Madonna bíróság elé állt egy kürtszó miatt

2016.06.03. 17:09

Madonnát egy több, mint 25 éves sláger, a Vouge miatt perelték be. A panasz az volt, hogy az énekesnő és producere, Robert Pettibone nem fizettek azért, hogy felhasználjanak egy részletet a Salsoul Orchestra Love Break című nótájából - olvasható a Hollywood Reporter beszámolójában.

A kürtszó mindössze 0,23 másodpercig hallható a dalban, de ez elég volt ahhoz, hogy a jogtulajdonosok perre vihessék az ügyet. 

A háromtagú testület két tagja úgy ítélte meg, hogy a részlet rövidsége miatt az átlagos hallgató meg sem tudja ítélni, hogy ez az apró részlet valaki más szellemi terméke. A harmadik tag viszont ragaszkodott hozzá, hogy a kérdésben nem releváns a felhasznált minta hosszúsága, engedély nélküli felhasználás történt. A kaliforniai Pasadena fellebbezési bírósága tehát Madonnának adott igazat.

Zenei körökben manapság gyakoriak az ehhez hasonló perek, Justin Bieber a Sorry című dala miatt keveredett bírósági ügybe, de mint arról az Index is beszámolt Presser Gábor is perli Kanye Westet, aki egy 2013-as dalában használt fel egy hosszabb részletet az Omega Gyöngyhajú lány című dalából.

Azt a bizonyos kürtszót kétszer lehet hallani a dalban. Egyszer 0:56-nál és még egyszer 1:02-nél.

Ne maradjon le semmiről!