Lana Del Rey valamit tett a nyelvemre

videodiszko
2016.02.13. 09:19

A vigasztalhatatlan Lana Del Rey új klipjét Father John Misty egyik tripje inspirálta, aki bebélyegezve nézte végi Taylor Swift egyik koncertjét. Beyoncé és Tyler, The Creator is új klippel rendelkezett, ezen kívül robbanó fejek, egymást felzabáló halak, videójátékok és a vadkant meglovagló, fétisruhás Peaches az eheti Videódiszkóban.

Beyoncé: Formation

rendezte:  Melina Matsoukas

A múlt heti Videódiszkóban Beyoncé a Coldplay klipjében tűnt fel, majd másnap a Super Bowlon élőben is előadták a Hymn For The Weekendet, ám szombaton szinte a semmiből robbant be a popdíva új dala. Ennek a klipjét Melina Matsoukas rendezte, aki korábban olyanoknak dolgozott már, mint Solange Knowles, Jay Z és Rihanna (a We Found Love videójáért Grammyt is kapott), illetve Beyoncének 2007 óta nyolc másik videót is készített. A Formation képi világát egyértelműen az amerikai dél inspirálta, a popdíva például egy süllyedő New Orleans-i rendőrautó tetején pózol, illetve egy twerkelős rövid doku, a The B.E.A.T is is nagy hatással volt rá. Sőt, a videóban a díva kislánya, Blue Ivy Carter is felbukkan.

PUP: DVP

rendezte és készítette: Jeremy Schaulin-Rioux

A Stereogum szerint az év eddigi egyik legjobb száma a torontói PUP klipdala. Mondjuk klipnek talán túlzás nevezni, sokkal inkább lyric video. Mivel a zenekar tagjai a kilencvenes években nőttek fel, és imádtak videójátékozni, barátjuk, Jeremy úgy gondolta, viszonylag kézenfekvő lenne a kedvenceikből összeválogatni egy két és fél perces valamit, amire rá lehet küldeni a dal sorait. Még a zenekar is meglepődött, milyen jól sikerült a végeredmény. Egyébként tényleg hálás a koncepció: mi a Wellhello hasonló tematikájú szöveges videóját (Apuveddmeg) is simán megszavaztuk 2014 legjobb klipjének.

OK Go: Upside Down & Inside Out

rendezte: Damian Kulash, Jr. & Trish Sie

A jelenleg Los Angelesben székelő OK Go mindig is erős volt az emlékezetes klipek készítésében: diliztek már például autóban, építettek már akadálypályát, idomítottak be kutyusokat, meg eleve tök jók a gondosan megkomponált bohóckodásban, a Here It Goes Again futópados klipjével pedig 2007-ben Grammyt is nyertek. Ezúttal egy zérógravitációs klipet ötlöttek ki maguknak, amelynek mindjárt az elején leszögezik, hogy itt bizony semmi kamu nincsen, nem vetettek be egyetlen trükköt sem, így történt minden, ahogy a felvételen is látszik. A klipet egyébként a frontember és a lánytestvére rendezte.

OK Go - Upside Down & Inside Out

Hello, Dear Ones. Please enjoy our new video for "Upside Down & Inside Out". A million thanks to S7 Airlines. #GravitysJustAHabit

Közzétette: OK Go – 2016. február 11.

together PANGEA: My Head Is On Too Tight

rendezte: Zoe Reign

A zenekar tavaly októberi EP-jét nem szerettük annyira: "a The Phage pont olyan, mint amilyen maga a zenekar: a kaliforniai kortárs garázspunk élvonalhoz képest maximum erős középcsapatnak számít, ami ugyan hozza a laza, deszkázós, önpusztító nyugati hangulatot, csak számokat nem tudnak írni" – írtuk a megjelenést követően. Ezúttal sem erőltették meg magukat, egy szimpla bohóckodós videóval rukkoltak elő, ami persze közel sincs olyan szórakoztató, mint az OK Go klipje, de azért a végén értelmet nyer az egész, hiszen fejek robbannak fel benne. A zenekar a hónap második felében, február 22-én pótolja majd a tavalyi elmaradt budapesti koncertjét, amit tökre várunk. Főleg, hogy a dalversenyünkön is induló Skeemers lesz az előzenekar.

Lana Del Rey: Freak

rendezte: Lana Del Rey

"Lana Del Rey ugyanolyan szomorú és vigasztalhatatlan karakter maradt, mondanivaló is maradt benne bőven, a szomorúság óriási adagokban ömlik belőle" – írtuk az énekesnő tavalyi lemezéről, a Honeymoonról. Ezúttal az album Freak című számához forgott videó, amit maga Lana rendezett, sőt, felkérte hozzá nagy idolját,  Father John Mistyt is, aki a 11 perces kisfilmben természet lágy ölén időzik az énekesnővel, aki a nyelvére helyez egy lapocskát, amitől persze minden megváltozik. Lana férfipartenere aztán egy Los Angeles-i vetítésen elismerte, hogy egyszer bebélyegezett Taylor Swift egyik koncertjén, és ez ihlette meg. A kisfilm Debussy Clair de Lune-jával végződik.

Nevermen: Mr. Mistake

készítette: Sarina Nihei

Jaj, már megint egy szupergrup! Ezúttal a cipőfűzőevő Mike Patton a Faith No More-ból, Doseone, a rapper, valamint Tunde Adebimpe a TV on the Radióból állt össze Nevermen néven. Január végén meg is jelent egy címnélküli lemezük, amiről ugyan nem írtunk, de a mostani klipdal alapján akár egészen szuper is lehet. A számhoz Sarina Nihei rajzolt mozgóképet, amiben egy lány sétál, miközben mindenhol történik valami, ahol elhalad. Például a nagyhal megeszi a kishalat, persze előbb a közepeset, ami már bepuszilta a legkisebbet. (Hasonlóan művészi vonalon ajánljuk továbbá a Hunx and his Punx frontemberének szintén vacsiúj klipjét is.)

Tyler, The Creator: Perfect (feat. Kali Uchis & Austin Feinstein)

rendezte: Wolf Haley

Sajó sem Tyler legutóbbi albumát, sem a szigetes buliját nem bírta, én meg – köszönöm a kérdést  – a lemezt nem hallgattam, a koncin pedig egész jól éreztem magam. Mindegy, idén megint fellép majd a Balaton Soundon, akkor talán másképp állnak majd a dolgok. Tyler ezúttal is a Cherry Bomb egyik dalához rendezett videót, igaz, álnéven, de a Wolf Haley név őt takarja. Az osztottképernyős klipben ő látható félmeztelenül, illetve a dalban közreműködő Kali Uchis és Austin Feinstein, igaz, ők nem félmeztelenül.

Peaches: Free Drink Ticket (18+)

rendezte: Sara Sachs

Peaches idei lemezéhez, a szexuálisan explicit és nagyon feminista Rubhoz (kritikánk itt) már készült pár merész videó, most pedig a Free Drink Ticket kapott provokatív és talán az eddigieknél is parább klipet. Ebben az énekesnő tök meztelenül, mindössze egy szinte semmit nem takaró fétiscuccban látható egy vaddisznó-szerű valamivel, amit aztán a végén sikerül meglovagolnia is. Zavarbaejtő.

Ne maradjon le semmiről!