Semmi rossz nincs abban, ha otthon töltjük a péntek estét

2016.04.15. 14:40

Itt vagyunk címmel adott ki új lemezt a Hó Márton és a Jégkorszak, amelynek 1981 című dala nemcsak az idei dalversenyünk mezőnyében szerepelt, hanem a hét első felében megjelent vasárnapi nyitva-/zárvatartásról szóló videónkban is.

A frontember azonban még ennél is több szálon is kötődik az Indexhez: már négy éve forgattunk róla videót, tavaly írt nekünk egy kritikát a Nick Cave-ről szóló 20.000 nap a Földön című áldokufilmről, időközben pedig beszállt a Jégkorszak-beli zenésztársa, Szőke Barna elektronikus projektjébe, a MYGL-be, ami szintén indult a dalversenyünkön.

Sőt, Hó Marci egy ideje már a Gustave Tigerben is zenél, ami meg a tavalyi dalversenyünk egyik legerősebb dalát szállította, így egészen a döntőig meneteltek, bár ott már nem léptek fel, hiszen közben úgy beindult az a bizonyos szekér, hogy a Kuplungban tartott gála helyett inkább az austini SXSW fesztiválon játszottak. (Erről aztán meséltek is nekünk.)

Marci ráadásul a Gustave Tiger legújabb (ezen a héten megjelent) klipdalának is a szövegírója, ami azért érdekes, mert a zenekar főleg angol nyelven jegyzi a dalait, ez pedig magyar nyelven született, de még a zenésztársai számára is rejtély, hogy miről szól valójában. "Hogy miről szól, azt passzolom, de szerintem így is elég meggyőző, mértéktartó és talányos, van benne óceán, porcelán meg állatok, szóval könnyű hozzá kapcsolódni" – mondta nekünk Szabó Csaba gitáros, amikor bemutattuk a Senki se tenger című számot a Stenken.

Az Itt vagyunk című album számai viszont elég egyértelműek: "Kiolvastam az összes könyvedet, de nem emlékeztem már semmire, megnéztem az összes filmedet, letöltöttem a fél internetet" – szól az album címadó száma, de a Péntek, 21.35 című dalban megidéződnek például az otthon töltött péntek esték (ezeket mi a szerkesztőségben nemes egyszerűséggel csak kanapénteknek nevezzük), a Beat című számban meg a Beat on the Brat nevű szórakozóhely elevenedik meg kicsit, ahol a Stenk első születésnapi buliját is tartottuk. A lemez producere egyébként szintén MYGL volt ("Nálam vettük fel, én utómunkáztam, ilyenek" – mesélte nekünk), és az ő Circlesound nevű kiadójánál jelenik meg az anyag is, amit nálunk lehet először meghallgatni.

A lemezt élőben is bemutatja majd a zenekar április 28-án, csütörtökön este a GMK-ban, ahol a MYGL-dalokban szintén éneklő Barkóczi Noémi is az új anyagát mutatja majd be, ami jövő szerdán fog megjelenni, és Nem vagyok itt lesz a címe, de nem Hó Marciékra reagálva, hanem csak véletlenül.

Ne maradjon le semmiről!