Elég gyökér módon rúgták ki Brian Johnsont az AC/DC-ből

2016.04.18. 13:04

36 év. Ennyit húzott le Brian Johnson az AC/DC-ben. A zenekar legendás, egyes rajongók szerint Egyetlen Hiteles énekese, Bon Scott halott. Scott Londonban, alkoholmérgezésben, pontosabban az annak következtében beállt fulladás (lenyelte a saját hányását) miatt halt meg, és a mai napig hősként tisztelik, joggal, hadd tegyem hozzá gyorsan, művész volt, rocker és punk egyben, beleszart mindenbe, és úgy élte az életét, ahogy minden rockrajongó szerette volna. Johnson 1980-ban érkezett, ő volt az igásló a zenekarban, amiben lehúzott 36 évet, és ugyan a hangja más volt, mint Scottnak, a kilencvenes évek végéig semmi baja nem volt a magasakkal, mindent elénekelt, amit csak kellett és tudott. 

A kétezres években az AC/DC kicsit lelassult, ez a lemezeken is érezhető volt, Johnson hangja megkopott, és olyan nótákat kellett írni neki, amiket el tudott énekelni élőben is. Ez természetes folyamat, ha Scott nem hal meg 1980-ban, és még ma, hetven évesen is énekelne, igencsak meggyűlne a baja a korai AC/DC-nótákkal. Johnson most 68 éves, érthető, hogy nem úgy ugrál, mint a Back in Black turnén 1980-ban. Az viszont elég furcsa, hogy 36 év elteltével úgy került ki a zenekarból, hogy egy sajtóközleményben értesült a dologról. Ebből:

Az AC/DC tagjai ezúton köszönik meg Brian Johnsonnak a zenekar iránt tanúsított elkötelezettségét és hozzájárulását a zenekar életművéhez. A legjobbakat kívánjuk neki a jövőben. Bármennyire is szerettük volna úgy befejezni a turnét, ahogy kezdtük, megértjük Brian döntését, hogy egészségügyi problémái miatt megszakítja a turnézást, és inkább a hallása meggyógyítására koncentrál. Mi azonban elköteleztük magunkat, és a turnét be kell fejeznünk, ezt ígértük a rajongóinknak és mindenkinek, aki támogatott minket hosszú éveken át. Rendkívül szerencsések vagyunk, hogy Axl Rose felajánlotta a segítségét, és befejezhetjük a turnét.

Johnson barátai szerint az énekes hallásproblémái nem újkeletűek, már évek óta romlik a hallása, de ez a rockzenészek körében sokkal gyakoribb, mint gondolnánk - Ted Nugent fél fülére süket, Eddie Van Halen szintén nem hall rendesen és még sorolhatnánk. Johnson orvosai azt mondták, hogy a beltéri koncertek veszélyeztetik a hallását, illetve vetítik elő azt, hogy teljesen megsüketül, a szabadtéri koncertek nem okoznak olyan nagy gondot. Johnson ennek megfelelően jelezte a menedzsmentnek, hogy szeretne kevesebbet turnézni, és ha lehet, csak szabadtéren játszani, de ebbe a zenekar nem ment bele.

Angus Young, aki egyébként az egyetlen alapító tag a zenekarban (bátyja, Malcolm két éve szállt ki, mert időskori demenciában szenved, Phil Rudd dobosnak bírósági ügye van), viszont turnézni akar és lemezeket kiadni, esze ágában sincs abbahagyni a rendkívül jól jövedelmező AC/DC-szekér tologatását. Johnsonnal viszont nem közölte senki, hogy miközben az orvosokat járja, a haverok a háta mögött már új énekest keresnek, bár pár évvel ezelőtt volt egy olyan nyilatkozata, amiben azt mondta, 30 év elteltével is bérzenészként tekintenek rá az AC/DC-ben, és folyamatosan amiatt parázik, hogy lecserélik egy fiatalabb énekesre.

Axl nagy rizikófaktor, a korábban kiszámíthatatlan énekesnél nem lehet tudni, mikor borul ki a bili csak úgy, és váratja meg a közönséget feleslegesen, de van egy olyan érzésem, hogy az a stenk, amit az AC/DC jelent neki (gyerekkori kedvencei), és a rém szigorú szerződések és milliós kötbérek arra a pár európai koncertre kordában tudják majd tartani. A hangjával egyelőre semmi gond, sőt, kifejezetten jól énekelte a Whole Lotta Rosie-t és a Riff Raff-ot is a Coachella fesztiválon, ahol egyébkét maga Angus Young is beszállt a buliba. Bécsben, május 19-én mi is megnézzük, mit tud ez a felállás, amiről Axl egyik haverja azt szivárogtatta ki, hogy sokkal több Bon Scott-nótát fognak játszani, mint korábban. 

Ne maradjon le semmiről!