Vikidálnak szúrta a szemét a Queen budapesti gázsija

2016.07.29. 08:47

A Dalos fedőnevű ügynök ugyanis jelentett a külföldi előadók koncertjeiről is - mindez az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának az 1986-os, budapesti Queen-koncertről nyilvánosságra hozott részleteiből derül ki. Freddie Mercuryékat egyébként nem csak ő drágállotta akkoriban.

A P. Mobil, a Dinamit és a P. Box együttesekben is éneklő, de a legnagyobb népszerűséget az István, a király Koppányaként szerző Vikidál Gyula 2004-ben ismerte be, hogy Dalos fedőnéven jelentett a titkosszolgálat III/III-as ügyosztályának. 

A budapesti Queen-koncert 30. évfordulójára a Facebookon közzétett dokumentumokból kiderült, hogy Dalos a jelentésében sokallotta a világhírű zenekar fellépti díját: "A Queen együttes két koncertjéért [eredetileg kettőről volt szó] Hegedüs László 140.000 dollárt kért. Szakmai berkekben ez beszédtéma, mert nagyon drágának találják a kért valutát" - fogalmaz a jelentés, amiből az is kiderült, miért zavarta Vikidált az összeg. 

A "Dalos" fedőnevű titkosmegbízott valójában a fellépti díjat és Hegedűs László (a koncert szervezője) feltételezett díjazását sokallotta, ennyit ő soha sem kereshetett - írja posztjában az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. Vikidált a Blikk megpróbálta megszólaltani az ügyben, de nem reagált a megkeresésükre.

Hegedűs Lászlóval egyébként pont a napokban jelentetett meg egy interjút Jávorszky Béla Szilárd újságíró a honlapján, melyben a koncertszervező beszélt a Queen-koncert rendezéséről és az akkor felmerült nehézségekről is. A díjazásról azt mondta, ötször-hatszor annyiba került a Queen, mint a többi, akkoriban nálunk játszó külföldi sztárelőadó, de még így is "félpénzért" játszott a zenekar nálunk.

Hegedűs visszaemlékezései szerint sokaknak nem tetszett a gázsi. Bulányi László, az Országos Rendező Iroda vezetőjeként például az alábbi szónoklattal próbált keresztbe tenni a koncertnek: „Kedves elvtársak, köszönöm, hogy eljöttetek. Az Országos Rendező Iroda nevében be kell, hogy jelentsem, hogy Magyarországon, mint ti is tudjátok, óriási devizahiány van és ezért a kórházakban nincsenek orvosságok elegendő mennyiségben, rengeteg orvosi műszer hiányzik, és ameddig ez a helyzet, addig nem tudok támogatni egy olyan pénzszórást, mint a Queen-koncert megrendezése.”

A történet azzal teljes, hogy Bulányi a rendszerváltás után öngyilkos lett, miután kiderült, hogy az ORI-nál százmilliókat sikkasztott.

Ne maradjon le semmiről!