2016-ban sem lesznek könnyebbek a másnapok

videodiszko
2016.01.09. 08:33

Bár még csak nemrég startolt az új esztendő, idei első Videódiszkónkban máris összeszedtük 2016 eddigi legemlékezetesebb klipjeit. Volt miből válogatni: Pusha T ezúttal A$AP Rocky és Kanye West társaságában nyomta, Taylor Swift exei farkasokká váltak, David Bowie pedig ismét gombszemekkel tűnt fel, bár ezúttal nem nőtt farka egy lánynak sem a klipjében.

Taylor Swift: Out Of The Woods

rendezte: Joseph Kahn

Mindjárt az elején csalunk is egy kicsit, hiszen Taylor Swift legújabb klipje épp szilveszterkor jelent meg. Az Out of the Woods klipje kapcsán már több rajongói teória is napvilágot látott, például hogy a klipben szereplő farkasok az énekesnő expasijait szimbolizálják, vagy hogy a videóban valamennyi csillagjegy és több Disney-hercegnő is megjelenik, persze csak bújtatva, csupán utalva rájuk. Annyi mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a klip az I Knew You Were Trouble folytatása: amíg az arról szólt, hogy Swift nemcsak a hőn áhított férfit vesztette el, hanem közben saját magát is, a mostani klip már azzal zárul, hogy a szívének kedves fiatalember talán elhagyta, a zűrös időszakban viszont újra megtalálta önmagát.

Andrew Keoghan & Claire Duncan: Stuck In Melodies

rendezte: Will Joines

Bár a jazz és az opera felől érkezett, igazán kár lenne megijedni az új-zélandi Andrew Keoghan zenéjétől. A zenész ezúttal egyik honfitársával, a Dear Time's Waste nevű projektjéről ismert Claire Duncannel állt össze egy szám erejéig. A dal különleges, a Stereogum szerint például egyszerre idézi Bowie új lemezét, valamint a Grizzly Bear és a Dirty Projectors szerzeményeit, amihez a hozzá készült klip is igazodott: megnyugtatóan harmonikus színvilág, szemgolyókat rejtő fiók, levet eresztő telefon, valamint az égből potyogó töltények és kapszulák dobják fel. Lemez is lesz még az idén.

Cullen Omori: Cinnamon

rendezte: Abigail Briley Bean

2014 decemberében még csak ideiglenes szünetet jelentett be a chicagói Smith Westerns, tavaly év elején viszont már a feloszlásukról cikkezett a zenei sajtó. A frontember, Cullen Omori hamarosan (márciusban) szólólemezt ad ki, aminek New Misery lesz a címe. Ennek kapcsán elmesélte, hogy az egészségügyben kezdett el dolgozni, egész pontosan egy kórházban, ahol hordágyakat és tolószékeket vakart ki a mocsokból, száradt vért suvickolt és használt kötszerekkel bíbelődött, miközben rengeteg rádiót hallgattak a kollégákkal, így a sok-sok slágerzene olyannyira megfertőzte, hogy még a dalszerzői metódusára is hatással volt. A kórházi világ a klipben is megjelenik, a zenész egész konkrétan egy pszichiátriáról lép meg, ahová vélhetően egy szerelmi trauma miatt került be, ám az utcán egy gyanús alak minden lépését követi. Omori pedig a régi zenekarával is látványosan leszámol a videóban, hiszen még egy Smith Westerns-plakát is felgyullad egy elpöccintett cigarettától. 

METZ: Eraser

rendezte: Nathan Joyner

"Úgy süvít végig, mintha a világ legdühösebb noise punk zenekara egy atomkatasztrófa közepén zenélne" – írtuk a Metz legutóbbi lemezéről, amit mindjárt kilenc ponttal értékeltünk a hét lemezében. A torontói zenekar azóta sem sokat változtatott a jól bevált recepten, így az új klipet nem is nagyon magyaráznánk inkább. Annyit azért jeleznénk, hogy ne ijedjen meg senki, nem a monitorja krepált be, ez csupán a zenekari imázs része.

Perfect Pill: Hangover

vágta és rendezte: Szabó Levente

Másnaposnak lenni egyáltalán nem jó móka, és ez bizony a hazai Perfect Pill zenekart is megihlette: előbb dalt írtak róla, amihez aztán a témához igazodó klip is készült. Ebben – a zenekar tagjain kívül – különböző bulimaradékok jelennek meg: üres sörösdobozok, pizzavégek, trehányul levedlett ruhák, használt óvszer, miegymás, aztán meggyullad az ébredés utáni első cigaretta, a kávéfőző pedig fröcskölni kezd, de nagyon szép a két végén égő gyertya szimbóluma is. Amennyiben olvasónk is épp a másnapos önsajnálat és a posztparti depresszió keserű állapotában olvassa ezt a cikket, feltétlenül kattintson, hiszen remek társra talál majd!

Haunebu: Menned kell

készítette: Marinka Zsuzsanna Alexandrovna, Szabó Áron és Kolozsi Péter

Eheti másik magyar versenyzőnk a Haunebu, ami a nácik által kifejlesztett repülő csészealjakról kapta a nevét. Őket először az angol nyelvű számaikkal lehetett megismerni, aztán 17 címmel néhány magyar nyelvű dalt is kiadtak, például egy Hungária-feldolgozást is. A zenéjükről egyszer egy kissé elrugaszkodott recenzióban azt írtam, hogy tökös, illetve hogy mindent átható pöcsszagot áraszt magából – magam sem tudom már, mit akartam ezzel mondani, régen volt. A zenekar aztán eltűnt (nem miattam!), de most új felállásban visszatért, aminek örömére egy klip is készült. "Ez igazából egy rendes szám és egy stúdióban, véletlenül rögzített valami összegyúrása. Három éve vettük fel, de most vágtuk meg, és készült el hozzá ez a klip" – mesélte Bajor Ádám gitáros a Recordernek, ahol a videó is debütált.

Coldplay: Birds

rendezte: Marcus Haney

"Chris Martin még sosem volt ilyen vidám és jókedélyű, mint ami ezekből a dalokból látszik" – írtuk decemberben a Coldplay legújabb, olykor egészen bulis albuma kapcsán, ami bár nem sikerült olyan emlékezetesre, mégis megválasztottuk a hét lemezének. A Birds című számhoz a Colorado-sivatagi szuperszínes Salvation Mountainnél forgott roadmovie-szerű videó. Messze nem Chris Martinék forgattak itt azonban először, a hely feltűnik például a Hurts Somebody to Die For című dalának klipjében, illetve az Into the Wild című filmben is.

David Bowie: Lazarus

rendezte: Johan Renck

"Bowie zseniális!" – írta egyik kommentelőnk novemberben David Bowie akkor megjelent tízperces kisfilmje kapcsán (tudják, amelyikben farka nőtt a lánynak), aztán bejelentkezett egy másik olvasónk is, aki szerint Bowie egy beteg fasz. Számára van egy rossz hírünk: a popikon új klipjét ismét Johan Renck rendezte, ugyanis imádnak együtt dolgozni, és bár ezúttal nem szerepel benne lány farokkal, Bowie ismét gombszemekkel fészkelődik egy kórházi ágyon. A lemezzel, ami épp Bowie 69. születésnapján jelent meg, a hét lemezében is foglalkozunk majd.

Yeasayer: I Am Chemistry

rendezte: New Media Limited

Ha valakinek esetleg Bowie klipje nem lett volna elég súlyos és elszállt, azt a Yeasayer vadonatúj videójával tudjuk kiengesztelni. A brooklyni zenekar persze sosem épp a földhözragadtságáról volt híres, és legújabb dalukkal sem okoznak a csalódást, ami egyébként az április elsején megjelenő, Amen & Goodbye című új albumukat vezeti fel. Második albumuk, az Odd Blood megjelenésének évében hozzánk is eljutottak, és a 2010-es Sziget talán legjobb buliját csinálták meg  – még úgyis, hogy közben épp a Muse játszott a Nagyszínpadon.

Pusha T ft. Kanye West, A$AP ROCKY, The-Dream: M.P.A.

rendezte: Shomi Patwary

A Clipse-ből is ismert Pusha T második szólólemeze, a decemberben megjelent Darkest Before Dawn: The Prelude csodásan sikerült, zabálták is a kritikusok. Egy klipet már mutattunk róla, most pedig egy másikat veszünk elő, ami rögtön az év első napján jött ki. Talán meg fog lepődni, mit jelent az M.P.A. rövidítés, talán nem. Mindenesetre a basszust tessenek hozzá feltekerni!

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb zenei hírekről, kövesse a Stenket a Facebookon!