Hallasz minket, Tom őrnagy?

GettyImages-98567120
2016.01.11. 10:05

Bowie életművét szinte képtelenség összefoglalni, annyi zenei vonulat, stílus, hozzáállás, kosztüm, és alteregó kerülhet ilyenkor szóba, hogy teljesen jogosan többrészes könyvet lehetne írni. De ha mégsem ismeri annyira a számait, vagy csak szeretne gyorsan megismerkedni a karrierjével, akkor ezeket a számokat ajánljuk.

Space Oddity (1968)

Bowie első slágere, tulajdonképpen egy vicceskedés az angol űrprogramról, de ha komolyan vesszük, akkor is hatásos.

Changes (1971)

„Az idő megváltoztathat engem, de én nem tudom követni az időt” - énekli a Hunky Dory album legjobb számában, és mennyire igaza van.

Suffragette City (1972)

A glamrock egyik himnusza, Bowie először a Mott The Hoople nevű bandának ajánlotta fel, de ők az All The Young Dudes-ot választották inkább.

Fame (1975)

Bowie az a figura volt, aki egy nap dzsemmelgethetett John Lennonnal, aztán meg pár nappal később egy orbitális slágert ír belőle. Ez történt a Fame-mel.

Sound And Vision (1977)

A művészi periódusának csúcslemezének, a Lownak a legjobb dala.

Heroes (1977)

A szám, amit akkor is ismerünk, ha nem tudjuk, ki az a David Bowie, de láttuk a 2001-es Moulin Rouge című filmet. Romantikus alapdal lett.

Ashes To Ashes (1980)

Bowie hiába adta ki a zseniálisabbnál zseniálisabb albumokat, még mindig sokat a Space Oddity hatalmas sikerével azonosították. Ezzel a számmal eltemette Major Tomot.

China Girl (1983)

A Let's Dance slágereket adott a világnak és temérdek pénzt hozott, a címadó daltól kezdve a lemezt nyitó, Leos Carax-filmbe is belekerülő Modern Love-ig, de a legjobb róla az Iggy Poppal közösen írt, az ő 1977-es The Idiot című lemezén debütáló China Girl.

I'm Afraid Of Americans (1997)

A kilencvenes években Bowie-t a zenén kívül temérdek más dolog kezdte foglalkoztatni, de azért még képes volt olyan vagány számokat írni, mint ez a viccesen paranoid dal.

I Can't Give Everything Away (2016)

A Blackstar albumzáró dala önmagában is megrendítő volt, de Bowie halálával egyenesen fájdalmas meghallgatni. Mégis érdemes.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport