Grammy-díjas világsztárok a VeszprémFesten

2016.03.25. 17:25

A világzene, a jazz és a pop világsztárjai, Grammy és Golden Globe-díjas művészek érkeznek az idei VeszprémFestre: Omara Portuondo és Diego el Cigala, Gregory Porter, Lisa Stansfield, Jamie Cullum valamint a Thievery Corporation is színpadra lép a veszprémi várban. Az idei fesztivált július 13. és 17. között rendezik.

A fesztivál nyitónapján, július 13-án a Buena Vista Social Club dívája, Omara Portuondo, Diego el Cigala spanyol flamenco énekessel közösen lép színpadra. Omara Portuondo különleges turnéval ünnepli 85. születésnapját és 70 éves előadói pályafutását. Társa a színpadon a 3 Latin Grammy-díjat magáénak tudó, spanyol cigány örökségére végtelenül büszke el Cigala.  

Július 14-én, a VeszprémFest színpadán láthatja és hallhatja először élőben a magyar közönség Gregory Portert. A Grammy-díjas művész bár jazzénekesnek tartja magát, de zenéjében élvezettel ötvözi a jazzel a bluest, a southern soult és a gospelt is. Lisa Stansfieldet a világ egyik legnépszerűbb popsztárjaként tartották számon a 80-as évek végén és a 90-es években.  A slágerlisták élére jutott Európában és az USA-ban is, énekelt George Michaellel és a Queennel, többször nyert Brit és Ivor Novello díjat. Július 15-én lép színpadra Veszprémben.

Július 16-án az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb jazzművésze, a 36 éves Jamie Cullum lép fel Veszprémben. A fiatal zenész pályafutása igazi sikertörténet: többek közt magáénak tudhat  egy Grammy-, két Golden Globe-, három Brit- és három Sony Rádió-díjat, a GQ magazin kétszer jutalmazta "Az Év Embere" elismeréssel. Jamie Cullum lemezeiből világszerte több mint 10 millió példányt adtak el, olyan helyeken koncertezett, mint a  Hollywood Bowl és a Carnegie Hall, a Fuju Rock -  vagy a kultikus  Glastonbury Fesztivál, olyan előadókkal állt egy színpadon, mint Amy Winehouse vagy Billy Joel. Nem csak előadóként, de zeneszerzőként is sikeres: írt zenét John Cusack és Clint Eastwood filmjéhez is, utóbbival szoros barátságot is kötve.

A VeszprémFest zárónapján, július 17-én a Thievery Corporation lép színpadra. A washingtoni duó klasszikusan érzéki és belassult hangzásukat kedvenceiktől, a brazil bossa novától, a jamaikai dub reggae-től, retró filmekből és a pszichedelikus rocktól kölcsönzik, egy új zenei világba illesztve. A formáció 1995 nyarán alakult, mára világhírű helyszínen, a wahingtoni Eighteen Street Lounge-ban, amely most is valódi inkubátora a város underground zenei világának. Rob Garza és a szórakozóhely társtulajdonosa, Eric Hilton az erős italok, a dub, a bossa nova és a jazzlemezek jóvoltából jöttek össze, és elhatározták, megnézik, mi jön ki abból, ha mindezt egy lemezstúdióban összekeverik. És ennek immár 20 éve – ezt ünnepelhetjük velük turnéjuk veszprémi állomásán is.

Ne maradjon le semmiről!