Egymásnak adják a kilincset a Grammy-díjas előadók

2016.07.12. 09:24

Július 13. és 17 között rendezik meg 2016-ban, a tizenharmadik évébe lépő  VeszprémFestet. Az idei vendégek között a világzene, a jazz és a pop ismert előadói kaptak helyet, akik között alig lehet olyan nevet találni, akik ne nyertek volna Grammy, vagy Golden Globe-díjakat. A fesztiválon Omara Portuondo és Diego el Cigala, Gregory Porter, Lisa Stansfield, Jamie Cullum valamint a Thievery Corporation lép színpadra a Veszprémi Vár nagyszínpadán.

A fesztivál nyitónapján, július 13-án a Buena Vista Social Club dívája, Omara Portuondo, Diego el Cigala spanyol flamenco énekessel közösen lép színpadra. Omara Portuondo jelenlegi turnéjával a 85. születésnapját és 70 éves előadói pályafutását ünnepli. A 85 Tour programja az énekesnő pályafutását részletesen fogja bemutatni. Társa a színpadon a 4 Latin Grammy-díjat magáénak tudó, spanyol cigány örökséget ápoló Cigala, akire a flamenco Sinatrájaként szoktak hivatkozni.

A fesztivál második napján először játszik magyar közönség előtt Gregory Porter jazzénekes. A szintén Grammy-díjas művész - aki a 2014-es Liquid Spirit című albumáért kapta a rangos díjat -, műsorának gerincét a jazz adja, de előszeretettel tér ki a blues, a southern soul és a gospel világába is. Porter korunk egyik legkeresettebb és legtermékenyebb jazzénekese, aki amerikai és európai önálló koncertjei mellett rendszeresen vendégszerepel más előadók albumain is. 

Lisa Stansfield, a 80-as, 90-es években a világ egyik legnépszerűbb popsztárjaként jegyzett brit énekesnő szintén első alkalommal áll majd magyar színpadon. Stanfield pályafutása során énekelt George Michaellel és a Queennel, többször nyert Brit és Ivor Novello díjat. Az énekesnőt a 2000-es évektől színésznőként is jegyzik. Legutóbbi lemezét az énekesnő soul iránti rajongása inspirálta.

Július 16-án kerül sor az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb jazzművésze, a 36 éves Jamie Cullum koncertjére, akinek zenéje egy sajátos jazz, pop és rock hibrid. Cullum pályafutása egy Grammy-, két Golden Globe és számos egyéb díjjal van kikövezve. Nem csak előadóként, de zeneszerzőként is sikeres: írt zenét John Cusack és Clint Eastwood filmjéhez is. Jelenleg  főműsoridőben fut díjnyertes heti show-ja a BBC Rádió 2-n, Európa leghallgatottabb rádiócsatornáján.

A VeszprémFest zárónapján, július 17-én a washingtoni Thievery Corporation koncertje zárja a fesztivált. A duó hangzását a brazil bossa novától, a jamaikai dub reggae-n át, a pszichedelikus rockig sok minden meghatározza, és egy új zenei világgá gyúrja össze. A 1995-ben alakult formáció a mára világhírű  washingtoni Eighteenth Street Lounge-ban kezdte pályafutását, amely most is valódi inkubátora a város underground zenei életének, és ahol a zenekar tagjai több klubot is üzemeltetnek. 

A fesztivál szerves részeként megrendezik a hatodik évébe lépő Rozé, Rizling és Jazz Napok minifesztivált, ami idén kibővített területen jelentkezik az Óváros téren, ahol a naponta három ingyenes jazz, illetve azzal rokon műfaj koncertje mellett a balatoni régió borászatai valamint a gasztronómia képviselői mutatkoznak be. A társrendezvényt idén július 8. és 17. között rendezik meg. A fellépők között megtalálható többek között a Sapszon Orsi Quintet, a Mrs Columbo, a Pribojszki Mátyás Band, a The Acoustic Loops, a Stereo Swing feat. Szűcs Gabi, a Váczi Eszter Quartet, és a United.

Ne maradjon le semmiről!