Júliustól tényleg ingyen van a Happy Birthday

2016.06.29. 07:07

Várhatóan júliustól hivatalosan is közkincs lesz a Happy Birthday to You című közkedvelt dalocska, miután George H. King, az ügyben eljáró Los Angeles-i bíró zöld utat adott a dal ingyenes felhasználásának, írja a Hollywood Reporter.

A bíró döntése nyomán a Warner/Chappell Music kiadónak mintegy 14 millió dollárt kell visszatérítenie a jogtalanul követelt jogdíjak után. A felperesek ügyvédje, Mark Rifkin szerint King bíró döntése óriási győzelem az előadók és a közönség számára is.

King szerint a döntés fair és ésszerű. A bíró már tavaly szeptemberben megállapította, hogy a kiadó nem rendelkezik a dal szövegének szerzői joga felett, ami miatt a különböző médiumok szerte a világon arról számoltak be, hogy a dal ezzel a közkincs részévé vált. A helyzet ennél egy fokkal összetettebb volt, a dal szövege ezzel még nem vált a köztulajdon részévé, az új helyzet csupán azt jelentette, hogy nem egyértelmű, ki annak a jogosultja, illetve kitől kell érte engedélyt kérni.

King bíró egyébként igen alapos munkát végzett: a dal történetét felkutatva arra jutott, hogy azt egy testvérpár, Mildred és Patty Hill írta. Elődje, a Good Morning to All című szerzemény egy óvodai daloskönyvben jelent meg még 1893-ban. Nem ebben a formájában lett azonban ismert, hanem a szintén Patty Hill által szerzett Happy Birthday to You szövegével, a dallam maga pedig már régóta a köztulajdon része. A Hill-lányok 1935-ben regisztrálták a dalt saját kiadójukkal, amit aztán 1988-ban felvásárolt a Warner, és erre alapozva követelt jogdíjat hosszú évekig a kereskedelmi célú felhasználás után. 

Ez azt jelentette, hogy otthon, családi körben vagy barátokkal bátran énekelhettük a dalt, hiszen ez nem minősül kereskedelmi felhasználásnak, ha viszont például egy filmben valamelyik szereplőnek születésnapja volt, és az ismert dallal köszöntötték, akkor azért komoly pénzeket kellett perkálni. Úgy tudni, a kiadó ezzel csaknem kétmillió dollárt kaszálhatott évente, még úgy is, hogy sok filmes éppen ezért inkább valamilyen más dalt választott a célra.

A bíró döntése értelmében a kiadónak július 12-ig kell rendeznie a perköltséget, ezután pedig tényleg közkincs lehet a Happy Birthday, vagyis bármelyik filmben szabadon énekelhetik majd a szereplők. A mostani ítélet nélkül nálunk, Magyarországon, illetve az EU országaiban 2017 első napjától, lehetett volna a köztulajdon része a dal, az uniós szabályozások szerint ugyanis egy mű az utolsó szerző halálától számított 70 évig élvez védettséget. Az Egyesült Államokban más szabályok vannak érvényben: ott 2030-ig kellett volna várni erre .

Ne maradjon le semmiről!