A Metallica bevonult az amerikai kultúrtörténelembe

2016.03.24. 15:33

Az amerikai Kongresszusi Könyvtár a Metallica 1986-os, Master of Puppets című albumát megőrzésre érdemes közkincsnek tartja, így ez lett az első heavy metal-zeneanyag, ami bekerült a gyűjteményükbe. Az indoklás szerint a Metallica a harmadik albummal nyitott az eredeti thrash stílusról a mainstreamebb heavy metal és új zenei irányzatok felé, ezért zenetörténeti jelentősége megkérdőjelezhetetlen. 

A lemez egyébként az utolsó volt, amit még Cliff Burton basszusgitárossal rögzített a zenekar, a zenész ugyanis 1986 szeptember 27-én egy svédországi buszbalesetben vesztette életét, amikor a Metallica turnébusza megcsúszott a jeges úton és felborult. 

A Kongresszusi Könyvtár idén Gloria Gaynor I Will Survive  és Billy Joel Piano Man című kislemezeit is beválasztotta az utókornak megőrzendő zeneanyagok közé. Évente 25 ilyen anyagot neveznek meg, és mindegyikből beszerzik a legjobb minőségű és legidőtállóbb technológiával rögzített verziót, majd elhelyezik a könyvtár erre a célra fenntartott tárolójában.

A 2016-os válogatásban helyt kapott még a Bicska Maxi két dalának 1959-es felvétele, John Coltrane 1964-es A Love Supreme című albuma, egy The Supremes-kislemez (Where Did Our Love Go), és a Bécsi Filharmonikusok egyik előadása, Mahler Kilencedik szimfóniájáé, amit 1938-ban, két hónappal az Anschluss előtt rögzítettek. Ezen a koncerten a zenekart az a Bruno Walter vezényelte, aki egy évvel később zsidó származása miatt kénytelen volt az USA-ba menekülni a nácik elől.

Ne maradjon le semmiről!