Meghalt Lemmy

GettyImages-107229452
2015.12.29. 02:37
70 éves korában elhunyt Lemmy, a Motörhead legendás frontembere. A hírek szerint a rák egy igen agresszív fajtája támadta meg, amiről csak két napja szerzett tudomást. Kedvenc játékgépét a közeli törzshelyéről a lakásába szállították, utolsó két napját szűk családja körében, valamint a géppel töltötte.

Hetvenéves korában elhunyt Lemmy Kilmister. Az első hírek a rák egy ritka és agresszív fajtájáról szólnak, amit december 26-án diagnosztizáltak nála. Az utóbbi időben leginkább arról lehetett a legtöbb hírt hallani, hogy Lemmy félbeszakította koncertjeit rosszullétek miatt, viszont ezeket az egészségügyi problémáit az orvosai egy vérömlenynek tudták be. Két éve egyébként kardioverter-defibrillátort ültettek a testébe, ami a szívverését szabályozta, illetve szívmegállás esetén defibrillátorként működve akár újra is indíthatta azt. Erre egyébként Lemmynek legjobb tudomásunk szerint nem volt szüksége. 

Lemmy 1945 december 24-én született Ian Feaser Kilmister néven a brit Stoke-on-Trent város Burslem negyedében. Életére a legnagyobb hatással egy Beatles-koncert volt, amit gyerekkorában látott, ezután hangszert ragadott és a húszas éveit hol különböző zenekarokban töltötte, hol pedig Jimi Hendrix roadjaként dolgozott. 1972-ben úgy lett a Hawkwind basszusgitárosa, hogy előtte életében nem volt még ilyen hangszer a kezében, hiszen eredetileg gitáros volt. A zenekarnak nagyon jót tett Lemmy, aki tevékeny szerepet vállalt a Space Ritual című lemezük megírásában, amivel a brit listák harmadik helyéig jutottak. 

1975-ben kirúgták a Hawkwindből, mert elkapták a kanadai határon egy kevés narkóval. Nem sokat sírt, inkább megalapította saját zenekarát, a Motörheadet, aminek ő volt végig az egyetlen állandó tagja. Pályafutásuk alatt több mint húsz lemezt jelentettek meg, ezekből több mint 30 millió példány kelt el. Bár Lemmy a zenéjüket rock 'n' rollként aposztrofálta, hatásuk jóval túlnőtt a rockzenén és olyan szélsőséges zenei szubkultúrák létrejöttében is óriási szerepük volt, mint például a black metal, aminek első albumai leginkább a Motörhead zenei örökségét keverték extrémebb szövegekkel és még extrémebb énekhanggal. 

Lemmy a magánéletben többek között arról volt híres, hogy nem csak beszélt a rock 'n' rollról, hanem élte is. A legenda szerint harmincéves korában felpattintott egy üveg Jack Danielst, és onnantól fogva egészen 2015 őszéig minden nap megivott legalább egy üveggel. Egy nemrég készült interjúban azonban elmondta, hogy nemrég egészségügyi okok miatt a whiskey-kóla kombinációról áttért a vodka-narancsra. Egy tavalyi interjúban pedig elpuszíthatatlannak mondta magát és azt mondta, hogy:

Mindaddig ki fogok állni a színapdra, amíg el tudok sétálni a színpad végéről az elejére bot nélkül… vagy akár bottal.

A Motörhead Magyarországon utoljára a Volt fesztiválon játszott nyáron, beszámolónkat itt olvashatja. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport