Ezt adta az idei karácsony a popzenének

2015.12.24. 17:34
Bizonyára már önnek is a könyökén jön ki a Kiskarácsony és a Pásztorok, pásztorok, de azokat is tökéletesen megértjük, akik már a Last Christmas hallatán is hisztérikusan zokogva menekülnének ki a világból. Nekik bizonyára kedvükre lesz összeállításunk, amelyben az idei karácsonyi szezon zenés érdekességeit gyűjtöttök egybe. Töltsön inkább egy italt, és ünnepeljen Kylie-val, Sinatrával, Bill Murray-vel vagy Paul McCartneyval.

Kylie Minogue, vagyis az ausztrálok Mágenheim Julcsija, tavaly ősszel még hihetetlenül profi és szórakoztató műsorával tarolta le az Arénát, novemberben pedig már egy karácsonyi konceptlemezzel kedveskedett a rajongóinak, amelyhez nemcsak testvérét, Dannii Minogue-ot sikerült megnyernie, hanem a Szerelemre hangszerelve című filmben játszó James Cordent, illetve a punk keresztapukájaként emlegetett Iggy Popot is. Sőt, bármilyen bizarrul is hangzik, Kylie még duettet is énekel az éppen száz éve született Frank Sinatrával – a néhai viszkivedelő nőcsábász természetesen csupán posztumusz szerepel az albumon.

A lemezt egyébként a sajtó nem annyira szerette: a Guardian kritikusa, Tim Jonze például mindössze egyetlen csillaggal értékelte azt, és hálát adott, amiért az énekesnő nem énekel rajta együtt Angela Merkellel – már csak az hiányzott volna!

A tavaly feloszlott Vivian Girls énekesnője, Cassie Ramone akár Kylie tökéletes ellenpólusa is lehetne, a mainstream popzenétől magát kellően távoltartó rokkerlány azonban Minogue-hoz hasonlóan kiadott egy teljes karácsonyi albumot, noha az jóval borúsabb, mint a Kylie Christmas, és még csak közreműködők sem akadnak rajta, a Christmas in Reno című anyagot Cassie ugyanis egyedül vette fel és keverte. Persze úgy, hogy közben végi hű maradt a Ramones zenekart megidéző névválasztásához és a saját zenei előéletéhez is. Kylie anyagával szemben ezt azonban kifejezetten szerették a kritikusok.

Ez itt például Chuck Berry 1958-as klasszikusának újraértelmezése:

Az 59 éves Sharon Jones és zenekara, a Dap-Kings szintén nem elégedett meg egyetlen karácsonyi számmal, így ők is egy teljes lemezzel rukkoltak elő az év végére. A 11 számos It's A Holiday Soul Party kiválóan hozza a már megismert funkos-soulos hangzást, a White Christmas klipje alatt is nagyon lelkes kommentárok sorakoznak a YouTube-on. A Grammy-díjra is jelölt Jones egyébként meglehetősen későn futott be, 40 éves korában adta ki első lemezét, majd az utóbbi időkben a rákkal kellett megküzdenie. Az idei Torontói Filmfesztiválon bemutatott Miss Sharon Jones! című dokumentumfilm is azt mutatja be, hogyan egyezteti össze az ideje nagyrészét lekötő zenélést és koncertezést az orvosi kezeléssel. A szeptemberi filmfesztiválon egyébként azt is elárulta, hogy a betegsége kiújult, ezért újra nekivág a kemoterápiának.

A tévé is ontotta a karácsonyi zenét

A szezonra készülve az amerikai tévék és showműsorok is számos ünnepi szereplést, valamint izgalmas kollaborációt hoztak össze. Ezek közül az egyik egyértelműen legjobb az volt, amikor a népszerű humorista, Stephen Colbert a saját műsorának házigazdájaként állt össze Henry Rollinsszal, aki annak idején a Black Flag tagjaként vált híressé, de ma már inkább spokenword-előadóként osztja az észt. Mindketten csúnya, izzókkal díszített kötöttpulóvert viselnek a felvételen, és remekül kiegészítik egymást a színpadon. (Bár nem igazán látszik rajta, de Colbert egy időben egy Rolling Stones-feldolgozásokat játszó banda tagja is volt.)

A Sinatrával énekelt Santa Claus Is Comin' To Town már Kylie lemezén is nagyot szólt, a karácsonyt megelőző hétvégén azonban Bruce Springsteenhez és ezt játszó zenekarához meglepetésként Paul McCartney is csatlakozott a Saturday Night Live színpadán. Springsteen persze már a műsor előtt elhintette a Twitteren, hogy valami nagy dobásra készülnek, aztán még egy közös képet is posztolt az egykori Beatles-taggal, de McCartney beugrása még így is igen emlékezetesre sikerült: hullott a műhó, és bombanagy buli kerekedett a stúdióban.

Az A.V. Club szívesen hoz össze különös párosításokat, korábban például a folkos Iron & Wine énekese, Sam Beam adott elő akusztikusan egy dühös Gwar-számot, ezúttal pedig a remek dalszövegeiről ismert Hold Steady frontembere, Craig Finn állt össze a denveri folk'n'roll-színtér egyik jól ismert énekesnőjével, Esmé Pattersonnal, aki idén immár a harmadik szólólemezét adta ki. Dalt is ügyesen választottak: a Low 1999-es Just Like Christmas című számát dolgozták fel, ami egyébként Finn kedvenc ünnepi dala is egyben – és ez meg is látszik azon, ahogy élvezi az éneklést.

A feldolgozós sorozatban nemrég egy Joni Mitchell-szám, a River, és Elliott Smith Angel In The Snow című szerzeménye is előkerült. Előbbit Ashley Monroe, utóbbit Laura Stevenson gitáros-dalszerzőnők adták elő.

Cassie Ramone karácsonyi albuma kapcsán cikkünkben már esett szó a Ramonesról, aminek szintén van egy évről évre előkerülő ünnepi dala, a Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight), amit ezúttal a tavaly óta újra aktív, és idén új lemezzel is jelentkező Sleater-Kinney porolt le kicsit Clevelandben.

Új dalokat senki nem írt 2015-ben?

Dehogynem, a Szigetet már többször is megjárt Killers például 2006 óta úgy szállítja a karácsonyi számokat, mintha kötelező volna: a mostani Dirt Sledding például immár a zenekar tizedik ünnepi klipdala. A hozzá forgott videóban egy csúnyán becsavarodott mikulás/télapó plüssállatokat terrorizál, lángoló fejszéket hajigál, aztán mégis mindenki nagyon jól érzi magát, ám a nagy dilizgetésekben és párnacsatázásban véletlenül lerepül egy nyuszi feje, ami mindent megváltoztathat.

A brit Darkness épp a nyáron koncertezett Magyarországon: eredetileg a Hegyalja fesztiválon játszottak volna, ám mivel az elmaradt, a bulit áthelyezték a Dürerbe. Az egyik novemberi Videódiszkóban már örömmel posztoltunk arról, hogy az I am Santa című dal és a hozzá készült paródiaklip legalább annyira szórakoztatóra sikerült, mint amilyen a budapesti koncert is volt. Ezt továbbra is tartjuk.

"Oscar terápiás céllal írt számai épp olyan fájdalmasak, mint a szakítások. Persze azoknál jóval kellemesebb az ő dalait hallgatni" – írtuk még júliusban a szobrász végzettségű, brit hálószobazenész idei EP-je kapcsán. Oscar ezúttal sem vidám témához nyúlt, a dal arról szól, amikor úgy érezzük, akárhogy telnek az évek, nem változik körülöttünk semmi, és azoknak küldi, akik karácsonykor is magányosak, vagy épp hiányolnak valamit, netán valakit az életükből.

"A Palma Violets legerősebb oldala, hogy remek érzékkel építik bele a számaikba az angolos kocsmahangulatot és a futballszurkolókra jellemző csordaóbégatást" – írtuk a brit zenekarról májusban, akik előtte még a Szigeten is játszottak. A részegesen dülöngélő Last Christmas on Planet Earth című szám klipjében a látványosan ittas, télapójelmezes alak orrán-száján ömlik a vér, szóval elég jól passzol ahhoz a világhoz, amit a zenekarnak köszönhetően már megismerhettünk.

Az egyik legjobbat a végére hagytuk: Sofia Coppola (Öngyilkos szüzek, Elveszett jelentés stb.) A Very Murray Christmas címmel rendezett rövid karácsonyi mozit, természetesen Bill Murray főszereplésével, amiben felbukkan többek közt George Clooney, Michael Cera, Miley Cyrus és Jason Schwartzman is. Mivel a rendezőnő férje a Phoenix frontembere, Thomas Mars, ezért a francia zenekar is zenél a filmben: egész konkrétan a Beach Boys egyik régi, 1979-es dalát dolgozták fel, amiben segítségükre volt Schwartzman (aki Coconut Records néven már korábban is zenélt), David Johansen a New York Dollsból és persze maga Murray is. A számból származó összes bevételt az UNICEF kapja.

Így az összeállításunk végére érve bizonyára ön is hiányolja gyűjtésünkből a hazai produkciókat, de ez nem jelenti azt, hogy mi, magyarok nem adóztunk volna az ünnep előtt. Sőt, a Cairo együttes akkorát gurított, hogy mi is csak kapkodtuk a levegőt a klip láttán. "Imádom a számaitokat, mindig megérintenek. Minden számotok jó. Hajrá CAIRO, CSAK ÍGY TOVÁBB, TI VAGYTOK A LEGJOBBAK!PUSZI <3 :*" – lelkendezett például Reni a kommentek között.