: Rónai Domonkos

Egyenesen a rendszerváltás előtti évekbe repít vissza a Blahalouisiana új klipje, ami a Máshol várnak című dalukhoz forgott a Vasas székházban. A videó talán legnagyobb érdekessége – a nosztalgikus hangulat mellett –, hogy felbukkan, sőt, kifejezetten jót mulat benne Somló Tamás és Kovács Kati is. "Nagyon jó hangulatú forgatás volt, talán az eddigi legjobb klipes élményünk. Rónai Domonkos rendezővel és Nagy Zágon operatőrrel az első pillanattól kezdve egy hullámhosszon voltunk, ami szerintünk a végeredményen is látszik" – mesélte a zenekar a Recordernek, ahol a klip is debütált. A Máshol várnak egyébként a zenekar jövő tavasszal megjelenő debütalbumán is rajta lesz majd.

Bolier & Redondo ft. Bitter's Kiss: Lost & Found

rendezte: Simon Ádám

Magyar gyártású klip forgott a holland dj-páros és a News Jersey-i énekesnő, Bitter's Sweet (polgári nevén: Chloe Baker) közös számához, a Lost & Foundhoz is, ami a Spinnin' Recordsnál jött ki, és ami klasszul bizonyítja, hogy milyen jól megfér egymás mellett a deep house és az indie pop. A klipet az Umbrella készítette, Simon Ádám rendezésében. Jó sok lány szerepel benne.

Wolf Alice: Freazy

rendezte: Youth Hymns

Aphex Twin, Jamie xx és a legutóbbi Szigeten is fellépő Florence and the Machine mellett az észak-londoni Wolf Alice aktuális albumát is jelölték idén Mercury-díjra. Ezúttal a My Love Is Cool című anyag Freazy című számához forgott videó, ami egyszerre idézi az Alice Csodaországbant és a Nirvana Heart Shaped Box című dalához készült klipjét: a zenekar tagjai egy erdei kiránduláson/piknikezésen vesznek részt, majd ahogy belekóstolnak egy furcsa növény gyümölcsébe, iszonyatosan beállnak mindannyian – óriás bolondgombán dobolnak, virágot esznek, valamint fákkal ölelkeznek és csókolóznak. A végére persze mindenki berosszul, és elalszik.

Tame Impala - The Less I Know The Better (18+)

rendezte: CANADA

Két évvel a nagyon várt szigetes koncertje után az eddigi legerősebb lemezét adta ki a Tame Impala, így az ausztrál Kevin Parker új albumáról mi is csupa szépet írtunk a nyáron. Például azt, hogy a Currents egyszerre könnyű, légies és folyékony, épp mint ahogy a borítója is sejteti. Ezúttal a The Less I Know The Better című számhoz forgott erősen szexuális töltetű klip, amiben két gimis, egy kosaras srác és egy cheerleader lány, kerül közelebb egymáshoz a tornaterem szutykos öltözőjében. Aztán a lányt elragadja egy kosármezes gorilla, akit Trevornak hívnak. A szerelmi háromszögnek természetesen csak egy pszichedelikus párbaj vethet véget.

MMOTHS: Deu

rendezte: Hassan Rahim & Scott J. Ross

Az ír Jack Colleron zenéjéről talán az árulja el a legtöbbet, hogy többször is játszott az XX és Aphex Twin társaságában. Sötét és misztikus dalaihoz hasonló vizuális élmény dukál, úgyhogy a Deu osztott képernyős klipjében például lángoló virágköltemények, ölelkező szobrok és keresztekkel szegélyezett, kísérteties helyek láthatóak. Eheti kliporgiánk egyik legizgalmasabb darabja. A fiatalember LUNEWORKS című debütlemeze egyébként jövőre jelenik meg. (Ha hasonlóan izgalmas képi világra vágyik, ne hagyja ki a Mew legfrissebb klipjét vagy Tanya Tagaq eszkimó torokénekesnő videóját sem!)

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb zenei hírekről, kövesse a Stenket a Facebookon!