A Scooter ezer arca

2016.02.06. 11:00

Több mint 20 éve már, hogy megalakult a Scooter, a kulturálisan fontosságban máig komoly vitákat gerjesztő német happy hardcore formáció. Február 5-án megjelent az Ace, a Scooter tizennyolcadik nagylemeze, és ennek tiszteletére megnéztük, hogy az eredeti felállásból egyedül maradt H.P. Baxxter frontember, énekes, nyelvész és szexikon mennyit változott az évek során a Scooter különböző klipjeit nézve. Pontosabban azokon belül az úgynevezett Baxxter-kivágásokat, vagyis a geometriailag totál középre komponált képeket vizsgálva, amiknek a közepén mindig a hidrogénezett herceg üvöltötte az arcunkba, hogy mennyibe kerül a hal.

Endless Summer (1995)

H.P. szinte még kamasz, annyira fiatalnak néz ki ebben az ikonikus klipben. Kisimult arcvonalak, mindössze egy karika fülbevaló és az edámi sajt színére hasonlító haj. Valószínűleg kevesen tudják, hogy itt már 31 éves volt.

Rebel Yell (1996)

Azt mondják Billy Idol nem csak a hajszínét lopta H.P.-tól, de a Rebel Yell című számot is. Kétség sem férhet hozzá, hogy kinek áll jobban a bőrdzseki és a jó nők.

Szövegrészlet a The Age of Love c. dalból

The age of love / Come on!! Yeeeeah! / The age of love!! / Rough and ready!! / Come on!! / Aaaaahh! / The age of love!! / Thank you!

The Age of Love (1997)

Érdemes megfigyelni, hogy már 1997-ben megelőzte H.P. a korát, és csak a bal szeme alá húzott fekete csíkkal voltaképpen a 2000-es évekbeli Scootert jósolta meg. Külön fel kell hívni a figyelmet az egyre katonásabb formát öltő sérójára, ami elhagyta a korábbi edámi színárnyalatot és egy jóval békésebb, joghurtfehér stílussal próbálkozott.

How Much Is The Fish? (1998)

Fővám téri Nagyvásárcsarnokban a pontyos pult mögött 6-8 órákat robotoló dolgozók nem is gondolhatták, hogy lesz valaha egy igazi szupersztár, aki képes lesz szövegileg igazán átérezni a mindennapjaikat. Itt már két (!!!) fekete csík van H.P. szeme alatt, de haja még mindig olyan, amilyennek 1996-ban hagyta.

Faster Harder Scooter (1999)

Komoly átmeneti időszak következett a Scooter karrierjében, hiszen a Back to the Heavyweight Jam nevű nagylemezükhöz készült két videoklip (a másik a rebellis Fuck The Millenium) egyikében sincs klasszikus Baxxter-plán. Itt kezdett kiteljesedni H.P. művészi énje, ami a Mad Maxet idéző Faster Harder Scooterben is tetten érhető. Selyeming, nyakra tekert kendő és már-már natúrra hagyott haj, ami végig metaforikus kapcsolatban áll a sárgán tűző sivatagi homokkal.

Szövegrészlet az I'm Your Pusher c. dalból

Let me hear ya / Hi yoh yoh yoh /Hi yeah yeah yeah / Say Sheffield - Dave /Shedfield - Dave / Hi yoh yoh yoh / Alright now / I'm your pusher / Vamos / Yeah / C'mon / Attack

I'm Your Pusher (2000)

H.P. és a többiek nagyon érezték, hogy az autós klipekben komoly potenciál van, és még azt is hajlandóan voltak feláldozni, hogy a baloldali vezetőülésen önmegvalósító H.P.-t így képtelenség geometriailag középre helyezni kamerával. De ez már tényleg a dühöngő alkotói szabadság korszaka, amibe az is belefér, hogy a Scooter három tagja lazán a semmi közepén hagyjon egy szerencsétlen lányt, hogy helyette egy skótdudással beugorjanak a Guerilla Funk forgatására. Reméljük mindenki észrevette, hogy H.P. immáron két (!!!) karikát hord a bal fülében és elkezdte szedni a szemöldökét is.

Posse (I Need You On The Floor) (2001)

Komoly törés következett be a Scooter karrierjében, hiszen 2002-ben távozott a zenekarból Axel, az egyik ugráló csávó a szintetizátorok mögött. Talán pont ez a hangulat hozta vissza H.P.-ben a korai militáns hangulatot, és kezdett el a fülbevalóihoz illő vastag fémláncot hordani a nyakában. Ami viszont örömteli, hogy egy-egy pillanatra visszatér a jó öreg Baxxter-plán, minden művészetre érzékeny zenekedvelő legnagyobb örömére.

The Night (2003)

Soha nem volt még olyan a Scooter karrierjében, hogy egy évet friss nagylemez nélkül hagyjanak, ezért a The Night sok szempontból szimbolikus. H.P. egy hullaházban tér magához, ahol a szemöldökébe operáltak egy piercinget és a korábbi fém nyakláncát egy még vaskosabbra cserélték. A Scooter él, Baxxter pedig egy hónapot nem öregedett még mindig.

Szövegrészlet a One (Always Hardcore) c. számból

Yea-ea-ea-ah, yea-ea, I feel hardcore / Yea-ea-ea-ah, yea-ea, always hardcore!

One (Always Hardcore) (2004)

Az új lendület nagyon jót tett H.P.-nek, senki sem gondolná, hogy ezen a felvételen már 40 éves. Nézzék csak meg a szemét, úgy világít benne a rimlight, mintha csak a rajongók lelke testesülne meg egyetlen egy emberi szempárban.

Hello (Good To Be Back) (2005)

Lehet, hogy a '90-es évek volt a hőskorszak, de a zárójeles 2000-es évek vált az igazi aranykorrá, ahol Baxxternek sikerült tökéletesítenie a  saját formuláját.

  • szemgolyóban megvillanó fotós lámpa
  • tökéletesen középre igazított képkivágás
  • meg-megrázkódó ököl
  • nyak, fül és szemöldök után fémláncok kerülnek a végtagokra és az ujjakra is, sőt, előkerül a szegecses karpánt
  • és minden eddiginél töményebb, velősebb, lényegre törőbb dalszöveg.

Behind The Cow (2007)

Ha eddig nem lett volna egyértelmű, akkor itt már mindenki láthatta, hogyan kezdett Baxxter szép lassan átváltozni Rosszfiúvá a Szupercsapatból. Csak a jobb kezén egymást taposó koponyagyűrűket figyeljék, nem is tudjuk elképzelni micsoda megpróbáltatás lehetett az indiai forgatáshoz átsétálni a reptér fémdetektorán. Azt viszont áldozatos nyomozómunkával sem sikerült kideríteni, hova tűnt a szemöldökpiercing.

Szövegrészlet a Jumping All Over the World c. dalból

I've got the money / I've got the place / You've got the figure / You've got the face / Let's get together / We're jumping all over / All over the world

Jumping All Over the World (2008)

2007-ben visszatértek egy régi formulához, vagyis egy évben két albumot is kihoztak, ebből a második mindenki őszinte döbbenetére platina lett Nagy-Britanniában. Persze ez csak a potmétereket eltartott kisujjal tekergetőknek újdonság, a Föld értelmesebbik része egyáltalán nem lepődött meg azon, hogy a főnixként újjáéledő Baxxter nem csak, hogy magára pakolt még pár kiló jéghideg fémet, de a klasszikus tüske piercing is visszakerült abba a bizonyos jobb szemöldökbe. A Baxxter-plán pedig sose látott minőségében kezdett el ismét dominálni a Scooter-klipekben.

The Sound Above My Hair (2009)

Az aranykor vége felé közeledve Baxxterék mindent bedobtak, pedig útközben Jay Frog, a másik ugrálós szintis csávó is kiszállt a bandából. Nem volt semmi pöcsölés, visszatér a skóduda, H.P. berakatott magának egy harmadik karikát és már nem is világított, hanem szabályosan lángolt az énekes szembogara körül a rimlight lámpa.

It's A Biz (Ain't Nobody) (2012)

Sajnos a 2010-es évek EDM-je téves vízekre terelte a Scooter gőzerővel haladó gőzhajóját, és az új amerikai és holland producerek mintájára átbillentek a suttyó túlsó oldalára. Nem csak a fém lett kevesebb Baxxteren, hanem ebben a klipben konkrétan zakót hord, mintha valami 50 éves zeneipari háttérember lenne, nem pedig egy vámpírvérrel hibernált 25 éves örökifjú. Arra pedig tényleg nincs bocsánat, hogy holmi divathullámok miatt autotune-nal csúfítsák el az énekes selymes hangját. Az már tényleg csak bónusz, hogy ebben az időszakban a szokásosnál is közelebb kerülhettek a csapathoz a rosszakarók, rosszmájúak, állandóan károgók, mert valakinek sikerült egészen minimálisra szednie Baxxter szemöldökét.

Szövegrészlet a Bigroom Blitz c. számból

Chapter five / Bigroom blitz / International bitch / It's, it's the bigroom blitz / Turn it up!

Bigroom Blitz (2014)

Az amerikai karvalytőke pusztító hatását mi sem bizonyítaná jobban, mint amikor valami Wiz Khalifa nevű selyemkereskedő pofátlanul rátelepedett a Scooter népszerűségére, és valahogy rávette a másik alapító-ugrálós-szintisét is elveszítő zenekart, hogy gyártsanak Balaton Sound-zenét. Hiába festette vissza H.P. ismét edámira a frizurát, az operatőr valamiért úgy gondolta, hogy az embereket jobban érdekli pár női testrész, mint egy élő legenda.

Konklúzió

Azt egyelőre a tizennyolcadik Ace c. nagylemezig sem tudják megmondani a brit tudósok, hogy mi H.P. Baxxter fiatalságának a titka. Elég megnézni ezt a válogatást és el sem hinnénk, hogy már 51 éves, nem pedig mondjuk 25. Ami ráadásul sosem volt, hiszen már inkább 30 körül kezdtek klipeket forgatni. Talán az a rengeteg fém teszi? Ezüst nem lehet, hiszen azt nem bírják a vámpírok. Talán a rimlight lámpa teszi, hogy minden forgatással testileg visszatért a legelső klipjének idejébe? Lehet sose fogjuk megtudni, de egy kép egyébként is többet mond minden szónál.

baxx

Ne maradjon le semmiről!