Blikk: Négy extasyt vett be a Balaton Soundon meghalt lány

IMG 0661
2016.07.27. 09:13

A Blikk információi szerint négy darab extasy tablettát szedett be az a 23 éves lány, akit holtan találtak a Balaton Soundtól két kilométerre egy parkolóban. A lány toxikus agyödémában halt meg, ami annak köszönhető, hogy rövid időn belül négy liter vizet ivott meg.

Az eset azért is furcsa, a barátai szerint a lány soha sem drogozott, ehhez képest az egy este alatt beszedett négy extasy különösen nagy mennyiségnek számít még a tapasztalt drogfogyasztók körében is.

A rendőrség még vizsgálódik, hogy honnan került a lányhoz a kábítószer, de a Blikk szerint egy közeli ismerőse adhatta, hogy felpörögjön a buli alatt.

Több országban is rájöttek, hogy az egyértelmű tiltással nem lehet semmit elérni, ezért Nagy-Britanniában az elmúlt években más taktikát választott a kormány a kábítószerhasználattal kapcsolatos halálesetek csökkentésére.

A crambridgeshire-i Secret Garden Party volt idén az első fesztivál, ahol a bulizók névtelenül leadhatták és bevizsgálhatták a drogjaikat egy sátornál, majd később az eredmények után átvehették ezeket. Ezzel próbálják megelőzni, hogy a szerhasználók ne mérget vagy más sokkal károsabb anyagokat szedjenek be ismeretlenül. Az anonim drogteszteket végző The Loop szervezet idén több más fesztiválon is jelen lesz hasonló akcióval.

Szintén Nagy-Britanniában és Írországban terjed a #StatWithHalf nevű kampány is, aminek a lényege, hogy a bulizók mindig csak egy fél adagot vegyenek be az ismeretlen eredetű tablettákból, ezzel is csökkentve a rosszullétek vagy komolyabb egészségügyi károsodások esélyét. Az utóbbi időben nagyon erős pirulák kerültek a brit piacra, ezért is állt például a kampány mellé Aodhán Ó Ríordáin ír kábítószerügyi miniszter, illetve indított reklámkampányt a Global Drugs Survey ilyen, és ehhez hasonló videókkal.

Magyarországon jelenleg semmi hasonló kampány vagy programsorozat nincsen.