Lábtörés miatt maradt el a Megadeth-koncert a Rockmaratonon

2016.07.16. 07:55

Átok ül a hazai thrash-rajongókon, azok közül is azokon, akik végre Megadeth-koncertet szeretnének látni Magyarországon. Két és fél órával azelőtt, hogy péntek este a színpadra kellett volna lépniük a dunaújvárosi Rockmaraton fesztiválon, Dave Ellefson basszusgitáros olyan szerencsétlenül lépett a backstage-ben, hogy eltört egy csont a lábfejében. A zenész lábára azonnal jeges borogatást tettek és mentőt hívtak hozzá, amivel beszállították a dunaújvárosi kórházba. Ellátták, a lábát sínbe rakták, és mehetett is vissza a Szalki-szigeten ekkorra már (ránézésre) jó 10 000 fősre duzzadt tömeg elé játszani, de a koncert végül elmaradt - ezt a zenekar főnöke, Dave Mustaine jelentette be a rajongóknak a színpadról.

A történet innentől érdekesen alakul. Mustaine a koncert előtt félórás interjút adott az Indexnek, amiben természetesen kitértünk a balesetre is. A következőket mondta az esetről:

A cateringben mentünk volna kajálni, sötét volt, nem lehetett rendesen látni. A terület egy része le volt betonozva, a többi nem, mi igyekeztünk a betonin haladni, de annyian álldogáltak bent és beszélgettek a szakácsokkal, hogy kénytelenek voltunk lelépni a járdáról - ekkor lépett szerencsétlenül Dave.

Az énekes-gitáros arra a kérdésre, hogy fordult-e elő hasonló a praxisában, és mi lett a következménye, azt mondta, hogy

30 éve vagyok a pályán, persze, hogy volt már ilyen, egyszer a fejemre zuhant a világítás egy darabja és eltörte az orrcsontomat, de a koncert nem maradt el, játszottunk.

Azt is megkérdeztük, hogy valaha maradt-e el Megadeth koncert ilyen okból, mire Mustaine tömören csak annyit válaszolt, hogy nem. A beszélgetés alatt hosszasan méltatta Ellefson svéd és norvég gyökereit, zenésztársát kemény,  tökös gyereknek nevezte, és akkor még biztos volt abban, hogy a koncert meg lesz tartva.

Ehhez képest amikor a mentő visszahozta Ellefsont, Mustaine közölte a szervezőkkel, hogy nem lesz buli. Varga Zoltán, a fesztivál főszervezője szerint a sántikáló basszusgitáros szívesen vállalta volna a fellépést, de Mustaine és a turnémenedzser hallani sem akart a dologról. A zenekar anélkül akart volna távozni, hogy a közönséggel bármit is közöljenek, de Varga bezáratta a backstage kapuját, és addig nem engedte ki őket, míg Mustaine személyesen jelenti be a koncert elmaradását. A szervezők szerint a Megadeth méltánytalanul járt el, főleg a közönséggel, de velük is, hiszen minden igényüket teljesítették az ötcsillagos szállodától az extra színpadi hangtechnikáig.

(Erről csak annyit, hogy egy Megadeth-kaliberű zenekarnál az ötcsillagos szálloda teljesen természetes, ahogy az is, hogy a hangzást és színpadtechnikát illetően magasabbak az elvárásaik egy másodvonalas zenekarnál.) 

A zenekar több tízmillió forintba került a Rockmaratonnak, a szervezők akár peres úton is, de vissza akarják kapni a pénzüket, ami ebben az esetben nem lesz egyszerű. A szerződések általában elég szigorúan fogalmaznak a megfelelő háttér és körülmények tekintetében, és az is könnyen elképzelhető - Mustaine legendásan hisztis előéletét ismerve meg pláne - hogy a baleset miatt a zenekar fogja perelni a szervezőket. A rajongók meg ott állnak középen, nekik maradt a csalódottság, amit a Megadeth és a Rockmaraton Facebookján is kiadtak magukból. Ők hiába szeretnék, nemigen kapják vissza a jegyük árát, hiszen egy fesztiválra vettek napi- vagy hetijegyet, aminek műsorában bármikor lehet változás - ez a jegyeken rajta is van. Persze a Rockmaraton szervezői dönthetnek úgy, hogy kompenzálják őket, ennek mikéntjéről nincs infónk.

Screenshot from 2016-07-16 06-34-51.png

Ez egyébként zsinórban a második alkalom, hogy elmaradt egy Magyarországra tervezett Megadeth-koncert: 2014 júniusában az Aerodrome fesztiválon léptek volna fel, akkor Ellefson családját érte tragédia, és hazautazott, lemondva a turné összes, júniusi állomását. Hogy a ma estére, a szlovákiai Prešovba tervezett koncertjüket megtartják-e, azt nem tudni. 

A szervezők által "csak" lábujjtörésként emlegetett balesetről azért annyit jegyezzünk meg, hogy Axl Rose a Guns N' Roses első újjáalakuló koncertjén egy rossz lépés után szintén a lábujját törte el, aztán két hónapig begipszelt lábbal, egy székben ülve énekelt, és csak nemrég került le a lábáról a gipsz. Ezt a lehetőséget (kapsz egy széket a színpadra, barátom) Ellefsonnak is felajánlották a szervezők, de Mustaine nem kért belőle.  

UPDATE: informátoraink szerint nem pontosan úgy történtek a dolgok, ahogy azt Mustaine elmesélte. Nem közösen mentek a catering (csúnyán: kajapiarészleg) felé, hiszen a zenekar egy része már vacsorázott, miközben Ellefson még interjút adott, és egyedül esett el, mert rohangált, és megcsúszott. A backstage-ben akkor éppen csak öten tartózkodtak mindössze, kifejezetten a zenekar kérésének megfelelően. A mentőben a basszusgitáros jókedvű volt, az orvoshoz menet szeflizett a mentősökkel, visszafele pedig telefonon kért egy bárszéket a színpadra, mert mindenképpen zenélni akart. Mustaine ezt azért nem vállalta be, mert a sérülést nem szakorvos látta el, és mindenképpen szerette volna, hogy Ellefson lábát más is megnézze. Ha minden igaz, a zenekar a szlovákiai és csehországi fellépését is lemondta, és ma reggel visszarepültek az USA-ba.

Ne maradjon le semmiről!

 
 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?