Magyarországra hoznák a C64-metál isteneit

2016.07.11. 16:35

Akinek volt Commodore 64-e otthon, annak talán nem ismeretlen a SID nevű digitálishang-technológia neve. A SID a C64 zeneformátuma volt, a gépben ugyanis egy kisebb szintetizátor volt elrejtve, és a kütyü három hangcsatornájából elképesztő zenéket lehetett kihozni annak idején (Last Ninja 3 intro, valaki?). A SID-nek ma is aktív szubkultúrája van, aminek fontos része a SID metál – mint kiderült, rockos hangszerelésben, kisebb-nagyobb átdolgozásokkal baromi jól szólnak az egykori C64-prüttyögések. És most könnyen lehet, hogy Magyarországra látogat a leghíresebb SID metál csapat, a Machinae Supremacy.

A Pixelcon nevű geekrendezvény szervezői ugyanis a novemberi Pixelcon 4-re elhoznák a svéd zenekart, ha a közösség jól megközösségifinanszírozza azt. Indiegogón indítottak egy kampányt, ha ott összejön 3500 euró, ősszel Budapesten hallhatjuk metálban a Giana Sisterst és sokan másokat. 1 euróval is lehet támogatni az ügyet, 10 euróért már koncertjegy is jár, 13 euróért már a Pixelcon 4 egyéb rendezvényeire is be lehet lépni. A kampányhoz egy videó is készült, a zenekar tagjai is megszólalnak benne:

A Machinae Supremacy egyébként nem csak áthangszerelt feldolgozásokat készít (mint például a dán Press Play On Tape ), sőt nem ez a jellemző rájuk. Van, hogy több C64-számból hegesztenek mashupokat, máskor csak ihletként használják a 8-bites éra zenéit. A kampányban feltűnik még a SIDrip Alliance neve is, ők a SID-alapú rockzene magyar helytartói, és ezek szerint ők is fellépnek majd a Pixelcon 4-en. Ami azért nagy szám, mert kevés koncertet adnak, itt írtunk róluk korábban.

Ne maradjon le semmiről!