Budapesten játszik a román zene magyar atyja, Rodion G.A.

2016.02.10. 20:45

Rodion Ladislau Roşca történetét ismerhetik az Index által forgatott népszerű  videoból, amit mostani élőhelyén, Nagyesküllőn forgattunk elhagyatott tanyáján. Itt él jelenleg meglehetősen szokatlan körülmények között a közép-kelet európai térség egyik legkülönlegesebb zeneszerzőjeként számon tartott zeneszerző. Rodion (művésznevén Rodion G.A.) a hetvenes években a kor kiemelt és elismert tehetségeként, később elfeledett romantikus hősként élt tovább, majd később, több mint két évtizednyi inaktivitás után, zenei úttörőként és egy korszak hőseként térjen vissza a köztudatba. 

rodion

Rodion kapcsolata a zenével gyerekkorára nyúlik vissza, amikor az ötödik látogatás után a hiperaktív és figyelemzavarral küzdő gyermek édesanyjának a pszichológus azt tanácsolta, hogy irassa zeneiskolába. A kezdetben klarinéton és zongorán tanuló Rodion hamarosan a szomszéd lány kábítása céljából gitárt is ragadt és ezen a hangszeren kezdte el első dalait megírni. A hetvenes években, amikor a Caucescu éra közepén többek között Kolozsváron is komoly művészeti élet virágzott, a különc Rodion, mint a város örült tudósa és legnagyobb lemezgyüjtője, a kor legmoderebb vívmányaival kezdett a mai napig frissnek ható zenét írni, ami a progresszív rock, és a Kraftwerk kezdeti krautrockos korszakát ugyanannyira idézi, mint a kor elektronikus zenei úttörői által festett hangulatokat, köszönhetően az analóg szintetizátorok formabontó használatának. 

Életműve futurisztikus vonása az űrt nem csak mint hangulati és esztétikai elemet használja, hanem mint egy végtelen teret is, ugyanis nem telik el úgy egy hét, hogy ne kerülnének elő újabb szalagok kaotikus, kiapadhatatlan forrásként is üzemelő  műhelyében, amelyek egy kivételes zseni eklektikus munkáit örzi. Fellépésén ezekből a szalagokból fog játszani végtelen mélységű basszusmeneteket, magnó kihúzásával elért ereszkedő futamokat, gitárpedálokon átvezetett játékorgonákat, menetelő dobokat és váratlan egyéb váratlan hangokat. 

Rodion megismeréséhez azonban nem elég csupán zenéjét hallgatni. Hol hektikus, hol teljes nyugalmat árasztó személyiségének megismerése  elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember minél jobban megértse mint jelenséget és megismerje, mint különc zeneszerzőt. 

Egy magyar zseni a román zene atyja

Az estét a 12z nyitja meg, akik legutóbb annak apropóján szerepeltek nálunk, hogy NIcolas Jaar felfedezte és leszerződtette őket kiadójához, majd a koncertek után Mesterházy és Hi játszik hajnalig. A koncert facebook eseményétitt találja.