509 millió forintnyi dollárért ment el a hippikirálynő Porschéja

2015.12.11. 17:34

Janis Joplin 1964-es Porsche 356-os sportkocsiját 1,76 millió dollárért vette meg egy gyűjtő a Sotheby's legutóbbi aukcióján. A kikiáltási ára 400 000 dollár volt, az aukciós ház 4-600 000 dollárt remélt érte, végül 1,76 milliónál állt meg a licit. Nemigen bánták, a jutalékuk 10 százalékos volt, az 176 000 dollár, ugye.

Joplin 1968-ban vette az autót, és teljesen átfestette, a karosszéria úgy néz ki, mint egy LSD-trip utáni nehéz ébredés, madarak, gombák, koponyaszerű arcok, komoly meló lehetett. Hogy miért kelt el ennyivel többért az autó, senki sem tudja, mert általában a híres emberek tulajdonának értékén nem ennyit szokott dobni a név. Ebben az esetben viszont arról lehet szó, hogy Joplint nagyon sokat lehetett látni ebben az autóban, ezzel felértékelődött.

Joplin 1970-ben, 27 évesen halt meg, a rajongók pedig onnan tudták, hogy a Hollywood hotelben van a holtteste, hogy a garázsban ott állt a Porsche. Az énekesnő halála után az autó testvérei, Michael és Laura Joplin tulajdonába került, akik harminc éven át használták is. Mivel a festés kezdett lepattogzani, világosszürkére (!) festették át, mert meg akarták menteni az autót. Később festőművészeket kértek fel, hogy állítsák helyre az eredeti festést, de ezúttal speciális anyaggal vonatták be az autót. 1955 óta a Rock and Roll Hírességek Csarnokában állt Clevelandben.

Az autó állítólag jó állapotban van, simán lehet vele közlekedni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek