A turnébuszban halt meg a Stone Temple Pilots egykori énekese

2015.12.04. 08:02

Scott Weiland éppen jelenlegi zenekarával, a The Wildaboutsszal turnézott, amikor meghalt. A zenekar Minnesotában, Bloomingtonban készült egy koncertre, az énekesre zenésztársai találtak rá a turnébuszon este 9-kor. Először azt hitték, alszik, majd amikor látták, hogy nagyobb a baj, kihívták a mentőket, de azok már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Az okok egyelőre ismeretlenek, de az idegenkezűséget kizárták. A hírt Dave Navarro, a Red Hot Chili Peppers egykori gitárosa, Weiland jó barátja tette közzé elsőként, majd az énekes Facebook-oldala is megerősítette.

Weiland Kaliforniában született és nőtt fel, a kilencvenes években megalapította a Stone Temple Pilots nevű zenekarát, amivel meglehetősen nagy sikereket ért el: 1993-as debütáló albumuk a Billboard lista 3. helyén nyitott, az 1994-es Purple című második lemezük pedig az első helyre is felkúszott, és olyan slágerek voltak rajta, mint a Big Empty,  a Vasoline  vagy az Interstate Love Song. Weiland jellegzetes stílusa és szuggesztív egyénisége miatt hamar közönségkedvenc lett, és nagyban neki köszönhető, hogy a Stone Temple Pilots a grunge-hullám levonulása után sem került a süllyesztőbe.

A zenekaron belül azonban nagy volt a feszültség, a tagok nem nagyon tudták feldolgozni a sikert, és egy idő után szétszéledtek. Később össze-össze álltak, közben Weiland különböző projektekben énekelt, egy idő után pedig végleg otthagyta egykori zenésztársait, akik legutóbb a Linkin Park énekesével, Chester Benningtonnal turnéztak.

2002-ben Weiland beszállt a Velvet Revolverbe, ahol a Guns N’ Roses egykori tagjai,  Slash, Duff McKagan és Matt Sorum is zenélt. Weiland a 2004-es Contraband és a 2007-es Libertad lemezeken énekelt, és Budapesten is fellépett az egyik turnén. Miután kiszállt a zenekarból, a helyére többek között Téglás Zoli, az Ignite énekese is pályázott. Pályafutása alatt két Grammy-díjat is nyert, 1994-ben és 2005-ben volt az év  hard rock előadója zenekaraival.

Weiland a kilencvenes évek óta küzdött kábítószer-függőségével, 1995-be crackkel kapták el és ítélték el, de próbaidőre bocsátották, 2003-ban és 2007-ben ittas vezetés miatt állt bíróság előtt, és kényszergyógykezelésre kötelezték, de nem fejezte be a programot, és otthagyta a kórházat. Soha nem tagadta, hogy függő, több interjúban is részletesen beszélt a heroinról.  

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport