Ott álltam a pap mellett talpig Iron Maidenben

csm interju cover
2016.07.02. 15:15

Ünnepnap volt a pénteki a magyar metálközösségnek, hiszen fellépett az Iron Maiden a Volt fesztiválon. Ez volt talán az első nap a fesztiválon, ahol tökéletesen meg lehetett különböztetni a látványosan egy konkrét koncertre érkezőket az átlag fesztiválozóktól. Arra kértük a fesztivál területét ellepő Iron Maiden-pólós embereket, hogy meséljék el, mit jelent nekik az angol heavy metal-banda.

István, Enikő és Erika, Budakalászról

"Ez már legalább a tizedik Iron Maiden-koncertünk. Az első és legjobb emlék kb. 1981-ben a Budapest Sportcsarnok parkolójában volt, ahol feldöntöttük a kordont és rohantunk befelé a koncertre. Egy jegy sem volt rendesen lekezelve és nekem máig megvan a letépetlen belépőm arra a fellépésre."

Csilla, Keszthelyről

"Annak idején a Killers album miatt szerettem meg őket és máig ez a kedvenc lemezem tőlük. A koncert előtt is Iron Maiden-hallgatással készülődök."

Samu és Zsolt, Budapestről

Samu: "Egész héten itt vagyunk, de Iron Maiden nélkül meggondoltuk volna, hogy bérletet vegyünk. A Szigeten voltam először kétezervalahányban, amikor még nem választotta el kordon a közönséget. Annyian voltak, hogy egy pillanatig azt hittük összeroppant a tömeg."

Zsolt: "Olyan 13 éves lehettem. Klasszikus eset, fateromnak  volt egy koncert DVD-je, a 2001-es Rock in Rio. Egyszer betettem a lejátszóba és azóta nincs megállás. 13-14 évesen a Powerslave albumot hallgattam Görögországban, ahol nyaraltunk, és akárhányszor meghallgatom a lemezt, mindig beugranak azok az illatok és emlékek, amiket ott szereztem."

Andi, Jácint és Jácint, Csór

Andi: "A férjem révén ismerkedtem meg a Maidennel, ahogy a fiam is. Az egész család Iron Maidenes."

Jácint: "Voltam olyan négy éves, kiültem a hintára és már akkor a 2 Minutes to Midnightot énekeltem."

Jácint: "Ez lesz a legelső Iron Maiden-koncertünk, pedig én még kazettán hallgattam a Running Free-t egy kívánságműsorról felvéve."

Jácint: "Egyébként sokszor szoktunk koncertekre járni, együtt megyünk például a Rockmaratonra és a FEZEN-re is."

Andi: "Mi egy ilyen nagy metálcsalád vagyunk.

Jani és Levente, Budapest és Mende

Jani: "Leginkább a Maidenre jöttünk, de megnézzük a Tankcsapdát, a Moby Dicket és a Slayert is."

Levente: "Először a 2001-es Rock in Rio DVD-n találkoztam velük, és azóta szeretem őket."

Jani: "Nekem az első emlékem a Fear of the Dark volt."

Levente: "Nagyon várjuk a mai koncertet, de most az a taktikánk, hogy nem piálunk előtte, mert nem akatunk kijárkálni pisilni a Maiden alatt."

Adél, Adrián és Dorci, Celldömölk

Adél:"Az első emlékem a Maidenről, amikor 9 éves koromban nagyon nagyon szomorú voltam, és a Dance of Death-t hallgattam."

Adrián: "Nekem az egész rockzenei érdeklődésemet az Iron Maiden indította el. A mai koncertre az alapozás már elindult 1-2 hete, konkrétan az elejétől a végéig elkezdtük meghallgatni a teljes repertoárt."

Pisti, Mari és Dani, Budapestről

csm 7
Fotó: Cseke Marina

Pisti: "Most vagyunk mindannyian először Iron Maidenen. A családban mindenki rajongó."

Mari: "Még lemezeket láttam a '80-as években és az volt az első emlékem a Maidenről, pontosabban a lemezborítók."

Dani: "Én olyan 8-9 éves lehettem, amikor először hallottam őket."

István, a Pilisből

"Ez már a negyedik Iron Maidenem lesz, ott voltam 2008-ban, 2010-ben és 2014-ben is. Talán a 2008-as volt a legjobb, pedig az elejéről lemaradtam, mert még a reptéren dolgoztam. Nem olyan nagyon korán, csak középiskolában ismertem meg őket egy osztálytársamon keresztül."

István (Csepi) és Tamás (Lütyő), Budapest és Pécel

Csepi: "Emlékszem, az egyik osztálytársam kölcsönadta a Fear of the Darkot kazettán, illetve akkoriban ment a Virus klipje is. Azt hiszem nálam ott kezdődött el."

Lütyő: "Nekem az első találkozásom az Iron Maidennel a Carmageddon 2 videojáték soundtrackjén volt. Utána kezdtem el kutakodni utánuk, hogy mi az az Iron Maiden és mit is akarnak. Azóta n+1 koncertjükön voltam.

Csepi: "Ó, én a legelsőt leszámítva minden Iron Maidenen ott voltam. Imádom Dave Murrayt az életútja miatt. A legenda szerint dobos akart lenni, de nem volt rá pénze, ezért kezdett el inkább gitározni. Egyszerűen fantasztikus élményt ad az, hogy mindig mosolyogva játsszik. Nézed a koncertet és még mindig tele van energiával. Egy másik nagy kedvencem a debreceni koncert volt, ahol két lány annyira elvert csocsóban, hogy másznunk kellett az asztal alatt hajnal ötkor."

Betti, Laura, Nikolász, Dávid, Békéscsaba, Orosháza, Mohács, Nagynyárád

Nikolász: "Kiskoromban édesapám vezetett rá a zenekarra, mert az Iron Maiden volt a kedvence. Azóta vagyok én is Maiden-fan.

Betti: "Szüleim mindketten maidenesek, én is úgy ismertem meg őket.

Dávid: "Lényegében én is."

Laura: "Én is."

Dávid: "Katolikus suliba jártam általánosba, és pont ilyen Iron Maiden-póló volt rajtam, amikor elküldtek a tanárok ministrálni. Aztán ott álltam a pap mellett talpig Iron Maidenben."

Nikolász: "Nagyon fontos, hogy a koncert előtt nem szabad túlságosan berúgni, mert akkor nem emlékszünk semmire a buliból. A koncert, a közönség, a hangulat a lényeg, nem az, hogy most akkor rúgjunk be nagyon."

És Önnek mi volt az első Maiden-emléke? Hogyan készült a koncertre? Írja meg nekünk kommentben!

Ne maradjon le semmiről!