Egy dollár és a dalszerző nevének feltüntetése: ennyivel megúszhatja a Led Zeppelin a pert

2016.05.04. 07:13 Módosítva: 2016.05.04. 07:14

A sztori elég régóta ismert: a Spirit zenekar pereli a Led Zeppelint, mert Taurus című számuk gitárriffjét lelopva megírták a Stairway to Heaven című slágert, amit Timbuktutól Moszkváig mindenki ismer azóta. Randy Wolfe, azaz Randy California, a Spirit gitárosa írta a riffet annak idején, és ugyan ő már meghalt, de hagyatékának egyik ügyvédje kijelentette, hogy ha a Zeppelin a május 10-i tárgyalás előtt elfogadja a feltételeit, akkor visszavonják a keresetet. Egy dollárt kérnek, és hogy Randy nevét tüntessék fel dalszerzőként.

Michael Skidmore, a hagyaték kezelője szerint a per nem a pénzről szólt soha, hanem arról, hogy ami jár, az jár - ha a riffet Randy írta, és bizonyítható, hogy a Zeppelin felhasználta (az egyezés kísérteties) akkor bizony jár a dalszerző kitétel. A Zeppelin, azaz Robet Plant és Jimmy Page (a bíróság az alperesek közül kivette John Paul Jones basszusgitárost és a Warner Musicot) igencsak jól járna ezzel a megoldással, hiszen Robin Thicke és Pharrell Williams nem is olyan rég bukott meg egy nyúlással, és fizetett 7,4 millió dollárt Marvin Gaye Got to Give It Up című számának felhasználásáért a Blurred Lines című sláger esetében.

Persze a "csak ennyi" az relatív, nagyon is az, hiszen ha Randy California dalszerző lesz a Zeppelin legismertebb, legtöbb példányban eladott nótájának, akkor rögvest részesülni fog például abból a 60 millió dollárból, amit a Warner/Chappell Music fizet Page-nek és Plantnek a Led Zeppelin-dalok felhasználásáért, és akkor a jövőbeli bevételekről még nem is beszéltünk. A befolyó összeget a hagyaték kezelői a Randy California Project számára utalják majd át: az alapítvány célja, hogy a kaliforniai Ventura megye hátrányos helyzetű iskoláit hangszerek beszerzésében támogassa.

Page és Plant, pontosabban ügyvédjeik nem nagyon akarják beadni a derekukat, és nem hajlandók beismerni, hogy a két dal közötti egyezés nem a véletlen műve. 

A cikk korábbi verziójában a Spirit zenekar nevét és a Taurus című nótát összekevertem, figyelmetlenségből, minden érintettől elnézést innen is.