Ezt a bulit biztosan nem fújják le a rendőrök

2016.03.22. 16:30

Egyre közelebb a Stenk dalversenyének döntője: húsvétvasárnap a Király utcai Kuplungban fog eldőlni, hogy ki írta a tavalyi év legjobb magyar dalát. Az ingyenbuli során a finalisták koncerteznek majd, a szakmai zsűri pedig eldönti, hogy melyik zenekar léphet majd fel a Szigeten – ez ugyanis a verseny fődíja.

A döntőbe jutott fellépőket a múlt hét óta egyesével mutatjuk be a Stenken: a Sallai Laci vezette Felső Tízezer és a soktagú Fran Palermo után ezúttal Bozóky Felicia zsűrit elbűvölő projektje, az I Am Soyuz következik.

Felicia gyerekkora egy részét Svédország északi részén töltötte, majd délebbre húzódott, és Umeåban telepedett le, ahonnan aztán tizenévesen Stockholmba került. Zenei karrierjét, némi túlzással, egy zsebpénzből vásárolt Offspring-kazetta indította el, de innen azért, szerencsére, jóval messzebbre sodródott. Egész pontosan az űrig: saját, ukulelén, gitáron, melodikán, kalimbán (satöbbin) előadott dalaira legalábbis űrpopként hivatkozik a multi-instrumentalista.

A pop a műfaj, az űr pedig inkább azt a hangulatot jellemzi, ami a zenémben jelen van

– mondta nemrég egy interjúban.

Felicia utazgatásai közepette sok helyen megfordult már a világban: játszott már például 400 méter magasan egy repülőn, a magyar SXSW-ként emlegetett Rakéta fesztiválon, vagy épp  a mexikói tengerparton svéd nyugdíjasoknak, bár ennek a koncertnek végül egy rendőr vetett véget. Feliciának nem ez volt az egyetlen kalandja a hatóságokkal, néhány éve az I Am Soyuz is nekik köszönhetően született meg, amikor New Orleansból, a texasi határon át, Mexikóba buszozott.

Hirtelen megállt a busz, és az őrök odajöttek hozzám, hogy szálljak le. Egyedül voltam "gringa" tehát nem mexikói, sőt, talán az egyetlen, aki tudott angolul. Az ukulelemmel kimentem a buszból, szakadt az eső, bevittek egy szobába, ahol kérdezték, hogy mit akarok Mexikóban. Zavaromban játszottam nekik egy dalt. Ezzel lazán elengedtek, mint ártalmatlan hippi. Amolyan epiphany volt, hogy még a legegyszerűbb hangszer és legbutább melódia is mekkora hatalom lehet

– mesélte nekünk a dalverseny indulásakor.

Az I Am Soyuz egyébként a Build On Fire című számával jutott be a legjobb ötbe, amihez nemrég még remix is készült. A dalt minden bizonnyal a vasárnapi döntőn is előadja majd a Kuplungban, ahol a Fran Palermo, a Felső Tízezer, a Dope Calypso és a Papaver Cousins társaságában fog játszani. A buli este nyolctól kezdődik majd, az eseménynek Facebook-oldala is van, belépő viszont nincsen.

Ne maradjon le semmiről!