Léggitározás még sosem volt ennyire menő

videodiszko
2016.01.17. 00:14

Az idei év első Videódiszkója után ismét összeszedtük az elmúlt néhány nap legizgalmasabb klipjeit: az Arctic Monkeys frontembere, Alex Turner és Miles Kane visszatért, miközben egy angyal földre szállt, de megfeledkezett a teendőiről, egy torontói zenekar pedig mindenféle dolgokat tett tönkre. Az Animal Collective továbbra is palira vesz mindenkit, a britpop talán halott, de a swing még visszatérhet, a többiről pedig a folytatásban.

The Last Shadow Puppets: Bad Habits

rendezte: Ben Chappell

Hamarosan tízéves lesz az Arctic Monkeys debütlemeze, a Whatever People Say I Am, That's What I'm Not, és a zenekar frontembere, Alex Turner is épp ebben a hónapban ünnepelte harmincadik születésnapját. Turner még 2007-ben állt össze a Rascals akkori frontemberével, Miles Kane-nel  és James Forddal a Simian Mobile Discóból, majd a rá következő évben már meg is jelent a The Age of the Understatement című bemutatkozásuk, amit még Mercury-díjra is jelöltek, igaz, az Elbow elvitte előlük az elismerést. A folytatásra egészen sokat kellett várni, a Bad Habits a kollektíva első dala 2008 óta.

Beliefs: Leave With You

rendezte: Sean Cartwright

A Beliefs egy torontói shoegaze-zenekar, egész pontosan egy duó, akik legújabb videójukban a pusztítás öröme előtt tisztelegtek: nagyon szép felvételeken lehet megcsodálni, ahogy porcelánok törnek, kártya- és papírlapok szóródnak szét, illetve lufik és telefonzsinórok esnek mindenféle szúró- és vágóeszközök áldozatául. Sőt, egy torta és egy cserepes növény sem úszta meg épp bőrrel a forgatást!

Jidenna: Knickers

rendezte: Benny Boom

A nigériai-amerikai Jidenna kapcsán néhányan már azt találgatják, hogy új klipjével vajon képes lesz-e beindítani a swing-revivalt – merthogy olyan jól sikerült. A 30 éves Jidenna egyébként annyira friss előadó, hogy nagylemeze még nincs is, csupán egy EP-je jelent meg augusztusban, ám erről egy dala máris Grammy-esélyes: a Classic Man című számával olyan előadókkal versenyezhet, mint Kanye West, Kendrick Lamar, Nicki Minaj, Drake és Lil Wayne. Ez a videó azonban egy másik dalához forgott.

Suede: Pale Snow

rendezte: Roger Sargent

Akik bírják a lassú klipeket – vagy úgy általában a lassú dolgokat –, azok bizonyára a Suede klipjét is csípni fogják. Először csak egy nagy zöldesszürke pacát látunk, aztán szép lassan kirajzolódik, hogy ez egy akvárium, benne egy halacskával, majd az is kiderül, hogy a halnak gazdái is vannak, akik épp egy romantikus, de egyáltalán nem vidám estét töltenek otthon. A Suede egyébként jövő pénteken adja ki hetedik, Night Thoughts című albumát, amiről valószínűleg írunk is majd a hét lemezében, és akkor kiderül, hogy 2016-ban halott-e a britpop vagy sem.

Saintseneca: Sleeper Hold

készítette: Sara Drake 

Eheti gyűjtésünk legszebb darabja kétségkívül az ohiói Saintseneca dalához készült. A zenekar az ősszel adta ki Such Things című albumát, ezen szerepel a Sleeper Hold című szám is, amelynek klipjében egy kissé hanyag őrangyal egy szörnyű helikopterkatasztrófa helyszínére érkezik, ám ahelyett, hogy ellátná mennyei kötelességét, inkább szétnéz kicsit a városban, hogyan is élünk mi, emberek. Aztán amikor egy sötét sikátor konténeréből próbál megvacsorázni, valami nagyon váratlan dolog történik.

White Denim: Holda You (I’m Psycho)

rendezte: Kyle Gaughan

Néhányan bizonyára tudják, hogy időről időre megrendezik a léggitáros világbajnokságot, amit 2015-ben először nyert meg egy orosz versenyző. A White Denim klipjében azonban nem ő szerepel, hanem a harmadik helyezett, Michael “Operation Rock a Pussy” Lovely az Egyesült Államokból. Lovely a versenyen is nagyot ment, és hasonlóan emlékezeteset alakít a zenekar videójában is, ami a Holda You (I’m Psycho) című számhoz készült, ami a White Denim márciusban megjelenő, Stiff című albumát vezeti fel.

Animal Collective: FloriDada

készítette: PFFR, kyttenjanae és Caleb Wood

Az Animal Collective már jó régen átesett a ló túlsó oldalára, és úgy tűnik, eszük ágában sincs visszajönni onnan. Erre remek példa új klipdaluk is, amivel kapcsolatban ne aggódjon senki, aki esetleg nem értené, hogy mi történik épp, hiszen az együttes épp arról híres, hogy kábítószeres látomásaival előszeretettel ejti zavarba a hallgatóit – szinte sosem tudhatja az ember, mikor blöffölnek, és mikor nem. Emiatt sokan utálják, de talán még többen szeretik őket. A FloriDada klipjét egyébként sem ők, sem mi nem javasoljuk az epilepsziára hajlamos olvasóinknak.