Kínos hibák miatt akár egy évet is késhet a zenészek jogdíja

2016.05.20. 15:29

Sok zenész megkapta azt a közleményt, miszerint adatszolgáltatási problémák miatt az Artisjus nem tudja időben visszaosztani a VIVA TV-n 2015-ben elhangzott klipek, szignálok és más zenei anyagok utáni jogdíjat. A csatorna és a jogdíjkezelő egyelőre még vizsgálódik, és igyekszik kidolgozni a legmegfelelőbb kompenzációt. A jelenlegi állás szerint a kiesett bevételt a zenészek 2017 májusában kaphatnák csak meg.

A tévécsatornák részéről a lejátszás utáni adatrögzítés azért kell az Artisjusnak, hogy a májusi jogdíjkiosztási időszakban a megfelelő mértékben tudja visszaosztani a pénzt a zenészeknek. A tévécsatornák az éves reklámbevételük 4 százalékát kötelesek befizetni az Artisjusnak, amit idén is megtettek, azonban az adatrögzítésben hiányosságokat talált a jogdíjkezelő, illetve az október-decemberi időszak lejátszási részletei teljesen hiányoznak.

Ezért az Artisjus nem osztja ki a VIVA TV a 2015-re vonatkozó jogdíjbefizetéseit, hanem a jelenlegi állás szerint csak a 2017-es kifizetésnél pótolnák.

A tévés játszások számítanak az egyik legjobb pénznek a jogdíjműfajban, azonban arra a közlemény is felhívja a figyelmet, hogy minden más csatornától rendesen be lett szedve minden, és vissza is osztották. Ugyan a VIVA TV a maga műfajában piacvezető itthon, a lejátszás után járó összeg mértékében nincs különbség köztük, vagy egy Sláger TV között.

Az Artisjus jogdíjkalkulátorát használva egy háromperces dal esetében egy lejátszásáért 1922 forint járt 2015-ben, azonban ebben még nincs benne az 300-600 forint közé eső éves ráosztási bónusz. Vagyis ha egy dalt stabilan négyóránként leadnak egy hónapon keresztül, az körülbelül 70 ezer forint, ha 450 forintos ráosztással számolunk. Nyilvánvalóan ez egy kifejezetten népszerű dal esetében fordulhat elő, és egyáltalán nem jelenti azt, hogy mondjuk a Wellhello vagy Halott Pénz egy-egy dala 12 hónapon keresztül ugyanabban a gyakori rotációban szerepel a csatornán, vagyis 2015-ért kb. 840 ezer forint környéki összeget kellene kapniuk a VIVA-tól. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez egy nagyon erős saccolás a lehetséges maximális értékhez viszonyítva, és több népszerű zenész forrásunk is arról beszélt, hogy pár kivételtől eltekintve az ismertebb előadóknak, dalszerzőknak, jogdíjtulajdonosoknak a VIVA TV pár százezres tételt jelent évente, csak kevesen kapnak millió körüli összeget.

Megkerestük a VIVA és az Artisjus illetékeseit is, előbbi elmondta, hogy valóban találtak hiányosságokat a 2015-ös elszámolásban, illetve technikai problémák miatt nincs rögzítve az október-december közti időszak. Mindkét fél hangsúlyozta, hogy egyelőre még vizsgálódnak a problémával kapcsolatban, és épp azon dolgozik mindkét fél, hogy megoldják a helyzetet.

Az Artisjus részéről Tóth Péter Benjámin elmondta, hogy a jelenlegi lehetőségeik szerint azon vannak, hogy minél gyorsabban megtalálják a megfelelő kárpótlást. Per pillanat egy nagyon szigorú kritériumi rendszer alapján tudnak előleget kérni a zenészek, azonban az itt kikért összeget meg levonják a júniusi kifizetésekből. A kikötéseknek ráadásul sok kezdő vagy új zenekar nem tud megfelelni, ennek megoldásán Tóth Péter Benjámin szerint folyamatosan dolgozik az Artisjus. Azt még elmondta, hogy arra ösztöznzik az előleget igénybe vevő zenészeket, hogy a júniusi nagy visszaosztás után vegyék igénybe az előleget.

Alább bemásoltuk a közlemény teljes szövegét, amiből részletesen lehet tájékozódni.

Az Artisjus közleménye

"Május 17-én, kedden az Artisjus kifizette a 2015-ben befolyt televíziós jogdíjakat a magyar szerzők és jogutódok részére. A jogdíjak felosztásakor 40 TV-csatorna 4,5 millió elhangzási adatát vette figyelembe az egyesület, köztük a VIVA TV-től érkezett játszási adatokat is.

A májusi jogdíjfelosztásunknál azonban hiányzik a VIVA TV

-  2015. január-szeptember időszak konkrét zenei elhangzásai adatainak (videoklipek) egy része

-  2015. október-december időszak összes elhangzási adata (videoklipek, szignálzenék, stb.), így ezen művek után jogdíjfelosztás és -kifizetés nem történt.

Az esemény háttere röviden, hogy a VIVA TV a többi magyarországi csatornához hasonlóan

-  jogdíjat fizet a bevételi adatainak százalékában

-  elektronikus úton adatot szolgáltat műsoráról az Artisjusnak, ami kiterjed a konkrét zenei elhangzások (pl. videoklipek) mellett a műsorok szignál- és háttérzenéire is. Az adatszolgáltatást a csatornák egy előre egyeztetett szabvány alapján kötelesek elkészíteni és beküldeni az Artisjusnak. 

A VIVA TV 2015-ös évi működése után

-  jogdíjbefizetését rendben megtette mind a 4 negyedév vonatkozásában.

-  adatszolgáltatásában azonban technikai okokból olyan hiányosságok keletkeztek, amelyek miatt az elhangzási adatok egy részének, tipikusan a konkrét zenei elhangzásoknak (pl. videoklipeknek) az azonosítását az Artisjus nem tudta megfelelően elvégezni. Emellett 2015. IV. negyedév tekintetében eddig beérkezett adatállomány hibái nem tették lehetővé annak feldolgozását.

Kollégáink és a VIVA TV illetékes munkatársai jelenleg is folyamatosan együttműködnek, hogy az okokat feltárják, és a 2015-ös adatszolgáltatás hibás, hiányos tételei minél hamarabb maradéktalanul javításra kerüljenek.

Az eset kivizsgálását az Artisjus megkezdte, aminek során mind a VIVA TV, mind az Artisjus érintett munkatársainak felelősségét vizsgálni fogjuk. A vizsgálat eredményétől függően meg fogjuk tenni a szükséges és lehetséges lépéseket mind az adott ügyben, mind a hasonló helyzetek jövőbeli elkerülése érdekében.

x x x x x

Az alábbiakban röviden összefoglaltuk a szerzőket érintő legfontosabb kérdéseket.

Hogyan tudom ellenőrizni, hogy a dalaim VIVA TV-s elhangzási adatai rendben lejelentésre kerültek-e az Artisjushoz?

Lépjen be a Szerzői Információs Rendszerbe (SZIR) és a Forgalmak oldalon ellenőrizze az elhangzási adatokat. Videónkban lépésről lépésre mutatjuk ennek legegyszerűbb módját.

FONTOS! A SZIR-ben a 2016-os elhangzási adatok még nem szerepelnek, most kizárólag a 2015-ös adatokat lehetséges átnézni.

Mi a teendőm? Hogyan tudom jelezni, ha hiányosságot látok?

Az Artisjus Szerzői Ügyfélszolgálatának e-mail címére (ugyfelszolgalat@artisjus.com) küldje el a követező adatokat:

-  dal címe

-  a tavalyi év melyik időszakában játszotta a VIVA TV a dalt

-  a dal feltehetőleg hányszor hangzott el tavaly a VIVA TV-n (ha ismert)

A szerzői bejelentések alapján munkatársaink minden egyes hiányzó elhangzást jeleznek a csatornának, az elhangzási adatok tisztázása érdekében a VIVA TV-vel egyeztetnek.

Mikor kapom meg a hiányzó 2015-ös VIVA TV-s játszások után járó jogdíjamat?

A 2015-ben befolyt televíziós jogdíjakat az Artisjus – Felosztási Szabályzatának megfelelően – 2016. május 17-én teljes egészében kifizette a szerzőknek és jogutódoknak a rendelkezésre álló 4,5 millió elhangzási adat alapján.  Ha az egyeztetések eredményeként pótlólagos adatokat kapunk a 2015-ös évi elhangzásokra, azokat a 2017 májusában esedékes felosztáskor tudjuk figyelembe venni, tehát a jogdíjak utólagos kifizetése is ekkor történhet majd meg.

Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a helyzet addig sok szerzőnél eredményez jogdíjkiesést, és ez akár komoly anyagi problémát is eredményezhet. Ezt két módon tudjuk enyhíteni:

-  Jogdíjelőleg kérhető, ha:

Ön az előző 5 év mindegyikében legalább 5000 Ft jogdíjat kapott az Artisjustól, és a tavalyi évben az Ön részére felosztott jogdíj összege a bruttó 200ezer Ft-ot elérte, és az előző 3 évben nem kért jogdíjelőleget.

A jogdíjelőleg maximális összege: öt évre számított éves átlagjogdíjának fele, max. br. 500.000 Ft. Jogdíjelőleg kéréséhez formanyomtatványt az ugyfelszolgalat@artisjus.com címről kérhet.

- Szociális (rászorultsági) támogatás:

az Artisjus a Zenei Alapítvány révén nyújt szociális támogatást (www.artisjus.hu/zenei-alapitvany) a következő rászorultsági pályázat kiírása 2016 nyarán várható (hírlevelünkben és Facebook-oldalunkon is megosztjuk majd a hírt).

Várhatok-e további tájékoztatást az ügyben?

Igen, az ügyről – így különösen az adatszolgáltatás fejleményeiről, a vizsgálat eredményéről, a megtett lépésekről, a várható kifizetési időpontról – tájékoztatni fogunk minden szerzőt, aki panaszát a fent írt módon bejelenti a Szerzői Ügyfélszolgálatnak.

Munkatársaink megtesznek mindent a helyzet tisztázására és javítására, a szerzők jogainak és jogos érdekeinek hatékony képviseletére. Ha a fentiek mellett további információra van szüksége az ügyben, keresse Szerzői Ügyfélszolgálatunkat akár e-mailben (ugyfelszolgalat@artisjus.com), akár telefonon: (+36-1-488-2666).

Ne maradjon le semmiről!