Vécépapírral vágjon neki a Bánkitónak!

DSC 0186
2016.07.15. 15:34

Szerdán programok helyett hatalmas viharral indult a Bánkitó fesztivál, de csütörtökön már a szokásos tempóban folytatódott minden tovább. A fesztivál idén is nagyobb lett valamivel, egyre több programot szerveznek a tótól messzebb és a zenei programok is érdekesebbek, mint tavaly. Árak, helyszínek és minden más tudnivalók a Bánkitón.

Helyszínek

Természetesen idén is a rögtön a tó mellé épített színpad a legklasszabb, de idén már érezhető, hogy a központi helyszín a nagy cirkuszsátor, ami tavaly még az S10 helye volt elektronikus bulikkal, idén viszont már ez hivatalosan az Északi Színpad, ahol a nagyobb zenekarok játszanak. A korábbi Északi színpad lett az új S10, ami valamivel kisebb sátor, mint a tavalyi, cserébe van rendes vetítés is a produkciók alatt. (Azaz röviden: helyet cserélt az Északi színpad és az S10.) Egy másik újítás, hogy a tó és a kemping közti részre tettek egy másik cirkuszsátrat, amivel egy újabb helyszínnel bővült a környék. Idén van shuttle busz is a tó és a kemping között, ami gyalog kényelmesen nagyjából negyed óra, de a lustábbak most már megspórolhatják ezt a távot autóval.

Szinte minden színházi előadás telt házzal megy, szóval aki feltétlenül be akar férni valamire, az mindenképpen érkezzen időben.

Árak

Más fesztiválokkal ellentétben a Bánkitón elég nehéz pontosan meghatározni, hogy mi mennyibe kerül. A sör 350 és 650 között van attól függően, hogy hol vesszük. Az Északi színpadnál például 1900 Forintot fizettünk két korsó Dreherért, de ebbe beleszámít egy-egy repohár, aminek 300 Forint darabja, de az Auróra helyszínénél található italozónál a fesztivál elején 350 Forintért is lehetett kapni egy korsó Arany Ászokat. Márkákban is van eltérés, helyszínektől függ, hogy hol mit adnak. A kemping bejáratával szemben például 700 Forintért háromféle rétsági házisört lehet venni.

A sörnél sokkal rizikósabb a fröccs árképzése. 800 és 1200 forint közötti árra érdemes számítani, ami azért kicsit vicces, mert találtunk olyan helyet, ahol a vodkaszóda olcsóbb volt, mint a fröccs. Vodkaszódát már 700 Forintért is találni, de eggyel arrébb már egy ezres, egy nagyobb színpadnál meg már 1400 Forint körüli pénzt kérnek el érte.

A vegánok örülhetnek, mert van egy pár olyan kajálda, amiket nem csak húsevőknek találtak ki. Az ételárak semmivel sem többek, mint bármelyik másik fesztiválon, a gond inkább az, hogy egy bizonyos idősávban egyszerűen nem lehet ételhez jutni a fesztiválon. Hajnalban már szinte egyik sincs nyitva, reggelizésre alkalmas helyekből pedig kevés van. Arról nem is beszélve, hogy nem mindenkinek elég reggel joghurt vagy zabkása, ami tök egészségesen hangzik, de ugyanúgy éhesek maradunk utána. Ezt viszont kárpótolja, hogy bátran lehet hozni inni- és ennivalót, szóval aki esetleg a hétvégére megy le a Bankitóra, annak érdemes úgy csomagolni kaját, hogy megoldja belőle a reggelit és a vacsorát. Bánkon érdemes elfelejteni a bevásárlást, mert a helyiek még ennyi év után is olyannak tűnnek, mint akik meglepődnek, hogy itt van egy fesztivál, és a boltok és kajáldák pultjait egy nap alatt kifosztják a fesztiválozók. És hiába van Bánkon egy csomó étterem, érdemes azzal számolni, hogy iszonyatos sorok kígyóznak előttük.

Időjárás

Szerdán elég kemény vihar csapott le a fesztiválra, amiből annyi maradt csütörtökre, hogy pár program késett, egyes helyszíneket még építettek és kicsit saras volt a környék. Utóbbit azért sikerült szalmával valahogyan megoldani, szóval nincs sárdagasztás mindenhol. Az idő viszont egyáltalán nem nyári, a tóban fürdést sajnos idén valószínűleg el kell felejteni, este pedig felkészülni akár a legrosszabbra. Pénteken és szombaton is eshet, éjszaka pedig kifejezetten hideg van, 12-16 fokra is lehűlhet a levegő. Pulóver és hosszú nadrág mindenképpen szükséges, de a fázósabbaknak még a kabát sem túlzás.

Higiénia

Sajnos a kempinghez tartozó kőépületekben borzalmas a mocsok, a zuhanyzás és a vécézés kész kínszenvedés. Vécépapírt mindenki hozzon magával, mert az szinte sehol sincs és sajnos a toitoi-okból is kevés van, azok is borzalmas állapotban. Ezért érdemes alternatív mosakodási megoldásokban gondolkodni, hozni esetleg nedves törlőkendőt vagy már alapból úgy készülni, ha hazáig nem fürdünk.

Koncertek

Alapvetően feltörekvő és izgalmas magyar előadókra épít a fesztivál, de idén akad figyelemreméltó külföldi produkció is az izraeli Miss Red személyében. A Bánkitó egyik legjobb tulajdonsága, hogy a fellépők közül sokan alapból is lejönnek sátrazni és a színpadon is extra teljesítményt nyújtanak. Csütörtökön a talpig női kosztümben fellépő Panel Surfers pár tucat embernek olyan koncertet adott, amit ritkán látni magyar színpadon, de a Fran Palermo is kitett magáért. A zenekar külföldre költözött tagjai mind hazajöttek és egy teljes focicsapatnyi emberrel álltak ki az emberek közé, ráadásul az általában nem túl hiperaktív frontember, Henri Gonzo az egész koncerten táncolt, rohangált és még a közönség közé is kiugrott. Hasonlóra lehet esetleg számítani például pénteken, mert fellép a Middlemist Red, Szabó Benedek és a Galaxisok, a Volkova Sisters, a Sör és Fű, illetve az egyre nagyobb figyelmet kapó svédországi magyar producer, Kovács Kornél. A zárónapon pedig lesz még Csaknekedkislány, Makrohang, Agavoid és Zomblaze is.

Még pár érdekes infó:

  • Akit érdekel élőben követheti az eseményeket a fesztivál hivatalos streamjén keresztül
  • A fesztivál és a kemping nagy részén van publikus, jól futó wifi
  • Érdemes zseblámpával és gumicsizmával készülni
  • A kempinghez az út szélén lehet parkolni, vagy a tónál a főbejáratnál

Ne maradjon le semmiről!