Axl jött, látott, győzött

2016.05.08. 10:07

Lement az első AC/DC koncert, a Brian Johnson helyére beugró Guns N’ Roses-énekes pedig a beszámolók szerint nagyon odatette magát az első, Lisszabonban rendezett bulira. A Facebookon, a Twitteren és a YouTube-on elismerő kommentek és posztok százai tanúskodnak arról, hogy Axl Rose igenis képes elénekelni az olyan AC/DC-klasszikusokat is, mint a Riff Raff, amit 1996 óta először játszottak élőben, vagy a 2003 óta pihentetett Rock ‘n’ Roll Damnation, de nem voltak gondjai a Johnson-dalokkal sem.

A netre kikerült videók alapján a zenekar a megszokott feszességgel tolta, pedig ugye a dobok mögött nem a rendőrségi ügyével kínlódó Phil “atomóra” Rudd ült, hanem a jóval szellősebben, feelingesebben doboló (korábban a zenekarban már szereplő) Chris Slade, és a ritmusszekcióból Malcolm Young is hiányzik Alzheimer-kórja miatt - őt unokaöccse, az 59 éves Stevie Young helyettesíti, aki az 1988-as amerikai turnén már szerepelt Malcolm helyén. Axl a halláskárosodása miatt egy időre(?) visszavonuló Brian Johnson helyén énekelt, ülve, mivel egy Guns N’ Roses-bulin eltörte a lábát. A trónja hasonlít arra, amit Dave Grohl, a Foo Fighter énekese használt (az amerikai GN’R-bulikon abban ült ), de kisebb, viszont énekelni ebben is lehet, jól.        

Setlist

Rock or Bust
Shoot to Thrill
Hell Ain’t a Bad Place to Be
Back in Black
Got Some Rock & Roll Thunder
Dirty Deeds Done Dirt Cheap
Rock ‘n’ Roll Damnation
Thunderstruck
High Voltage
Rock ‘n’ Roll Train
Hells Bells
Given the Dog a Bone
Sin City
You Shook Me All Night Long
Shot Down in Flames
Have a Drink On Me
T.N.T.
Whole Lotta Rosie
Let There Be Rock

Highway to Hell
Riff Raff
For Those About to Rock (We Salute You)

Axl érces, rekedtes hangja igenis passzol az olyan AC/DC-nótákhoz, mint a Whole Lotta Rosie, amit a GN’R-rel már évek óta tol élőben eleve, és simán elénkelte a Highway to Hell-t is. A beszámolók szerint nyoma sem volt a sztárallűrökkel terhelt, órákat késő Axlnek, alázatos volt és pontos, mindent elénekelt, és láthatóan nagyon jól érezte magát a gigantikus színpadon.

Azt szinte minden kritika kiemeli, hogy milyen jó kedve volt, és jól kommunikált a közönséggel, akik persze hálásan fogadtak minden kiszólást. Már a koncert előtti soundcheckből lehetett sejteni, hogy Axl jó formában van, és nem lesznek bajai a nótákkal, bár a színpadi közös játék úgy, hogy neki egyelőre ülnie kell, kicsit faramuci volt.

Az AC/DC egyébként felajánlotta, hogy akinek ez a felállás nem felel meg, visszaválthatja a jegyét, de ha az első koncertbeszámolókból és videókból indulunk ki, teljesen felesleges lenne, ez AC/DC volt, a szokásos tökös rakenroll. Eddig 7000 belga rajongó kérte vissza a pénzt csak, ha megnézik ezeket a videókat, lehet megbánják.