Románia nekiment a Kárpátiának

2015.12.02. 22:20

Idegengyűlölő propaganda miatt emelt vádat a román legfőbb ügyészség a Kárpátia zenekar frontembere, Petrás János László ellen, írja az MTI.

Az ügyészség közleménye szerint a nemzetirock-együttes egy tavaly nyári, 2014. június 6-án, Csíkszeredán tartott koncertje alatt harcba hívta, és az elcsatolt országrészek visszahódítására buzdította az ott bulizó magyarokat, valamint elnyomóknak és bocskorosoknak nevezte a románokat.

A zenekar – a romániai legfőbb ügyészség szerint – ezzel nemcsak a fasiszta, rasszista vagy idegengyűlölő szervezetekről és szimbólumokról, hanem a béke és emberiesség elleni bűntettek elkövetői kultuszának a tilalmáról szóló 2002-es sürgősségi kormányrendelet előírásait sértette meg.

Az ultranacionalista és románellenes repertoárjáról ismert Kárpátia énekese hozzájárult a románellenes érzelmek gerjesztéséhez és felerősítéséhez, és a románok elleni intoleranciára és fizikai erőszakra uszított

– fogalmaznak, és arról is beszámoltak, hogy ezen felül vádat emeltek egy csíkszeredai férfi ellen is, aki ugyanabban a hónapban nagy-magyarországos pólókat árult, amelyeken olyan feliratok álltak, mint hogy

  • A magyar föld nem eladó!,
  • Igazságot Magyarországnak!,
  • Jobbik Magyarországért mozgalom,
  • Nem adjuk fel soha!,
  • Adjátok vissza a hegyeimet!

Ezek az ügyészség szerint, a Nagy-Magyarország térképpel együtt, idegengyűlöletre, illetve Románia határainak az átrajzolására uszítanak, továbbá sértik a román alkotmány első cikkelyét, amely kimondja: Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam.

A fenti felvétel nem a csíkszeredai koncerten, hanem két évvel korábban, a Magyar Szigeten készült.