10 érdekes tény az idei dalversenyünkről

2016.02.09. 07:07

Múlt héten összeállt a Stenk idei dalversenyének mezőnye: több mint 180 zenekar, illetve előadó jelentkezett, sőt, a saját dolgunkat nehezítve mi is neveztünk néhány számot, így egy több mint kétszáztételes listából kellett kiválogatnunk a legígéretesebbeket.

A harminc legjobbnak talált számot már ismertettük, és a verseny napokon belül tovább folytatódik. Addig is összegyűjtöttünk néhány az idei – többek szerint is kivételesen erős – mezőnnyel kapcsolatos érdekességet.

A Stenk-dalverseny idei mezőnye

MYGL
Felső Tízezer
Papaver Cousins
The Tinkers
Belau
Dope Calypso
Szabó Benedek és a Galaxisok
Fran Palermo
Jónás Vera
Agavoid
Hó Márton és a Jégkorszak
Passed
Kőszívű Ember Fiai
I Am Soyuz
TEJ
Monkeyneck
No Eves
Hello Hurricane
The Couple
Puma Danger
Nyolcadikosok
Panel Surfers
Unknown Child
MRBL
Undertheskin
Volkova Sisters
Fake Shakes
Bulbs
Skeemers
Mihaszna

Meghallgatom őket Spotify-on vagy a Youtube-playlistben.

1. A Tej eredetileg tavaly nevezett, de csak idén jutott versenybe

A Tej mögött álló Pálinkás Tamás direkt a tavalyi dalversenyünkre dobta ki a Szegény fiú című dalát, amit bármennyire is szerettünk, sajnos, nem indíthattuk. Ez hogyan történhetett?  A papírforma azt követelte, hogy csakis 2014 első és utolsó napja között bemutatott dallal lehet indulni, a Szegény fiú pedig annyira friss volt, hogy csak 2015 első napjaiban került ki a netre. Így az előválogató során hiába kapott nagyon jó pontokat, végül ki kellett vennünk az akkori mezőnyből. A szívünk majd' megszakadt, és csak arra tudtunk gondolni mi is, hogy "szegény fiú".

2. Egymás ellen indul a MYGL és a MYGL (egyik) énekese

Szőke Barna elektronikus szerzeményeire eleinte a szépreményű énekes-dalszerző, Hó Márton énekelt rá, aki viszont most a saját projektjével, a Jégkorszakkal és az 1981 című dalával indult a versenyen. A MYGL viszont nem maradt egyedül, hiszen időközben felfedezett magának egy másik énekes-gitárost Barkóczi Noémi személyében. További érdekesség, hogy Hó Márton zenekarában, a Jégkorszakban viszont továbbra is Szőke Barna gitározik. Lehet még követni, ugye?

Ez a Hó Márton és a Jégkorszak idei száma

Ez meg a MYGL, ezúttal Barkóczi Noémival

3. Szabó Benedek is a saját zenésztársával versenyez

Két másik zenekar háza táján is hasonló helyzet áll fenn, mint MYGL-éknél:  Sallai Laci a Felső Tízezer nevű, viszonylag új zenekarával indult a dalversenyünkön, viszont közben Szabó Benedek zenekarához, a Galaxisokhoz is csatlakozott, ami szintén versenyben van A teljesség felé című dalával.

Ez a Szabó Benedek és a Galaxisok, amiben Sallai Laci gitározik

Ez pedig a Felső tízezer, amiben Sallai Laci a frontember

4. A Tinkersben van a legnagyobb korkülönbség a tagok között

Az indulók közül talán a Tinkers lepett meg minket a legjobban: előbb azzal, hogy még csak véletlenül sem hallottunk róluk, később pedig azzal, hogy a 36 éves dobos akár a frontember apukája is lehetne. Pont kétszer annyi idős ugyanis, így a 18 éves fiatalember és közte épp 18 év korkülönbség van. A tanulság: a generációs különbségek áthidalhatók.

5. A The Couple szinte a semmiből indult

A verseny indulása előtt gondosan dokumentáltuk, hogy melyik zenekar hány Facebook-lájkkal indult, és hogy a nevezett dal épp hány lejátszással rendelkezett az adott felületen, amit majd a döntő utáni számadatokkal is összevetünk, és bizonyára további rendkívül izgalmas érdekességeket kapunk majd. Amin nagyot néztünk, hogy a Couple együttes For a Minute című száma csupán 16 megtekintésnél tartott az induláskor – igaz, friss feltöltésről van szó.

6. A mezőnyből a Belaut hallották legtöbben

A táblázatunkból derült ki az is, hogy a mezőny tagjai közül a Belau és Hegyi Dóri közös dalának klipjét több mint 87 ezren látták csak a Vimeón. Az Island of Promise videója később a YouTube-ra is felkerült, ahol mostanáig csaknem 130 ezer lejátszást hozott össze. A klip egyébként nálunk, a Stenken debütált, és a Sorstalanságból is ismert Nagy Marcell volt az operatőrje. És egy meztelen lány a klip főszereplője, talán ez is szerepet játszott a népszerűségben.

BELAU ft. Hegyi Dóri: Island of promise from Belau on Vimeo.

7. Meztelen nő nélkül is lehet valami sikeres

Az Island of Promise-nak persze könnyű dolga volt, hiszen az internetes bölcselet úgy tartja, hogy egy meztelen lánnyal gyakorlatilag bármit el lehet adni.  Monkeyneck és a birminghami Call Me Unique közös dalának klipjében viszont nincsenek fedetlen testrészek, csak a Víziváros néhány részlete és a Sziget K-hídja látható benne, a verseny múltheti indulásakor mégis 85 ezren látták, ez a szám pedig azóta 90 ezer fölé emelkedett. Tényleg nem szeretnénk fölöslegesen rajolni, de ez a klip is nálunk volt először látható.  

8. A Fran Palermo a kezdetektől velünk van

Természetesen az idei mezőnyben is feltűnnek olyan előadók, amelyek már a korábbi versenyeken is indultak, ilyen például a Bulbs, a Hello Hurricane vagy a Puma Danger. A legnagyobb visszatérő azonban a Fran Palermo, ők az eddigi mindhárom dalversenyünkben bejutottak a legjobb harminc közé.

9. A majdnem-döntősök idén csak majdnem idultak

Tavalyelőtt is a legjobb 30-ban indult, de tavaly már magabiztosan menetelt a legjobb négy közé a Gustave Tiger, a döntőn mégsem léptek fel, mert akkor már az austini SXSW fesztiválon játszottak. A Gustave Tiger az idei dalversenyen nem szerepel, énekesnőjük, Szurcsik Erika azonban az Unknown Child nevű szólóprojektjével igen. A zenekar egyébként a 2015-ös gálán ugyan nem szerepelt, a nyolcaddöntőn azonban még felléptek:

Gustave Tiger: Sister Sybarite (live) @ Kuplung, Visszaszámlálás

  Ez pedig Szurcsik Erika szólóprojektje:

10. Angolul jobban szeretünk énekelni // Jobban szeretjük, ha angolul énekelnek nekünk

Egyik olvasónk hívta fel rá a figyelmünket, hogy az idei mezőnyben komoly kisebbségbe kerültek a magyar nyelvű dalok. A harminc számból egész pontosan mindössze nyolc íródott magyarul (MYGL, Felső Tízezer, Szabó Benedek, Hó Márton, Kőszívű ember fiai, TEJ, Fake Shakes, Mihaszna) a többi mind angolul született. "Ennyire rosszak a magyar nyelven íródott dalok, vagy ennyivel jobban szeretünk angolul énekelni?" – tette fel a kérdést Áron. Komolyan nem tudjuk a választ. De ez a szám angolul van:

Ne maradjon le semmiről!