Elkelt minden jegy a New York-i David Bowie emlékkoncertre

2016.01.12. 16:44

Elkelt minden jegy arra a koncertre, amelyen eredetileg Bowie munkássága előtt tisztelegetek volna, de halála után emlékkoncertté alakították az eseményt. A Bowie-koncert tervét hétfőn reggel jelentették be, alig néhány órával azelőtt, hogy menedzsere nyilvánosságra hozta a zenész halálhírét. A koncertet fél éve szervező Michael Dorf szerint "szomorú véletlen" Bowie halálának és a koncert bejelentésének egybeesése.

A március 31-i, Carnegie Hall-beli koncerten olyan művészek lépnek fel, akikre nagy hatással volt a sokoldalú brit előadó, többek között Cindy Lauper, Perry Farrell, Bettye Lavette soulénekes és Robyn Hitchcock. Összesen 20 fellépő énekel majd, mindegyik Bowie-dalokat, a bevétel pedig jótékony célra megy, hátrányos helyzetű fiatal zenészeket segítenek belőle. Megjelenik majd Tony Visconti is, aki éveken át volt Bowie menedzsere.

Bowie titokban tartotta 18 hónapon át tartó rákbetegségét, az Independent szerint egyébként az énekesnek májrákja volt.  Pénteken, 69. születésnapján jelent meg új, Blackstar című albuma.

A jelenleg New York-ban futó Lazarus című musical zenéjét is ő írta. A darab rendezője, Ivo van Hove elmondta, Bowie neki is elmondta, nagyjából 15 hónappal ezelőtt, hogy májrákban szenved. Bowie súlyos betegen is annyit dolgozott, amennyit csak tudott.

"Igen intenzív időszak volt, mert időnként nagyon beteg volt és kezelésekre járt, de ahányszor csak tudott, eljött a próbákra"

- nyilatkozta a rendező a Times magazinnak. Van Hove nem beszélhetett a zenész betegségéről.

"A végén már nagyon törékeny volt testileg, nem szellemileg. A Lazarus decemberi premierjén a színpadon kapott taps után Bowie-nak le kellett ülnie, de már egy új musical készítését javasolta. Úgy éreztem, nem a halállal harcol, hanem az életért. Tovább akart élni"

- nyilatkozta a rendező.

Közben az iTunes listáján Bowie legújabb albuma rögtön első helyre ugrott, második a Best of Bowie album, Adele új albuma ezzel párhuzamosan visszaesett a harmadik helyre. A Spotify szerint náluk 2282 százalékkal nőtt a Bowie-számok hallgatottsága, a legnépszerűbb streamelt dalok a Heroes, a Let's Dance és a Blackstar. A hallgatott albumok közül az első húszból 14 Bowie-album.