Közülük kerül ki az új kedvenc száma

Szavazzon a Stenk dalversenyének utolsó körében!

stenk dal 2016 fb cover 3
2016.02.27. 10:36

A szavazásnak vége

A végéhez közeledik a Stenk 2016-os dalversenye, a zsűrinek sikerült döntenie, így megvan az a négy előadó, akik biztosan továbbjutottak a végső döntőbe. Egy ötödik szám viszont még csatlakozhat hozzájuk - ez azonban az olvasókon múlik! Szavazzon: nyomjon egy tizest a kedvencére, a legtöbb szavazatot kapó versenyző ott lesz az élő döntőben, ahol a finalisták egy-egy minikoncertet adnak, majd a helyszínen, a színpadi produkciók alapján szakértő zsűri választja ki a végső győztest.

De miről is van szó pontosan? A Stenk dalversenyéről, amiben keressük az év legjobb számát. Harmincas mezőnyt választottunk ki, és körönként válogatjuk a továbbjutókat, akinek esetleg kedve lenne végigmenni az idei válogatáson, azoknak ajánljuk a Dalverseny 2016 Youtube-, illetve Spotify-listáját.

De kik jutottak tovább?

Dope Calypso: Boys From Heaven

- műfaj: garázspunk

- tagok: Sarkadi Miklós, Kelemen László, Szabó Áron Vasaló

- alapítás éve: 2013

Eddig csont nélkül vette a fordulókat a Dope Calypso, mindkét alkalommal a Boys From Heaven kapta a zsűritől a legtöbb pontot. Az ő esetükben azért nem beszélhetünk teljesen új feltörekvőkről, hiszen Sarkadi Miklós korábban a Kollapsban, Kelemen László pedig a Haunebuban játszott, majd nemrég csatlakozott hozzájuk Szabó Áron Vasaló, a Nemjuci dobosa, aki valószínűleg halhatatlanná vált hat évvel ezelőtt, amikor nemes egyszerűséggel kizuhant a dobok mögül egy szigetes koncerten. A Dope Calypso egyébként nem csak itthon aktív, nemrég például adtak egy egészen tökös koncertet a pozsonyi Waves fesztiválon. A Boys From Heaven egyébként azon a Banzai! Banzai! Banzai! nagylemezen is hallható, amit tavaly az év harmadik legjobb magyar megjelenésének választottunk.

Fran Palermo: Requiem n°21

- műfaj: jungle rock

- tagok: Henri Gonzo, Jambrik Gergely, Országh Kornél, Dimitrisz Topuzidisz, Daniel Ezra Perez, Bihaly Áron, Pintér Benedek, Árvay Gábor

- alapítás éve: 2012

Az egyetlen zenekar a mezőnyben, akik eddig mind a három versenyünkben szerepeltek, de ez az első alkalom, hogy a Fran Palermo bejutott a döntőbe. Valószínűleg ez sem véletlen, hiszen a még mindig nagyon fiatal zenekar folyamatosan gyártja az új zenéket és egyre jobbak és jobbak. A megalakulásuk idején még inkább balkáni zenét játszottak, de azóta sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a gitár, erősödik a tropical hangzás és mára egészen sajátos zenei atmoszférát sikerült kialakítani maguknak. Ráadásul az Artisjus Junior-díjra jelölt Henri Gonzo személyében Magyarország végre kapott egy tisztességes rocksztár figurát. Ha valakinek nagyon jó a memóriája és követte a tavalyi versenyünket is, annak ismerős lehet a Requiem n°21, mivel a zenekar bizonyos elemeket átemelt a Not Penny's Boat c. számukból.

Felső Tízezer: Hip-hip-hurrá

- műfaj: powerpop

- tagok: Sallai László, Korándi Dávid, Balogh Gallus, Hromkó István

- alapítás éve: 2014

Sallai László legalább fél tucat zenekarban játszott már (Broken Cups, Somersault Boy, de a stenkes szülinapi bulinkon a Zombie Girlfriendbe is beszállt), de a Felső Tízezer az első olyan saját együttese, amiben magyarul énekel. Somersault Boyjal egy évvel ezelőtt egész sokáig jutott a dalversenyünkben, de úgy néz ki megérte nyelvet váltani, mert most ott lesz a döntőben. Egyébként rendszeresen lehet olvasni cikkeit a Librariuson, de egy alkalommal az Indexnek is besegített, amikor nem kért ki időben az újságírónk, ezért ő készített interjút a Szigeten a Future Islandsszel. A Felső Tízezer és így Sallai szereplése már biztos az élő döntőben, de akár az is előfordulhat, hogy kétszer is fel kell lépnie, mert nem mellesleg a Felső Tízezer mellett basszusgitározik a Szabó Benedek és a Galaxisokban - ha őket juttatják tovább az olvasók, akkor érdekes küzdelem lesz a színpadon.

I Am Soyuz: Build On Fire

iamsoyuz5

- műfaj: singer-songwriter

- tagok: Bozóky Felícia

- alapítás éve: 2012

Bozóky Felícia Svédországban nőtt fel, így nem csoda, hogy kifogástalan angolsággal ír elbűvölő popdalokat ukulelére, gitárra, omnichordra és melodikára. Pontosabban űrpopdalokat, mert ő így hivatkozik a saját zenéjére, amitől az egész zsűri oda meg vissza van, hiszen képtelenség nem kedvelni ezt az iszonyatosan cuki dalt. Az I Am Soyuz ettől még nem félős, legalábbis erre utal, hogy az egyik videójában a Still I Fly c. számát játssza 400 méter magasan egy repülőgépen. De nem ez volt az első különleges fordulat, ha járna különdíj a legeredetibb bemutatkozó levélért, azt biztosan az I Am Soyuz kapná.

"Egy-két éve elhagyva New Orleanst, a texasi határon át buszoztam Mexikóba. Hirtelen megállt a busz és az őrök odajöttek hozzám, hogy szálljak le. Egyedül voltam "gringa" tehát nem mexikói, sőt, talán az egyetlen, aki tudott angolul. Az ukulelemmel kimentem a buszból, szakadt az eső, bevittek egy szobába, ahol kérdezték, hogy mit akarok Mexikóban. Zavaromban játszottam nekik egy dalt. Ezzel lazán elengedtek, mint ártalmatlan hippi. Egyébként épp sebészgyakorlatra mentem, (...) talán amolyan epiphany volt, hogy a legegyszerűbb hangszer és legbutább melódia is mekkora hatalom lehet. Itt alakult meg végleg a Soyuz, a hippiskedés fellendítő melegségében egy mexikói kórház traumasebészetén."

Az alábbi nyolc dalra lehet március 6-án éjfélig szavazni, a legmagasabb átlagot kapó szám csatlakozik már bejutott négy előadóhoz. Nyomjon egy tizest a kedvencére!

Agavoid: After

- műfaj: elektronikus

- tagok: Huszár Kristóf, Puskás Dalma Tamara, Kriska Bálint

- alapítás éve: 2015

Az egyre csak duzzadó budapesti pszichedelikus színtér kevésbé gitárorientált produkciója az Agavoid, ami a Keretblog Kikeltetőjén tűnt fel a döntős szereplésükkel. Az egész mezőny talán legnehezebben definiálható zenekara, legalább annyi benne az art rock, mint a dream pop vagy a pszichedélia. Pluto Sound néven saját kiadójuk is van, ahol többek között az idei dalverseny egyik szereplője, a Panel Surfers is megtalálható. A tagok közül egyébként Huszár Kristóf Christoph Waver néven groovy elektronikát is csinál, Kriska Bálint pedig O'Sullivan néven készít ambient témákat.

3,35

Belau ft. Hegyi Dóri: Island of Promise

belau 1

- műfaj: downtempo

- tagok: Kedves Péter

- közreműködik: Hegyi Dóri

- alapítás éve: 2015

Ahhoz képest, hogy Kedves Péter Belau elnevezésű projektje csak tavaly alakult meg, az Island of Promise Magyar Klipszemle-díjas videóját Vimeón 90 ezren, Youtube-on pedig már több mint 100 ezren nézték meg. Ez az a klip, amiben egy pucér lány mászik ki a párja mellől egy csónakban, majd kisétál a partra, de nem akarjuk lelőni a poént, inkább tessék megnézni a klipet. A dal népszerűségét az is jól jelzi, hogy bekerült az HBO Aranyélet c. sorozatának egyik epizódjába. Érdekesség, hogy a dalban közreműködő Hegyi Dóri már szerepelt indexes dalversenyben méghozzá 2014-ben Iamyank Aurora c. számával, ami egészen a döntőig jutott.

2,70

Hello Hurricane: Speak Out

WeAreHelloHurricane

- műfaj: indie rock

- tagok: Lengyel Benjámin, Zwickl Ábel, Posztós Balázs, Abai-Szabó Tamás, Divényi Márió

- alapítás éve: 2012

A Hello Hurricane-nek sikerült megismételnie a tavalyi dalversenyes szereplésüket és idén megint eljutottak az elődöntőig. Annak idején még Five Salmons néven kezdték majd később döntöttek úgy, hogy a Hello Hurricane valószínűleg jobb név lesz. Viszonylag tapasztaltak versenyek terén, 2014-ben például a Sziget Tábortűz-díját, illetve a Veszprémi Utcazene közönségdíját nyerték meg. Azóta is nagyon aktívak, a versenyben szereplő Speak Out c. számuk már a következő nagylemezük első dala. Érdekesség, hogy a zenekar egyik tagja, Zwickl Ábel vette fel és keverte annak a Fran Palermónak a legutóbbi albumát, akik már bent vannak a 2016-os dalverseny döntőjében.

2,20

Hó Márton és a Jégkorszak: 1981

- műfaj: singer-songwriter

- tagok: Hó Márton, Szőke Barna, Horváth Kristóf, Gulyás Kristóf

- alapítás éve: 2011

Hó Márton különböző zenekarokban kezdte basszusgitárosként, de igazán szóló előadóként lett ismert, amikor először kezdtek el felfigyelni a magyar lo-fi színtérre. Azóta a Jégkorszakkal kisebb-nagyobb megszakításokkal viszonylag rendszeresen koncerteznek, de Hó Márton szerzőként is aktív. Az Indexre például a Nick Cave-filmről írt kritikát, de az Arcade Fire legutóbb nagylemezét is véleményezte már a Recorderben.

2,29

Papaver Cousins: No God Can Cage My Love

- műfaj: folk blues

- tagok: Szendrey-Nagy Olivér, Nagy Barnabás

- alapítás éve: 2015

Az új magyar singer-songwriter generáció a Lone Waltz kiadónál összpontosul, és Zanzinger tavalyi döntős helyezése után most a Papaver Cousinsnak is megvan arra az esélye, hogy az olvasók szavazatainak köszönhetően továbbjusson. A zenekar legalább annyira megidézi Tom Waitset, mint az ősrégi delta bluest, a No God Can Cage My Love pedig ennek a két hatásnak a tökéletes kombinációja.

5,86

Passed: On The Grind

- műfaj: indie R&B

- tagok: Nizalowski Dorottya, Nizalowski Fanni, Szabó Levente, Farkas Áron

- alapítás éve: 2014

Villámgyors sikertörténet a Passed, hiszen még két éve egy Mindeközben-posztban írtunk a Mesmerize c. számukhoz készült klipről, ami a legelső publikált zenéjük volt. Az internet pillanatok alatt felkapta a dalt és a Passed pár hónappal később azon kapta magát, hogy már az eurovíziós előselejtezőnek számító A Dal műsorban szerepelnek, ahogy idén is bekerültek a köztévé dalversenyébe, illetve a Volt Nagyszínpad műsorába is. Az On The Grind a Mesmerize óta az egyik legjobb daluk és a refrén legalább annyira emlékezetes, mint a dal klipjében látható Sport márkájú műanyagpapucs.

4,64

Skeemers: Fairlady

műfaj: szörf

tagok: Ferenczi Szoni, Juhász András, Szabó Gergely, Szabó Gyula, Fekete Norbert

alapítás éve: 2015

A Skeemers egy egészen friss formáció, eddig mindössze három számuk jelent meg és a versenyben szereplő Fairlady volt az első. A tagok különböző kisebb zenekarokból (Lions of Suburbia, Bozo, Keeyman, Romanes) akár ismerősök is lehetnek, a frontemberük pedig a Balkan Fanatikban rappelt korábban. A Skeemersben minden megvan, hogy a vagány garázsrockos szörfpunkjával akár nagyobb tömegekhez is eljusson. Nem véletlenül lehet egyeseknek ismerős a Skeemers szó, ez ugyanis a SKATERS zenekar Schemers c. dalából jött és adta végül a zenekar nevét.

3,05

Szabó Benedek és a Galaxisok: A teljesség felé

- műfaj: singer-songwriter
- tagok: Szabó Benedek, Sallai László, Günsberger Ákos, Bradák Soma
- alapítás éve: 2013

Szabó Benedek annak idején a rövid életű lo-fi hullám egyik figyelemreméltó előadójaként tűnt fel a Zombie Girlfrienddel, majd később Szabó Benedek néven folytatta immáron magyar nyelven. Az eddigi két nagylemeze közül a legutóbbit annyira szerettük, hogy megválasztottuk az év magyar lemezének, illetve az indexes dalverseny mellett idén szerepelnek a Nagyszínpad nevű versenyen is a Volt szervezésében. Egyébként nem először szerepel a dalversenyünkben, a legelsőben egészen a döntőig jutott a Kapuzárási piknik c. dalával.

3,47

A zsűri pontszámai

 

   LA TJ KD KMD DG KG SD PSz SzB PB átlag
Felső Tízezer 11 8 11 9 5 7 8 11 3 11 8,4
Papaver Cousins 4 11 9 1 4 1 5 2 6 8 5,1
Belau 7 4 3 8 7 9 4 8 8 5 6,3
Dope Calypso 12 12 8 12 8 3 12 10 5 10 9,2
Szabó Benedek és a Galaxisok 6 6 5 7 12 11 9 1 7 12 7,6
Fran Palermo 5 7 4 11 11 12 11 12 10 6 8,9
Agavoid 1 1 7 6 1 2 3 6 2 9 3,8
Hó Márton és a Jégkorszak 10 5 12 2 3 6 7 3 12 4 6,4
Passed 9 3 6 5 6 8 6 7 4 1 5,5
I Am Soyuz 8 10 10 10 9 10 1 9 9 7 8,3
Hello Hurricane 3 9 2 4 2 4 2 5 1 3 3,5
Skeemers 2 2 1 3 10 5 10 4 11 2 5

 

 

 

A zsűri tagjai: Libor Anita, Tóth Judit, Klág Dávid, Kovács M. Dávid, Dudás Gergely, Koroknai Gergő, Sajó Dávid, Panyi Szabolcs, Szász Barna, Pándi Balázs