20 éve énekeljük rosszul a világ legidiótább refrénjét

2016.03.23. 12:54

20 évvel ezelőtt jelent meg a szőke, hosszú hajú testvérekből álló Hanson MMMBop című száma, amit akkor se tudnánk feledni, ha akarnánk. A Vulture készített nemrég interjút az angyali szőke hajukat barnára cserélő tagokkal a dal hátteréről.

A tagok 10, 12 és 14 évesek voltak, amikor a dalt írták és egészen megdöbbentően hatott abban az időszakban, amikor minden a grunge-ról szólt Amerikában. Az interjúból egész sok érdekesség is kiderül:

  • A MMMBop egyáltalán nem egy végtelenül pozitivista dal, hanem pont arról szól hogyan kell megtalálni a pozitívumot a rossz dolgokban.
  • Annak idején minden kiadó elutasította őket, mert nem volt elég grunge-ok.
  • Egyikük épp a matek háziját írta, amikor elkezdték összerakni a dalt.
  • Ma már nem tudják kiénekelni a refrént, ami abból szempontból érthető is, hogy mutáló tinédzserek vették fel az eredeti verziót.
  • A klip brit verziójából kivágták, hogy a tinik autót vezetnek.
  • Viszont 20 év alatt egyetlen egy olyan feldolgozást sem hallottak, ami tetszett volna nekik.

Szerintük senki sem tudja megfelelően énekelni a refrént, illetve szinkópálni a kórusrészt, ezért nincsenek is igazán jó feldolgozások, bár szerintük Bruno Mars biztosan remekül elő tudná adni.

Az egyébként vicces, hogy a jelek szerint a már saját gyerekeit nevelő tagok sem igazán tudják már hogyan is kell énekelni a refrént.

"Mmmbop, ba duba dop

Ba du bop, ba duba dop

Ba du bop, ba duba dop

Ba du

Yeah

Mmmbop, ba duba dop

Ba du bop, Ba du dop

Ba du bop, Ba du dop

Ba du

Yeah"

- ez lenne a refrén szövege, amit a tagok szerint 20 éve rosszul énekel mindenki. Ehhez képest 2014-ben már - és itt Stöckert Gábor kollégámat idézném a tech rovatból - azt énekelték a refrénben, hogy

Mmmbap, dzibidap budapp

miközben úgy kéne elvileg, hogy

Mmmbap, badubidapp budapp.

Ami ennél is ijesztőbb, hogy 1998-ban a Grammy-gálán meg egy harmadik verzió volt hallható, amiben az ismert refrén úgy szól, hogy

Mmmbap, dzsubidápp, budapp.

Elképzelésünk sincs kinek állhat érdekében ez az egész, és mégis milyen ördögi terv áll a MMMBop mögött, de mindenesetre durva belegondolni, hogy az egyslágeres zenekarok egyik elit példája idén már 20 éves.

Ne maradjon le semmiről!