Meghalt a Vágtázó Halottkémek gitárosa

2016.07.21. 21:45 Módosítva: 2016.07.21. 22:18

"Nincs mélyebb fájdalom... Elment, itt hagyott minket ez a csodálatos ember!" - így tudatta a Facebookon egyik zenésztársa Németh László "Fritz", a Vágtázó Halottkémek szólógitárosának halálát. Molnár Lujó információját a VHK frontembere, Grandpierre Atilla megerősítette az Indexnek.

VHK-10
Fotó: Markovics Balázs

Grandpierre megrendülten elmondta, hogy a szólógitáros 16 éves kora óta, 1982-től játszott a VHK-ban, ötven évet élt. A haláláról annyit mondott, hogy súlyos betegségben szenvedett, valószínűleg emiatt a betegség miatt nemrég eltört a lába, ezzel megműtötték, de a műtét után egyre romlott az állapota, és ez vezetett halálához. Körülbelül három hete derült ki, hogy a betegsége halálos lehet.

A Fritz művésznevű gitáros a július 15-i VHK-koncerten még szeretett volna játszani, de július elején vált számára világossá, és jelentette be az együttesnek, hogy nem tud ott lenni, egy zenész barátját kérte meg a helyettesítésre. 

Az Index 2009-ben, az újjáalakulásukkor készített a VHK-ról egy videót:

A VHK újjászületése

A Vágtázó Halottkémek először 1975-től 2001-ig működött, majd 2009-ben alakult újjá. Stílusuk a pszichedelikus punk, etnopunk, pszichedelikus hardcore vagy az együttes által használt „mágikus népzene” kifejezésekkel írható le. A Grandpierre Attila által vezetett VHK a punk mozgalomnál előbb indult, attól függetlenül, indulása időben egybeesett a progresszív rock német hullámával, a népzenei, világzenei és mitikus hatásokat szívesen magába fogadó krautrockkal, amelynek meghatározó formációi a VHK-ra is bevallottan hatást gyakoroltak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport